Ved at tale positivt til dig sel kan du ændre dit kropsbillede
Selvudvikling

Taler du også med dig selv? Så bare bliv ved – det er godt for dit selvværd

26. april 2017
af Christina Forsberg
Blot ved at kigge dig selv i spejlet og vende dit - måske kritiske blik - til positive udtalelser, kan du få et mere kærligt forhold til din krop.

Vi ved alle, hvor svært det kan være at få det godt med os selv, vores krop og udseende. Vi bliver bombarderet med glansbilleder alle steder, og vi lever i et samfund, hvor der oftest bliver fokuseret på vores fejl og mangler, og hvor vi bliver opfordret til at forbedre vores kroppe og stræbe efter såkaldt perfektion. Fordi vi er lullet ind i troen på, at vi er fulde af fejl, bliver vi også præsenteret for ”kure”, der efter sigende skal gøre os smukke. Ligesom vi får opfattelsen af, at hvis vi så blot opnår ”idealvægten”, bliver vi også lykkelige, sunde og totalt bekymringsfrie. I mellemtiden bryder vi os mindre og mindre om vores kroppe end nogensinde før.

Læs også: Vil du gerne lære at elske din krop? Så start med disse 10 råd

De grimme tanker

Adr. Jeg hader min mave.

Mine knæ er for små.

Mine ben kunne godt være mere tonede.

Mine skuldre er ikke runde nok.

Måske skulle jeg fokusere på at få min numse til at se bedre ud.

Denne her bluse får mig til at se fladbrystet ud.

Jeg vejer for meget og bliver nødt til at tabe mig nogle kilo.

Måske kender du mange af disse tanker? Måske dem alle? Og måske har du tænkt dem mere end én gang dagligt? Det kan ellers begynde uskyldigt nok – at der er en enkelt ting ved din krop, du gerne vil ændre eller forbedre, men så er der flere ting, og pludselig begynder du at sammenligne din krop, højde, figur og vægt med andre kvinder. Den negative selv-snak tager fat. Du er ikke god nok. Eller det tror du i hvert fald. Selvtilliden daler, og du kæmper for at fikse alle dine ”fejl”.

Læs også: Opfordring fra plus size model: "Elsk dig selv, som du er"

Spejl, spejl – tal til det

Prøv at besvare spørgsmålet ærligt: Når du kigger dig i spejlet, hvor rammer dit blik så først? Zoomer du ind med røntgenblik på noget, du ikke bryder dig om ved din krop og lader en nedsættende bemærkning falde? Hvis du er som de fleste mennesker, fokuserer du desværre højst sandsynligt på de steder, du gerne vil have forbedret. Men det er tid til at bryde denne selvødelæggende vane en gang for alle.

Det er på tide, at vi erstatter ord omkring os selv som ”kan ikke”, ”ikke god nok”, ”fuld af fejl”, ”grim” og ”uperfekt” med ord som ”kan”, ”vil”, ”stærk”, ”kraftfuld” og ”smuk”.

Og det er her, begrebet selv-snak kommer ind i billedet, for det er her, det hele begynder. Hvordan du omtaler dig selv.

https://imgix.femina.dk/qcitat1.jpg

Få et positivt kropsbillede – Selv-snak-løsningen

For at booste dit selvværd og komme ud af den negative selv-snak får du her 5 gode råd:

1) Først og fremmest: Vær positiv

Hver gang du kigger i spejlet, så gør det til en vane at fokusere på en positiv ting ved dig selv og giv dig selv mindst én kompliment. Vær altid kærlig.

2) Hvis nødvendigt, så: ”fake it, til you make it”

Alt det med at være positiv og kærlig overfor dig selv, kan lyde meget nemmere sagt end gjort - og det er ok. I begyndelse virker det måske lidt kunstigt, men prøv at give dig selv så mange komplimenter du kan, selvom du faktisk ikke har det godt med dig selv. Bliv ved med det – og oplev, at efter et stykke tid vil det ikke mere føles kunstigt.

https://imgix.femina.dk/qcitat2.jpg

3) Hvad angår motion, så lav positive handlingsorienterede mål

Alt for ofte fokuserer vi kun på at forbrænde kalorier og forbedre en bestemt kropsdel, når vi dyrker motion. Men prøv at være mindre fokuseret på, hvordan din krop ser ud og mere på hvad den kan. Lav nogle handlingsorienterede mål, såsom at kunne lave 10 armbøjninger eller mavebøjninger. Du kan kalde det at ”træne for at blive fantastisk”.

Læs også: Er du plus size? Så kender du nok disse 7 måder at være hård ved dig selv på

4) Find dine naturlige evner og talenter

Alle har unikke fysiske talenter og evner, og det er her styrketræning kan være gavnlig. Find ud af, hvilken slags motion eller aktivitet du er naturligt god til og nyder at lave – og gør det! Og husk igen: Hold dit fokus positivt, og hav det sjovt undervejs.

5) Få støtte af dine omgivelser – men vælg med omhu

Social støtte kan både være ekstremt hjælpsomt og ekstremt skadende. For hvis dine venner også tyr til negativ selv-snak, kan det jo smitte af på dig. Så enten kan du få dine venner til at være med i boycotten af den negative selv-snak, eller også må du omgive dig med nogle andre, som er stærke og selvsikre og som også får disse egenskaber frem i dig.

For husk altid: Hvad du siger til og omkring dig selv, er med til at forme dig. Så tal med omtanke.

https://imgix.femina.dk/qcitat3.jpg

Kilde: Greatist

Læs også