https://imgix.femina.dk/media/da89e93bdb394b6fa43e112667ddff2f.jpg
Selvudvikling

Tag ansvar for dit liv og få flere farver på hverdagen

27. september 2011
af Helle Thilo
Foto: Colourbox
Flyder dagene sammen, og har du svært ved at mærke, hvad der er vigtigt i dit liv? Få psykoterapeutens bud på, hvordan du får flere nuancer ind i livets farvepalet.

Når dagene bare kører i en jævn strøm, er det svært at mærke, hvad der egentlig er godt og dårligt i éns liv. Og man opdager ikke, om der bag det tilsyneladende gode liv alligevel er noget, der nager. For det rutineprægede hverdagsliv byder ikke på de store udsving. Hverken stor lykke eller stor sorg. Og du har ikke overskud i din travle hverdag til at mærke efter, hvordan du egentlig har det.

Pas på negative tankemønstre
Mange af os går ubevidst rundt og accepterer ting, vi dybest set ikke synes er i orden. Og så kommer vi let til at bygge negative tankemønstre op.

- Hvis du eksempelvis er irriteret over, at det altid er dig, der ordner vasketøjet, så tag ansvaret på dig og fortæl familien - i en god tone - at det er vigtigt for dig, at de også tager del i de huslige pligter. Så vil de helt sikkert tage dig alvorligt, forklarer Line Münster-Swendsen.

Det er ikke sikkert, du slipper for vasketøjet - men forsøg at vende den sure pligt til noget positivt i stedet for at gøre den til noget, der bare skal overstås.

Afstem dine forventninger
Drømme indfrier sjældent sig selv. Og hvis du lever efter at få dine inderste ønsker opfyldt, er det med til at holde dig vågen i dit indre liv. Hvis du drømmer om forfremmelse, men er skuffet over, at det ikke sker, så fortæl din chef, at du har de ambitioner. Hvis det stadig ikke lykkes, så gør dig klart, om du mangler nogle specifikke kompetencer, og om du i det hele taget befinder dig på den rigtige arbejdsplads i forhold til dine karriereplaner.

- Du er nødt til at tage ansvar for dit eget liv, hvis tingene ikke går, som du ønsker, siger Line Münster-Swendsen. Og er du ked af, at din veninde næsten aldrig ringer, så far ikke frem med bebrejdelser, men fortæl, hvad det gør ved dig, i stedet for at gå rundt og være bitter.

Brug for forandringer
Line Münster-Swendsen erkender, at det letteste er at acceptere tingene, som de er. Det er nemmere at lave maden selv end at få børnene til at hjælpe til. Det er nemmere at lade være med at gå i seng med sin mand end at finde overskuddet og lysten til det. Og det er nemmere at suse rundt til alt muligt end at sætte sig ned og tænke over, hvad man i virkeligheden har lyst til.

-Men det er en nødvendig proces i din udvikling, hvis du vil holde dig vågen i dit indre liv og undgå, at det hele måske ramler på et senere tidspunkt, siger Line Münster-Swendsen.

Stå ved dine synder

10 tips til at gøre dit liv lettere

Sådan udlever du dine drømme

Læs også