https://imgix.femina.dk/storage_1/media/article/1320_tabu_jeg_var_lykkeligere_uden_boern_copy.jpg
Selvudvikling

Tabu: Jeg var lykkeligere uden børn

17. maj 2013
Af redaktionen
Anette på 33 fortryder ofte, at hun blev mor. Hun synes, livet var bedre før

- At få børn er en uendelig kilde til problemer. Jeg ville ønske, jeg havde vidst det, før jeg fik dem, men nu er det for sent.

”Anette”, 33, sidder ved køkkenbordet i sin lejlighed. Der hænger billeder af børnene på væggen, og på køleskabet er der tegninger, som børnene har lavet. Børnene er hos deres far, og nu sidder Anette og reflekterer over livet, før og efter at hun blev mor.

– Selvfølgelig er jeg glad for mine børn. Men ofte oplever jeg moderrollen som et fængsel. Jeg er stadig ung, men har ingen tid til mig selv, undtagen hver anden weekend, og dér må jeg ordne alle de praktiske ting, som jeg har udskudt. Livet drejer sig om stress, pligter og økonomiske bekymringer. Jeg har måttet droppe alle hobbyer og mine egne interesser, siger hun.

Hun læner sig frem over bordet og puster opgivende ud.

– En stor del af problemet blandt kvinder er, at du bliver fremstillet som mislykket, hvis du ikke har børn. Det er svært at gå imod strømmen. Det kan godt virke, som om det er ved at ændre sig nu, så de, som ikke ønsker børn, lader være med at få dem.

Hun holder en tænkepause, kigger ned i bordet.

– Indimellem vill jeg ønske, jeg havde været lige så modig. Og havde ladet være med at få børn.

Læs også: Hella Joof - "Vores børn gør os til perfektionister"

Anette tror, flere mødre slet og ret lyver om deres egen livssituation.

– Vi er præget med, at børn er livets største gave, og når vi ikke føler den store lykke som mor eller far, tror vi, der er noget galt med os. Derfor lyver vi i stedet, mener hun.

Det gjorde hun også selv i flere år. Både til sine forældre og veninderne fortalte hun om glæden ved at være mor, mens hun i virkeligheden blev mere og mere udbrændt og nærmest deprimeret. For et år siden toppede det, og hun brød med børnenes far.

– Jeg var så træt af at slæbe hele byrden. Men tingene er ikke blevet meget bedre. Jeg har en dårlig økonomi, alle pengene går til børnenes aktiviteter og institutioner. Jeg har ingen mulighed for at gå ud – hverken i biografen eller på café.

Moderrollen begrænser dit liv?

– Ja. Desværre begrænser den alt det, jeg vil. 30’erne tilhører ikke mig længere, og med en dårlig økonomi bliver alt endnu værre.

Fortryder du, at du fik børn?

– Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke vil bytte mine børn væk for noget i verden. De er blevet vigtigere end mig selv. Men hvis jeg kunne vælge om, ville jeg have ventet med at blive gravid. Og måske slet ikke få børn.

UENDELIGE BEKYMRINGER OG SLID
Er der mere negativt end positivt ved at få børn efter din mening?

– Det giver meget at få børn, du får et andet perspektiv på livet. Men listen over bekymringer og slid er uendelig. Først har du en hård graviditet med en del ængstelse, du kan nemt få skænderier med din partner og et dårligere sexliv og veninder, som ikke forstår dig. Det siger sig selv, at ingen går ind i moderskabet med fuld indsigt i de brutale konsekvenser, det har for éns eget liv.

Læs også: Kvinders valg - et liv med eller uden børn

Nogle vil nok mene, at du er for selvcentreret?

– Det kan godt være ... men spørg en 25- eller 30-årig kvinde, hvad hun vælger: et barnløst, selvcentreret liv med fuld frihed og god økonomi eller et slidsomt liv som enlig mor med bekymringer og dårlig økonomi? Det er ikke unormalt, man får et knæk, mens børnene er små, men du kan spørge, om det er det værd.

Hvad er dit svar?

– Lige nu er mit svar: Nej. Desværre, det er ikke det værd. Jeg håber virkelig, det ændrer sig, men det er sandheden. Uanset hvor trist eller provokerende det må lyde.

Anette har valgt at være anonym i artiklen. Redaktionen er bekendt med hendes rigtige navn.

Læs også