https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/juli/charmeqprim.jpg
Selvudvikling

Spil på charmen – det virker

25. juli 2014
af Thomas Davidsen
Foto: Shutterstock
Et lille blink, et ekstra smil og et par søde ord. Det er ofte under den moderne, veluddannede, danske kvindes værdighed at gøre sig til over for andre for at opnå fordele i livet. Ærgerligt, siger salgs- og serviceekspert Leon Birdi. Vi kan nemlig få et meget nemmere liv, hvis vi bevidst skruer op for charmen.

Hvis du kan lide mig, så kan jeg lide dig. Punktum. Sådan lyder den korte version af årtiers psykologisk forskning i forholdet mellem mennesker. Menneskesindet er en kompliceret størrelse, men når det gælder den mekanisme, der afgør, om vi er positivt stemt over for et andet menneske eller ej, er vi overordentlig simpelt indrettede.

Når du smiler til mig, så smiler jeg tilbage - og bliver mere positiv. Hvis jeg derimod kommer til at tvivle på, om du kan lide mig, så reagerer jeg instinktivt ved at fokusere på ting ved dig, som er negative. Meget længere er den ikke. Eller er den?

Peter Plys-psykologi

Ifølge en af Danmarks førende salgs og serviceeksperter, Leon Birdi, har vi en tendens til at overse, hvor afgørende denne enkle Peter Plys-psykologi rent faktisk er for, om vi får et liv, hvor det hele går forholdsvist nemt, eller om tingene bliver sådan lidt op ad bakke det meste af tiden.

"Hvis du kan overbevise andre mennesker om, at du kan lide dem, også selv om du i virkeligheden ikke kan, så begynder de at omtale dig bedre over for andre. De spørger dig til råds, ikke fordi du er den klogeste, men fordi de kan lide dig. Og de køber mere af dig, siger han.

"Håndværkeren gør sig umage og sliber dit gulv en ekstra gang uden beregning, og damen i teleselskabet eftergiver en rykker, selv om hun lige så godt kunne have ladet være. Du har langt nemmere ved at opnå hvad som helst, hvis du skaber sympati omkring din person, siger salgseksperten.

Spil for galleriet

Når man tager i betragtning, hvor vigtigt det er, at folk kan lide én, så er det ifølge Leon Birdi slående, så lidt vi danskere anstrenger os for at skabe positive relationer.

"Vi gør os ikke umage. Tænk på amerikanerne. De giver den fuld gas, når de møder én første gang. Danskere lider af en besværlig forestilling om, at det er 'for meget'. Og det står værst til med de danske kvinder, for de bærer generelt rundt på én
besværlig forestilling mere om, at »det skalkomme fra hjertet.«

"Det er da fint, hvis det kommer fra hjertet. Men hvad skulle der være i vejen med at give den gas med det ene formål, at folk kan lide dig? spørger Leon Birdi, som udmærket
er klar over, at mange vil tænke: »Det er jo falsk spil for galleriet. Det er skuespil.«

Skru nu op for charmen!

"Der går lidt Hollywood i den, når man begynder at lege med sine personlige virkemidler. Men i min verden er der intet i vejen med at 'bullshitte' en smule. Smile, tage øjenkontakt, give hånden, spørge interesseret, selv om du måske ikke er super interesseret. For det virker! Du skal selvfølgelig kun gøre det 5-10 procent mere, end du ellers vil have gjort, ellers opdager folk, at du anstrenger dig, og så kan det meget nemt komme til at virke omvendt. Hvilket man jo også kender udmærket fra sælgertyper, der kammer over. Derfor skal de fleste øve sig lidt på at skrue op for charmen," lyder rådet.

Gode råd til den moderne kvinde

Hvis du vil i gang med at lege med dine personlige virkemidler, så skal du ifølge eksperten begå fejl. At turde bevæge sig en smule ud af komfortzonen, blot for at teste hvad der virker, og hvad der ikke virker, er nøglen til succes.

"Lad fantasien få frit spil. Der kan være alle mulige små ting, der virker for netop dig, når du møder andre mennesker. Men du finder aldrig ud af det, hvis du ikke tør prøve noget nyt. Når du øver dig, så er testen altid den andens reaktion. Læg mærke til, hvordan din ændrede adfærd virker ved at aflæse folks små signaler. Hvis du finder noget, der virker, så garanterer jeg, at tiende gang du gør det, så vil det føles helt naturligt og være en del af din nye, tillærte adfærd, siger Leon Birdi.

Slap nu af, kvinde!

Specifikt til den moderne, veluddannede, selvudviklede danske kvinde har han følgende råd, hvis hun vil arbejde med at skabe mere sympati omkring sin person:

"Slap nu af, for pokker! Hvis du vil opnå noget hos andre, så er det din udstråling og ikke din uddannelse, der tæller. Du er dejlig, som du er. Hold op med at komplicere alting. Så længe du tror, du er verdens centrum, så kommer du til at tolke situationer fra en indadvendt forsvarsposition. Verden er ikke imod dig, verden er med dig. Og lad være med at lytte til de ugeblade, hvor der står, at du skal slanke dig, løbe hver dag, bageboller hver uge."

Du scorer ingen point ved at gøre alt det, mener han.

"Det, du rent faktisk bliver målt på, er, om du viser, at du vil andre det godt. Vi er helt nede på børnestadiet her. Det er de små, ofte platte ting, der tæller. Et smil, en venlig bemærkning, almindelig interesse. Hvis du kan overbevise andre om, at du gerne vil dem, så er du næsten i mål," siger Leon Birdi.

Beauté Pacifique A-vitamin Øjencreme
Køb det i
SHOPPEN!

Læs også