Solkampagne virker!
Foto: All Over
Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne gør, hvad de kan. Minder os om de vigtige S'er, så vi kan blive lidt bedre til huske solcremen, solhatten og ikke mindst skyggen. Det virker, viser ny rapport om danskernes solvaner, skriver Kræftens Bekæmpelse. Solkampagnen har ellers eksisteret i seks år uden at kaste de store resultater af sig, men nu er det altså ud til, at vi lytter. Fra 2011 til 2012 faldt andelen af danskere der blev solskoldet fra 30 til 24 procent.
"Vores vigtigste budskab er, at man ikke må blive solskoldet. Derfor er det meget glædeligt, at færre bliver forbrændt i solen. Vi håber, at det er udtryk for, at danskerne har lyttet og er begyndt at passe bedre på deres hud," siger Peter Dalum, projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.
Søg skygge
Beskyt huden med tøj og hat
Brug solcreme og brug nok af det
Lad være med at ligge og stege i solen
Pas ekstra på i tidsrummet mellem 12 og 15
Kilde: www.cancer.dk
Plads til forbedringer
Men godt nok er det jo ikke. Stadigt flere danskere forbrændes, og stadig flere rammes af hudkræft og modermærkekræft som et resultat af forbrændingerne. Og når en fjerdedel stadigvæk ikke helt har fanget budskabet eller måske bliver overrasket over solens magt, er det alt for mange.
Risikoen for at udvikle kræft i huden afhænger af både hudtype samt antallet af skoldninger. Jo flere solskoldninger, jo større risiko for kræft, og derfor er det vigtigt især at beskytte de unge og give dem gode solvaner.
For mange unge bliver solskoldet
Det er også nødvendigt, for det er faktisk de unge i aldersgruppen 15-29 år, der glemmer solcremen og de gode solvaner. En undersøgelse blandt 2.195 danskere viser, at 37 procent blev solskoldet mindst en gang i 2012, hvor kun ti procent af de 50-64-årige gik rundt med branket hud.
Så pas på solen og husk, at den brænder igennem, uanset om du er ved vandet, i haven eller i sving med en aktivitet.
"Solens stråler brænder jo lige meget, hvad enten man har lagt sig i græsset for at slikke sol eller er i gang med at hive ukrudt op. Er man ude i solen længere end 15-30 minutter midt på dagen, afhængig af hudtype, bør man beskytte huden med tøj eller smøre sig med solcreme, siger Peter Dalum. htt