Sofie Lassen-Kahlke
Selvudvikling

Sofie Lassen-Kahlke: Man er meget skønnere, når man laver fejl

11. september 2017
af Rikke Hast
foto: Heidi Maxmiling, makeup: Ulla Jakobsen
Skuespiller Sofie Lassen-Kahlke kan i øjeblikket opleves hver fredag, når Vild med dans ruller over skærmen. Udover skuespillet er Sofie også foredragsholder og et af hendes vigtigste budskaber er, at vi ikke skal være så bange for at lave fejl, når vi skal præstere.

Skuespiller Sofie Lassen-Kahlke har lidt hektisk røde kinder, da hun med et stort smil åbner døren og byder indenfor i hjemmet i Hellerup, hvor hun har boet igennem de sidste to år sammen med sin mand Hans Poul Petersen og parrets to børn Agnes på 3 år og Alfred på 6 år.

Sofie kan lige nu hver fredag opleves som en af "Danmarks modigste dansere", når "Vild med dans" ruller over skærmen. I år var ikke første gang, at Sofie blev spurgt, om hun har lyst til at deltage. Tidligere har hun sagt nej - men i år, sagde hun altså ja.

-Jeg tror, det er godt, de bliver ved med at spørge, for man ændrer sig jo. Jeg har nok været lidt negativ overfor det her med at skulle stå overfor nogle dommere og skulle præstere på en måde, man ikke var vant til. Men så pludselig begyndte jeg at tænke: Hvor er jeg egentlig heldig, at jeg bliver spurgt. Tænk at være med til noget, hvor der er musik, dans, glæde og en masse skønne mennesker. Og at lære noget helt nyt. Det blev det positive, der fyldte, og derfor takkede jeg ja, siger Sofie, der indrømmer, at hun har glædet sig rigtig meget.

-Jeg elsker at danse, og har danset på scenen foran folk før, bl.a. da jeg var med i City Singler. Men det var jo ikke sådan noget "rigtig" dans, som man kan se på en danseskole. Det var mere: Nu danser jeg, så jeg selv synes, det føles lækkert, forklarer Sofie, der selv har set "Vild med dans" on and of igennem årene.

-Ryger jeg som den første, så ryger jeg som den første. Får jeg dårlige karakterer, så er det sådan, det er. Det er vigtigt at huske på, at det er et underholdningsprogram, og jeg tror, det er meget godt, at jeg ikke skulle være med som 25-årig. For jeg er overbevist om, at jeg griber det an på en helt anden måde nu, slår hun fast.

Dans dig i godt humør

Sofie Lassen-Kahlke om at fejle

Sofie indspillede sin første film som 13-årig. Siden fulgte film på film, hvor hun var i vælten og havde travlt. Også mens hun gik på gymnasiet og i årene, der fulgte. Men hun havde som ung ikke lyst til at søge ind på Skuespillerskolen.

– Den lyst kom først til mig, da jeg syntes, det var for sent. Og det er jeg nok lidt ked af i dag. For jeg tror, det ville have været lige mig, hvis jeg altså havde været så heldig at komme ind. Men sådan er det, og man skal jo også have nogle ting, man sidder og fortryder, når man bliver ældre..!

Udover skuespillet holder Sofie foredrag om det at præstere uden nervøsitet - om de tanker, man kan gøre sig for ikke at blive for nervøs. Hun kalder foredragene: "Smil og nyd at være på", og hun har det faktisk rigtig godt med at holde dem.

-Mit overordnede budskab er, at jo flere fejl du laver, og jo mindre et fokus du har på at være perfekt, når du er på, jo bedre bliver det ofte. Jeg har f.eks. tit været ude i situationer, hvor jeg har lavet fejl på tv eller på scenen, og så har jeg så efterfølgende fået at vide, at det har været der, jeg har været allerbedst eller der, hvor publikum har elsket mig allermest. Nogle gange skal man ikke være bange for at lave fejl, så smid papiret og husk, hvad du nu husker, hvis du skal holde en tale. For man er meget skønnere, når man laver fejl, og når man ikke bare står og læser op, siger Sofie og holder en lille pause, før hun tager tråden op igen.

-Det betyder ikke, at man ikke skal forberede sig, når man skal holde en tale eller et oplæg. For det skal man naturligvis. Men man skal også turde at lægge det fra sig og at improvisere.

Slip kontrollen

Sofie har selv måtte lære at slippe følelsen af fuld kontrol, og det har været en lærerig proces for hende.

-Jeg kan selv være en kontrolfreak og meget perfektionistisk til tider. Som ung turde jeg ikke rigtig det her med at slippe mig selv "fri", men nu hvor jeg er blevet ældre, har jeg opdaget, at det er, når man tør at slippe, at man er allerbedst. Og den erkendelse kan jeg godt lide at give videre.

I syv år var Sofie en del af City Singler – sammen med Trine Gadeberg, Kaya Brüel og Anne Louise Hassing. Men for godt et år siden valgte Sofie og Anne Louise at stoppe, og i foråret kunne de således i Glassalen i Tivoli overvære et City Singler show, som de ikke selv var en del af.

-Jamen det var da så mærkeligt, for jeg har været med i så mange år, og har lavet showet både som helt højgravid og med to små børn på sidelinjen. Det var også voldsomt, der var mange tidspunkter, hvor det var hårdt for mig, og hvor jeg kunne have valgt at stoppe. Men jeg blev ved længe, fordi vi havde det så godt sammen, og det var så sjovt, men til sidst kunne jeg bare ikke mere. Det var for svært for mig at være på turne og væk fra familien. Men jeg savner pigerne megameget, jeg holder så meget af dem, og det har været nogle af de bedste år af mit liv.

Sofie Lassen-Kahlke: Galleri

Familielivet

Privat er det mange år siden, at Sofie var single. Hun blev gift med Hans Peter Poulsen for fem år siden. Parret mødte hinanden på Fanø, hvor Sofie har familie, og hvor hun har været på ferier, siden hun var barn.

- Vi var ikke kærester så længe, inden vi blev forældre, så det har ikke ændret det store imellem os. Det er da selvfølgelig hårdt at have små børn, når man samtidig gerne vil noget arbejdsmæssigt. Men jeg tror, at man skal sige til sig selv, at sådan er det i denne periode af livet. Og så skal man leve for de lykkelige stunder, hvor det hele bare går op i en højere enhed. Det sker naturligvis ikke hver dag. Hvis man som småbørnsforældre tror, at man hver dag skal sidde lykkeligt på et blomstret tæppe og have picnic, så tror jeg, at man bliver skuffet. Det er vigtigt at være realistisk. Heldigvis kan jeg godt lide kaos, det kan min mand så knap så godt. Jeg er på ingen måde sådan hausfrau-agtig mht. oprydning. Jeg ved godt, at det skal gøres, men jeg synes, der er så meget, som er meget hyggeligere at lave.

Læs også