https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/september/aeldre-prim.jpg
Selvudvikling

Sociolog: Det er blevet moderne at være ældre

13. september 2013
af Susse Wassmann, Psykologimagasinet
foto: All Over
Alder som kategori er ved at blive opløst, pensionsalderen er en joke, og begrebet ’voksencool’ er det nye sort. Sociolog Emilia van Hauen er ikke i tvivl om, at vi er ved at redefinere, hvad det vil sige at være ældre.

"Gud, hun ligner da ikke en på 60. Hun ser MEGET yngre ud!«
Det er en udtalelse, som nok ville glæde de fleste at høre, men den er ved at uddø - i hvert fald ifølge sociolog Emilia van Hauen.
- Vi har så mange fordomme om, hvordan man skal se ud i de forskellige aldre, og det er typisk at slynge sådan en bemærkning her ud. Men den holder ikke. Hun ER 60, så hun LIGNER en på 60 - det er bare en anden måde at se ud på som 60-årig. Vi skal være åbne over for, at 60 år er mange ting i dag, siger Emilia van Hauen, 46.

- Da jeg var barn, var folk omkring de 50 jo nærmest døde. I dag starter det, vi kalder det tredje liv i den alder. Når børnene er flyttet hjemmefra, starter festen, så er man fri igen. Og statistikker viser faktisk, at man ser den største stigning i antal indgåede ægteskaber i gruppen 60+, så det er ikke bare en tredje alder, det er et tredje liv, du starter i den alder.

- Jeg oplever meget, at alder som kategori er ved at blive opløst, og det starter hos folk selv: De vil ikke indordne sig under en forestilling om, at man nærmest er gennemsigtig, uværdig og ikke-bidragende til samfundet, de kan ikke lide ordene 'ældre' og 'gammel', der er ingen, der vil tage den betegnelse på sig. De siger: »Jeg bliver MÅSKE gammel, når jeg er 80 eller 85.« Og det er altså lidt interessant, for det er over vores gennemsnitlige levealder.

Så vi mener, vi først er gamle, når vi teknisk set burde være døde?
- Ja, og så er der oven i købet et 'måske' oveni. Det er en helt ny måde at se sig selv på, siger Emilia van Hauen og fremhæver eksempler som det populære program 'Topgear', hvor tre halvgamle mænd sidder og taler om biler, Sean Connery, som er over 80 og reklamerer for Louis Vuitton, verdens ældste model Carmen Dell'Orefice på 82, og stilikonet Iris Apfel, som er over 90.

Botox er kommet for at blive
- Umiddelbart er man jo lækrere som ung end som gammel, men det er, når du bliver voksen, ældre, gammel, at man for alvor ser ikke bare dit udseende, men den personlighed, du rent faktisk har. Og det, at du plejer både din personlighed og din krop viser sig mere og mere, jo ældre du bliver. Og bliver til et synligt udtryk for, at du rent faktisk sætter pris på dig selv.

Hvad med ungdomsfikseringen, er den også på retur?
- Nej. Ungdomsfikseringen har altid været der, for det er jo i ungdommen, vi er tættest på livet. Jo ældre, du bliver, jo tættere kommer du på døden, og den er der jo ikke nogen, der opsøger frivilligt. Så den vil være der sideløbende med, at vi får mere og mere respekt og anerkendelse for den erfaring, folk får gennem livet.

- I dag er det blevet cool at være voksen, jeg bruger gerne ordet 'voksencool'. Fordi vi anerkender, at vi som voksne har masser af erfaring og overblik og kan trække på os selv på en anden måde. Det nye ved at være voksen er, at man i dag samtidig er dynamisk, åben, fleksibel og attraktiv langt op i 70'erne. Og mange af de fordomme, der er omkring det, ligner misundelse. Fordi det ikke er alle, der har råd til at se ud som fx Jane Fonda.

Så botox og restylane er kommet for at blive?
- Ja, og jeg tror, at vi kommer til at bruge dem bedre og bedre. Muligheden for at understrege sin egen skønhed ændrer sig jo afhængigt af hvilke tekniske muligheder, der er, og der er stadig en enorm vækst i det marked. Jeg bruger selv botox, men jeg gør det ikke for at se yngre ud, jeg gør det for at forsøge at fastholde den måde, jeg ser ud på nu. Og hvem siger, at jeg behøver at se ældre ud, end jeg er?

Modne kvinder i høj kurs
Undersøgelser viser, at vi generelt bliver mere og mere tilfredse med både livet og os selv med alderen. Men hvordan kan det være, når vi nu ikke kan komme uden om forfaldet?
- Det har noget at gøre med, at indtil man har fået etableret sig selv med familie og karriere og det hele, er der enormt meget på spil hele tiden. Der er mange problemstillinger og konflikter, man skal løse. Efterhånden som man bliver ældre, anerkender man sine egne styrker og svagheder, og man har ikke de samme ambitioner om at nå det og det. Man lærer sig selv at kende på godt og ondt.

- Det er ikke sjældent, at kvinder begynder at være utro i 40'erne, fordi det er dér, de begynder at opdage sig selv som kvinder og smider deres primære identitet som mor væk. Så hvis deres ægteskab ikke fungerer godt, er der masser af andre mænd - også yngre - som synes, de er attraktive. Der er ingen tvivl om, at det er blevet socialt legalt at indgå i sådan en relation, bare det, at vi taler om 'cougar-begrebet' gør, at en masse unge mænd overvejer det som en mulighed.

Hvorfor er kvinder i den alder pludselig blevet interessante for yngre mænd?
- Blandt andet fordi kvinder holder sig meget bedre i dag og ser sig selv som seksuelle væsener. Mange yngre mænd siger, at de så får sig en kæreste, som ikke er så fokuseret på at blive gift og få børn og etablere sig - kvinderne har et forhold til en mand, fordi de har LYST til det, ikke fordi de skal nå alt muligt. Plus at han kan læne sig op ad hendes erfaring og sociale status osv. Han har et andet frirum end med en ung kæreste.

- Så selv om vores krop teknisk set forfalder mere og mere, er der mange kvinder, der bliver mere tilfredse med deres krop med alderen. Og kender deres seksualitet på en helt anden måde. Og dét er noget, rigtig mange mænd efterspørger. Det er altså ikke specielt interessant at være sammen med en smuk ung kvinde, der kritiserer sig selv i stedet for at give sig hen i nydelse. De fleste mænd vil have en kvinde, der nyder sig selv og hengiver sig, og det er voksne kvinder meget bedre til, fordi de har accepteret sig selv og kender deres egne værdier.

Livskvalitet i alderdommen
»De unge har ingen respekt for alderdommen!« Et udsagn, vi ofte hører, men som ifølge Emilia van Hauen også er på retur.

- Det har at gøre med, at ældre og gamle mennesker ikke længere opfører sig, som vi har været vant til. De er stadig bidragende, nysgerrige og aktive. De er ved at redefinere, hvad det vil sige at være gammel; man er ikke længere en kedelig has-been, nej, man er i høj grad på vej til at være noget. De børn, der vokser op i dag, bliver omkring 100 år, og ifølge forskningen er der ingen grænser for, hvor gamle vi kan blive. Så fremover er der også en anden forventning om, at man er bidragende og aktiv, til man måske er 85. Spørgsmålet er så, hvilken livskvalitet man har. Det handler jo ikke kun om at bliver 100 - man gider jo ikke ligge som en grøntsag de sidste 15 år af ens liv. Det er derfor, at din livskvalitet og selvopfattelse viser sig mere og mere med alderen, og vi bliver mere bevidste om, at vi skal leve ordentligt for at blive gamle på en god måde. Én ting er, at vi er ved at opløse alder som kategori - det samme sker faktisk med generationer, påpeger sociologen.

- I stedet for at se generationskløfter, arbejder vi mere og mere med at få alle generationer repræsenteret i alle sammenhænge, fordi vi anerkender, at hver eneste generation har sin force, og dermed noget værdifuldt at bidrage med. Vi er blevet mere rummelige overfor, at livet kan leves på mange måder, og at alle har noget at bidrage med - ung som gammel.

Læs også