https://imgix.femina.dk/media/article/1503_skyggesider_del_2.jpg
Selvudvikling

Skyggesider, uge 2: Sæt dig selv fri

15. januar 2015
af Pernille Melsted
Foto: Panthermedia
I disse uger bliver du guidet af skyggecoach og forfatter Pernille Melsted til at se på: Hvad vil du have mere og mindre af i det nye år? Hvem vil du gerne være? Og hvad står – i virkeligheden – i vejen for, at du kan skabe de forandringer, du ønsker dig?

Hvad vil du have? Hvad står i vejen? Hvad skal du turde være? I sidste uge trådte du ud af fornægtelsen og kiggede ærligt på det, der ikke fungerer i dit liv. Tillykke med det. Nu er du klar til at se på, hvad du ønsker dig og drømmer om at skabe, gøre eller prøve i år. Hvad skal være anderledes i år? Hvilke områder af dit liv kunne du tænke dig at give en ordentlig makeover i 2015? Hvad er du inspireret eller motiveret til at ændre? Dit kærlighedsliv? Dit arbejdsliv? Din krop? Din økonomi? Din fritid? Tænk på noget, du gerne vil opnå i år. Det kunne f.eks. være at få en kæreste, skrive en bog, starte dit eget firma, tabe 10 kilo eller ...

Se alle afsnit af skyggeskolen her

Det mest oplagte lige nu ville være at lave en handlingsplan for dine nye nytårsforsætter. Men jeg vil faktisk have dig til noget helt andet først. Min påstand er nemlig, at hver eneste gang vi ikke gør det, vi godt véd vi burde gøre, er det vores uerkendte skyggesider, der holder os tilbage. Jeg siger det lige igen, for det er vigtigt: Hver eneste gang du ikke gør det, du godt véd er det rigtige at gøre, holder din skygge dig tilbage. Med andre ord: Du rykker ikke, fordi der er noget, du ikke vil være. Det, du ikke vil være, er din skygge. Hvert eneste sted i dit liv, hvor du er blokeret eller fastlåst (uanset om det er i dit kærlighedsliv, i dine økonomiske forhold, på jobbet eller i forhold til din krop), er der noget, du ikke vil være.

Læs sidste uges skyggeskole her

Måske vil du ikke være sårbar. Eller måske er du udadtil den cool type, som synes, det er latterligt at være romantisk. Og derfor kan du aldrig åbne op for den slags kærlighedsrelation, du i virkeligheden længes efter. Måske vil du for alt i verden ikke opfattes som doven, svag eller utjekket – og derfor får du aldrig bedt om hjælp til at få styr på rodet i din økonomi. Måske er du meget stærkt identificeret med at være livsnyder og vil hellere dø end risikere at blive kaldt fanatisk eller asketisk – selv om det måske netop er det, der skal til i en periode, for at du kan få din drømmekrop igen. Der er altid en skygge, der skal sluttes fred med, når vi skal rykke os. Der er en fornægtet egenskab, der skal hives hjem. Noget, du skal turde risikere at være eller blive kaldt. For at komme fri.

https://imgix.femina.dk/1503_skyggesider_skema_0.jpg

Denne uges øvelse:

Kig på din liste over ønsker og mål for 2015.

• Overvej, hvilken skyggeside der kunne holde dig tilbage. Skyggesiden er det, du ikke vil være, eller for en hver pris ikke vil kaldes. Hvad skal du slutte fred med at være eller turde risikere andre kalder dig, hvis du skal lykkes med det, der er vigtigt for dig? Find egenskaben.

• Hvis du f.eks. gerne vil forfremmes til chef i din afdeling i år, skal du måske først slutte fred med at være ambitiøs eller være ligeglad med at blive kaldt stræber eller magtsyg af dine kollegaer.

• Hvad er det værste, du kunne blive kaldt, hvis du skulle gøre det, der er det rigtige for dig at gøre? Skriv ordene ned.

• Stil dig foran et spejl og sig det højt. Jeg er ____________ [indsæt ordene]. Det er o.k. for mig at være ___________. Husk, det er bare ord.

• Mind dig selv om, hvad du går glip af ved ikke at turde være dét. Hvad er vigtigst: Din drøm, eller at ingen skal få lov til at kalde dig _______?

Når vi ikke handler på det, vi godt véd, vi burde gøre – uanset om det er at kontakte et forlag med vores bogidé, lave en handlingsplan for vores virksomhed eller invitere en sød mand på kaffe – er det sjældent, fordi vi er begrænset af manglende kompetencer, talent, evner eller ressourcer. Oftest er vi begrænset af vores eget selvbillede. Vores forestilling om, hvem vi er. Og hvem vi – i særdeleshed – ikke er.

Vores skygge overskygger vores evne til at handle. Hvis du igennem det meste af dit liv har været stærkt identificeret med din beskedenhed eller dit veludviklede pleaser-gen, kan det være angstprovokerende at træde ind i rollen som grådig, skrap eller anmassende. Men nogle gange er det dét, der skal til, for at det, der er vigtigt for dig, kan realiseres. Det er også derfor, du med stor undren kan se andre mennesker ”bare” gøre det, du synes er så svært. Det er ikke nødvendigvis, fordi de er dygtigere end dig. Det er snarere, fordi de ikke har samme skygge som dig. De har ikke noget problem med de egenskaber, du krummer tæer over. Vores skyggesider er personlige. De egenskaber, der står i skærende kontrast til vores offentlige selvbillede, placerer vi i skyggen. Og er vi ikke opmærksomme på det, bliver vi slave af vores skyggesider – af det, vi for enhver pris BARE ikke vil være. En af de vigtigste ting, du kan gøre for dig selv og dine drømme, ønsker og visioner i 2015, er at se på det, du ikke vil være. Ofte ligger nøglen til det hele i skyggen.

Rigtig god fornøjelse!

Pernille

https://imgix.femina.dk/1505_skyggesider_auto_0.jpg

HVAD ER SKYGGEN?

Skyggen er et psykologisk begreb skabt af den schweiziske terapeut og psykiater Carl Gustav Jung. Skyggen er de tanker, egenskaber og handlinger, vi ikke vil være ved. De drømme og længsler, vi aldrig har forløst. Skyggen rummer alt det, vi skjuler, fornægter, skammer os over, undertrykker og nedvurderer. Smukt som grimt.

https://imgix.femina.dk/1502_skyggesider_pernille.jpg

Om Pernille:
Forfatter til bogen "Sæt dig selv fri - 13 genveje til at finde dine skyggesider og leve et mere ærligt og autentisk liv".

KURSUS: Kend dig selv

Vil du dykke mere ned i skyggearbejdet, så tag Pernille Melsteds helt nye onlinekursus ”Kend dig selv – en introduktion til skyggearbejde”.

• Kunne du tænke dig bedre at forstå, hvorfor du er, som du er – og gør, som du gør?

• Længes du efter at vise flere eller andre sider af dig selv?

• Er du træt af at føle dig låst fast i en bestemt rolle?

Læs mere på pernillemelsted.com

Læs også