https://imgix.femina.dk/media/article/1502_skyggesider_del_1.jpg
Selvudvikling

Skyggesider uge 1: Sæt dig selv fri

8. januar 2015
af Pernille Melsted, PR-foto
I de næste fire uger bliver du guidet af skyggecoach og forfatter Pernille Melsted til at se på: Hvad vil du have mere eller mindre af i det nye år? Hvem vil du gerne være? Og hvad står – i virkeligheden – i vejen for, at du kan skabe forandringer, du ønsker dig?

Vi kan ikke forandre noget i vores liv, før vi bliver klar over, hvad vi er utilfredse med. I fire uger vil jeg guide dig til, hvordan du kan bruge skyggearbejde til at nå dine mål. Skyggen er populært sagt losseplads for alle de personlighedstræk, vi ikke vil eller kan tage ejerskab på. Skyggen rummer alle de tanker, egenskaber og handlinger, vi ikke vil være ved. Men også de drømme og længsler, vi aldrig har forløst. Skyggen er den sorte sæk, vi alle sammen bærer rundt på, og hvor vi gemmer alt det, vi ikke vil kigge på.

Min påstand er, at din skygge kan stå i vejen for, at du kan opnå de forandringer og resultater, du går og drømmer om.

Hvad står i skyggen hos dig?

Vi har næsten alle sammen mindst ét område af vores liv, som står i skyggen. Et særligt område – eller flere – hvor vi er i fornægtelse eller lukker øjnene. Der er steder, hvor vi stikker hovedet i jorden som en struds og håber at det, vi ikke vil se på, holder op med at eksistere.

Se alle afsnit af skyggeskolen her

Vi kan f.eks. være i fornægtelse omkring vores parforhold, job, krop, helbred, afhængigheder eller økonomi. Og hvis vi ikke bliver bevidste om vores fornægtelser, kan vi blive fristet til at lave nytårsforsætter, der meget behændigt flytter fokus fra dér, hvor skoen virkelig trykker. F.eks. forsætter om at komme i bedre form, selv om det, der i virkeligheden er vores akilleshæl, er vores passionsforladte parforhold. Eller vi kan lave ambitiøse planer for at omlægge vores kostvaner eller totalrenovere vores lejlighed, så vi bliver fri for at tage stilling til vores kuldsejlede karriere.

Vi gør det ikke nødvendigvis bevidst. Vi gør det, fordi vores skygge kører med os. Noget af det mest skamfulde for det moderne, selvrealiserede menneske i dag er at være utilfreds. Men sandheden er, at vi ikke kan forandre noget som helst i vores liv, før vi vedstår os vores utilfredshed.

Fornægtelse

Vi beslutter os ikke bevidst for at være i fornægtelse. Vi lukker bare øjnene og bilder os ind, at visse ting ikke eksisterer. Vi har set det. Men vi ville ønske, at vi ikke havde. Og vi forsøger behændigt at ignorere eller dække over det. Oftest fordi vi ikke helt kan overskue omfanget eller konsekvenserne af at gribe hårdt om nældens rod.

Hvis vi ikke tør kigge ærligt på vores liv, vil det fornægtede sætte sig som en lille infektion i vores ubevidste og senere hævne sig. Det, der står i skyggen, forsvinder ikke bare. Det går undercover og ligger og simrer, til vi ikke længere kan holde paraderne oppe. Så vælter det ud. Oftest når vi mindst af alt ønsker det. Og på virkelig uskønne måder.

Fornægtelse er næsten altid akkompagneret af en intens indre forsvarstale, hvor omdrejningspunktet er, at så slemt er det da heller ikke. Og tidspunktet for, hvornår vi vil gøre noget ved det, vi fornægter eller ignorerer, bliver altid flyttet. Til senere. En anden dag. Hvor vi har mere overskud. Er mindre trætte, travle eller stressede.

Problemet er, at så længe vi fornægter, sidder vi fast. Vores fornægtelse kan altså holde os fast i et job, vi hader, i det parforhold, vi græder over om natten eller i vores rodede økonomi.

Den grimme sandhed om forandring

Al forandring starter med erkendelse. Der skal en indrømmelse til. Hvordan står det virkelig til? Det kræver hardcore ærlighed. Vi skal have modet til at sige det, som det er. Som f.eks.:

Jeg hader mit arbejde.

Jeg er for tyk.

Jeg har mistet lysten til min kæreste.

Jeg hader det sted, jeg bor.

Jeg tjener for lidt og bruger for mange penge.

Min forretning går ad helvede til.

Jeg drikker for meget rødvin.

Du behøver hverken at skrive det i din datingprofil eller din jobannonce. Du må bare ikke lyve for dig selv. Hvis ikke vi har et rum, allerinderst inde, hvor det er trygt nok at lade virkeligheden bo, præcis som den er, ender vi med at blive fanget i fornægtelsens spind. Og dér har vi ingen mulighed for at ændre noget som helst. Når du tør sige det, du er utilfreds med, højt (og det er fint bare at sige det højt inde i dig selv til at begynde med), har du mulighed for at ændre på det. Det er i accepten – erkendelsen – muligheden for forandring ligger. Skyggen kan ikke overleve i indrømmelsens lys.

Hvis du er ked af, at du er for tyk og gerne vil tabe dig i år, bliver du ikke slank af at tænke, at du ”elsker din krop, præcis som den er”. Du har muligheden for at blive slank ved at erkende – vedstå – at du er for tyk.

Hvis du bruger flere penge, end du tjener, bliver du ikke rig af at tænke, at ”penge kommer til dig, let og ubesværet”. Men du har muligheden for at få plus på kontoen ved at erkende – vedstå – at du har et overforbrug.

Hvis du savner en kæreste, får du ikke en mand ved at holde fast i, at du elsker dit singleliv. Måske ligger forløsningen i at turde indrømme, at du er ensom.

Er det dejligt at sige det til dit eget spejlbillede? Næ. Føles det lækkert? Næ. Bliver man i godt humør af den tanke? Næ.

Men nogle gange er den eneste vej ud, at man går igennem mørket. For lige dér, på den anden side af sandheden, ligger friheden. Friheden til at bede om hjælp. Eller få professionel rådgivning. Eller hvad der nu skal til. Fastholdelsen i den fornægtelsespyntede version af virkeligheden, skaber ingen forandring.

DENNE UGES ØVELSE:

Tag en stille stund for dig selv, og start året med at tage en ordentlig slurk sandhedsserum, og giv dig lov til at være fuldstændig ærlig, mens du reflekterer over de her spørgsmål i denne uge:

• Hvad fungerer ikke i dit liv?

• Hvad er du træt af?

• Hvilke områder af dit liv er du utilfreds med?

• Hvad er det, du skal erkende? At du er ensom, at du har rod i din økonomi, at du er for tyk, at du hader dit job, at du savner intimitet i dit parforhold eller mere tid med dine børn (eller mindre).

• Stil dig foran spejlet og sig det til dig selv (jeg lover, at universet eller karmapolitiet ikke straffer dig for at sige sandheden højt).

• Jeg ____________

• Træk vejret.

• Hvad frygter du ved at sige sandheden? Vær pinligt ærlig. Hvad er det, du ikke vil være eller have andre tænker om dig, hvis du indrømmer det?

• Bare rolig, du behøver ikke at indrømme det over for andre end dig selv.

Hurra! Hvor er du modig. Det her er det allerførste, meget vigtige skridt mod et 2015, du vil elske.

Kærlig hilsen

Pernille

https://imgix.femina.dk/1505_skyggesider_auto_0.jpg

I næste uge guider jeg dig til at blive præcis, omkring hvad du ønsker dig, og hvilke skygger der kan spænde ben for, at du kan få det, du gerne vil have.

HVAD ER SKYGGEN?

Skyggen er et psykologisk begreb skabt af den schweiziske terapeut og psykiater Carl Gustav Jung. Skyggen er de tanker, egenskaber og handlinger, vi ikke vil være ved. De drømme og længsler, vi aldrig har forløst. Skyggen rummer alt det, vi skjuler, fornægter, skammer os over, undertrykker og nedvurderer. Smukt som grimt.

https://imgix.femina.dk/1502_skyggesider_pernille.jpg

Om Pernille:
Forfatter til bogen "Sæt dig selv fri - 13 genveje til at finde dine skyggesider og leve et mere ærligt og autentisk liv".

KURSUS: Kend dig selv

Vil du dykke mere ned i skyggearbejdet, så tag Pernille Melsteds helt nye onlinekursus ”Kend dig selv – en introduktion til skyggearbejde”.

• Kunne du tænke dig bedre at forstå, hvorfor du er, som du er – og gør, som du gør?

• Længes du efter at vise flere eller andre sider af dig selv?

• Er du træt af at føle dig låst fast i en bestemt rolle?

Læs mere på pernillemelsted.com

Læs også