https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/maj/salvationprim.jpg
Selvudvikling

Selv en western løfter Mads Mikkelsen til episk drama

22. maj 2014
af Lizl Rand
foto: Jens Schlosser & privat
Stående bifald i biografen til The Salvation. En hyldest til den klassiske western med inspiration fra de nordiske sagaer. Det er en episk fortælling om knuste drømme, forlist kærlighed og hævn. Og Mads Mikkelsen gør det igen!, lyder det begejstret fra chefredaktør Lizl Rand.

Jeg er ramt - allerede før jeg kan se noget. De første toner, der fylder salen mens en blanding af panorama-view af gold natur, nærbilleder af hestehove og uskarpe silhuetter af filmens hovedpersoner tegner sig - er musik, der går lige i systemet. Jeg når at tænke, at det er underligt, at blive så påvirket af dette klassiske western melankolske lydtapet - men musikken er også Kasper Windings værk.

Fra første sekund fanger The Salvation, der i lyd, billeder, teknik, skuespil og fortælling fængsler og får en til at føle, at man er vidne til noget ganske unikt og storslået. En hyldest til den klassiske western med inspiration fra de nordiske sagaer. Det er en episk fortælling om knuste drømme, forlist kærlighed og hævn.

Brutale kræfter slippes løs

Handlingen foregår i 1870'erne i hjertet af USA blandt nybyggere og lovløse. Den danske emigrant Jon (Mads Mikkelsen) har ventet i årevis på at få sin kone og søn til USA. Da det endelig sker, bliver de kort efter deres ankomst udsat for en forfærdelig forbrydelse. I sorg og afmagt slår Jon gerningsmanden ihjel. En hævn der slipper brutale kræfter løs. Gerningsmandens bror er den nådesløse oberst Delarue, som terroriserer byen Black Creek og ikke skyr nogen midler for at hævne sin bror. Forrådt og udstødt af lokalsamfundet må Jon forvandle sig fra en fredelig nybygger til en frygtløs kriger for at frelse byen og finde fred.

Mads Mikkelsen og Mikael Persbrandt er fantastiske

The Salvation er en film af Kristian Levring, der i aftes takkede og takkede de mange, der har været med i produktionen. Men filmen er også Mads Mikkelsens', der som nævnt står i spidsen for et internationalt stjernecast, der også tæller bl.a. Eva Green (Casino Royale, Kingdom of Heaven, Det Gyldne Kompas) Jeffrey Dean Morgan (Greys Hvide Verden, Watchmen), Eric Cantona (Elizabeth, Looking for Eric) og ikke mindst Mikael Persbrandt (aktuel i En du elsker), der spiller storebror til Mads Mikkelsen i filmen. Flere gange må man knibe sig i armen over dette samspil. Over at se disse to fantastisk spillende og visuelt forførende mænd overfor hinanden. Det er simpelthen fantastisk. Endelig er det også meget positivt overraskende at se danske Nanna Øland Fabricius (Oh Land) som konen til Jon. Hun er ufattelig smuk og troværdig. Manuskripetet er skrevet af Oscarvindende Anders Thomas Jensen og Kristian Levring.

Hundrede håndtryk til premieren

Anders Thomas Jensen og Levring har tidligere skrevet den multi-prisvindende Dogme-film The King is Alive og Den du frygter. Filmens cheffotograf er Jens Schlosser, den klippes af Pernille Bech Christensen, og musikken er skabt af Kasper Winding. Filmen er produceret af Sisse Graum Jørgensen fra Zentropa, som senest har produceret bl.a. Hævnen, Den skaldede frisør, En kongelig affære, Jagten og En du elsker.

Det var så positivt og dejligt, at se hvordan den stolte og smukke producer stod ved indgangen til Imperial og gav alle hånd som velkomst til Galla-premieren i aftes. Det blev til mange hundrede håndtryk. I det hele taget var det en fantastisk festaften, som blev bakket stærkt op af Spier films og den Sydafrikanske, prisvindende vin, Pinotage.

Og den endte da også som en fantastisk totaloplevelse med sydafrikansk vin i blodet og stærke billeder på nethinden, da jeg et godt stykke over midnat tog hjem fra en fest i mørket.

Skynd dig ind i mørket og mærk magien.

Se fotos fra galla-premieren med rød løber, masser af stjerner, Spier rødvin og god fantastisk stemning under traileren.


Læs også