Kropspositiv
Selvudvikling

Se modellens sunde forandring: Fra diæt på 500 kcal om dagen til kropspositivt forbillede

8. juni 2018
af Charlotte Kobberøe Fink
Modellen Liza Golden-Bhojwani har taget kampen op mod modeindustriens vilde kropsideal: Hun er gået fra at være topmodel på stram diæt til i dag at leve et sundt liv med flere kilo på sidebenene - og langt mere kropskærlighed.

20 dampede edamamebønner. Det bestod aftensmaden af for den amerikanske model Liza Golden-Bhojwani under modeugen i New York tilbage i 2012. En aften endte hun med at besvime. Og dét fik hende til at tænke over det vilde diæt- og motionsræs, som hun var styret af for at være tynd nok til at få booket shows.

Liza Golden-Bhojwani tog derfor en beslutning: Hun ville selv styre sin diæt. Først var hun overbevist om, at hun stadig ville kunne være model, selvom hun ikke konstant befandt sig på grænsen til at besvime, men da hun først begyndte at spise mere, gik hun helt amok.

Læs også: Er du kropspositiv?

Tog på

Den første måned spiste Liza Golden-Bhojwani nærmest alt, hun kunne komme i nærheden af som en modreaktion på de strikse spisevaner, hun havde været underlagt. Og selvom hun kun tog en smule på, fik hun i de efterfølgende modeuger sværere og sværere ved at booke shows – og kritik for at have for ”fede” lår!

Men i første omgang var Bhojwani ikke villig til at give slip på modeldrømmen. Hun var overbevist om, at det måtte kunne lade sig gøre at have modelkrop på en sund måde. Hun gik igen på diæt – og selvom hun spiste mere end før, var madindtaget 100 procent styret af en palæodiæt - uden gluten og sukker. Hun trænede også næsten hver dag. Men lige meget hvad kunne hun ikke blive ligeså tynd, som hun havde været på 500-kalorier-per-dag-kuren.

Læs også: "Selv modellerne ligner ikke modeller i virkeligheden"

Vær tro mod dig selv

På et tidspunkt blev det omsider for meget for Liza. Hun var udmattet – både psykisk og fysisk. Hun orkede ikke mere restriktion og det konstante og styrende fokus på kost og motion. Og så tog hun beslutningen: Nu skulle var det sidste gang, hun var gået på en kur for at nå et bestemt kropsideal.

Liza Golden-Bhojwani trak sig fra modelkarrieren og brugte to år på at fokusere på, hvem hun var, i stedet for at fokusere på hvordan hun så ud. Og i 2016 entrede hun igen modelverdenen – denne gang som kropspositiv plus size model.

”I dag næsten tre år efter jeg sagde stop, har jeg det bedre med mig selv, min krop og mit liv, end jeg nogensinde har haft det før. Ikke fordi at vægtøgning er opskriften på lykke, det er det ikke. Men vejen til lykke er til gengæld at være tro mod sig selv og respektere sig selv nok til at stoppe med at gøre noget, som er ødelæggende for din person,” fortæller Bhojwani om forløbet.

I dag har hun næsten 100.000 følgere på Instagram, hvor hun flittigt deler billeder af sin krop. Og hun håber, at hun kan inspirere andre kvinder til at forstå det, som det tog så længe for hende at finde ud af: At nogle gange er den bedste krop for dig ikke den samme, som omverdenen dikterer, at du skal have – men det betyder ikke, at din krop ikke er smuk!

Se herunder, hvordan Liza Golden-Bhojwani så ud før - og hvordan hun ser ud i dag

Læs også