Sascha Dupont
Selvudvikling

Sascha Dupont:"Jeg har været tyk i så mange år, at jeg simpelthen er nødt til at se det sjove i det"

20. februar 2018
af Rikke Hast (redigeret af webredaktionen)
foto: Camilla Rønde
Så længe man har det godt med sig selv, så udstråler man det jo også - og det har Sascha Dupont. Mød hende her.

"Jeg har været tyk i så mange år, at jeg simpelthen er nødt til at se det sjove i det. Og hvis der er nogle tynde piger, der kigger skævt efter mig, så tænker jeg bare: Jeg kan tage dem i en mundfuld. Jeg kan ikke bruge tid på at gå rundt og have det dårligt med mig selv."

Min mund keder sig

Ordene er Sascha Duponts. Og hun ligner sig selv fra de glade ”Hit med Sangen”-dage på DR, da vi møder hende på en café i København.

Håret er langt, krøllet og feminint, tøjet klædeligt blødt og bohemeagtigt, men ikke mindst smilet, der går fra øre til øre, og den umiskendelige og uimponerede jyske dialekt er fuldkommen som dengang.

"Jeg har jo også selv valgt at se ud, som jeg gør, og så må vi se, om jeg taber mig lidt igen, eller jeg må håbe på, at jeg bliver højere. Lige nu har jeg det dårligt, fordi jeg har været for usund. Fordi jeg har været et svin med min mund. Men det er, som om min mund keder sig, der skal ske noget.”

Sascha Dupont er ellers kommet dertil, hvor hun har forliget sig med, at hun er en kurvet kvinde.

”Det har jeg det fint med. Det, der går mig mest på, er, at jeg ikke ejer et gram selvdisciplin."

Læs også: Er du krops-positiv?

Løber aldrig

Sascha motionerer ikke meget, selvom hun erkender, at hun bliver urolig, når hun går op ad trapperne og bliver stakåndet.

”Men jeg går mange ture med hunden, og jeg har købt nogle håndvægte. Og så har jeg besluttet mig for, at jeg skal til at danse en halv time derhjemme hver dag. Jeg er bare ikke kommet i gang endnu. Jeg er ikke den store motionist, og jeg lover, at jeg aldrig løber en halvmaraton."

"Jo, hvis huset brænder, eller der er en farlig mand efter mig, så kan det godt være, at jeg vil kunne lunte lidt. Men jeg bryder mig simpelthen ikke om at løbe. Jeg har en stor barm, og den kommer ud af kontrol, når jeg løber, og bliver nærmest farlig for mig selv og mine omgivelser.”

Hvorfor betyder vægten noget?

Som vi sidder der i caféen, kommer vi til at tale om, hvorvidt Sascha har oplevet at få kommentarer på sin ”kendthed” og sin størrelse i det offentlige rum.

”Mens jeg var meget i medierne herhjemme, oplevede jeg en enkelt gang, at der var en, der skrev til mig og kaldte mig ”fede so”. Men jeg havde det mest sådan: Hvorfor i alverden gider du overhovedet at bruge tid på at sætte dig ned og skrive til mig. Jeg synes heldigvis, at der bliver mindre fokus på, hvad andre vejer."

"Jeg kan ærligt talt heller ikke se, hvorfor man skal interessere sig for andres vægt. Jo, hvis man er overvægtig på den farlige måde. Så kan det da godt være, at ens nærmeste skulle sige: ”Tror du ikke lige, du skulle klappe kebabben?”. Eller rettere ikke klappe kebabben. En af mine veninder har sagt til mig, at jeg skal passe på mig selv, og der har jeg da lyttet, for det udspringer jo af omsorg for mig. Og jeg vil jo heller ikke sidde med diabetes som 50-årig …”

Video: Kropsidealer gennem 3000 år

Udrensning i skabet

Hjemme i skabet har Sascha en femdages udrensningskur, som hun har købt, fordi hun har hørt, at den skulle være både fornuftig og god.

”Heldigvis kan den holde sig til 2018. Nej, jeg vil gerne tage den, for jeg vil godt af med nogle af alle de her affaldsstoffer, jeg efter­hånden må have ophobet. Kuren består af fem dage, hvor jeg ikke må spise andet end de her piller, og så må jeg drikke al den juice og alt det vand, jeg vil. Kuren siges at være en af de bedste, og den består kun af naturlige ingredienser. Jeg skal bare lige finde en uge, hvor jeg ikke skal andet. Og så skal det ikke være en uge, hvor Bryan griller,” siger hun og griner lidt, før hun forsætter:

”I USA taler de meget om clean eating, jeg har ikke sat mig så meget ind i det, men jeg har det også sådan lidt: Jeg kan sgu dumpe ned i et badekar og spise en pizza, så er det clean eating for mig!”

Jeg vil hellere veje for meget end for lidt

I det hele taget er der for meget fokus på udseende, mener Sascha.

"Jeg synes, at hele den her kropsfiksering må være et kæmpe pres for ikke mindst de helt unge piger. De kan være så stride ved hinanden. Hvis man ikke lige har den rigtige bluse på eller på anden vis falder uden for normen, så er bliver man ekskluderet. Og når man så ovenikøbet skal leve op til et eller andet kropsideal. Det er svært og usundt, synes jeg."

"Folk har så travlt med at dømme andre på, hvordan de ser ud. Og hvorfor er udseendet så vigtigt i det hele taget? Jeg kan godt forstå, at man gerne vil se pæn ud, men det er kammet helt over. For nogle år siden var der også fokus på, at modellerne var blevet alt for tynde. Man turde næsten ikke at ånde på dem. Jeg vil personligt hellere veje for meget end veje for lidt. Men så længe man har det godt med sig selv, så udstråler man det jo også. Uanset hvad man vejer. Og jeg laver jo f.eks. ikke bedre plader af at veje 30 kilo mindre.”

Alle har komplekser

Sascha er opmærksom på, hvordan hun klæder sig. Og som mange af os har hun også noget ved sin krop, hun ikke er helt tilfreds med.

”Jeg har jo også komplekser. Det tror jeg, at vi alle har. Uanset størrelse. Jeg ville f.eks. aldrig gå i meget korte shorts eller en meget kort top, det tror jeg ikke, at verden er klar til. Jeg har frygtelige komplekser over mine ben. For jeg har så meget appelsinhud, og det er jeg faktisk mere ked af, end at mine lår er store. Det er helt i orden, synes jeg, for så står jeg jo bedre fast."

"Men jeg ser da indimellem kæmpestore piger, der pga. deres attitude kan bære næsten hvad som helst. Det kan da godt være, at jeg på en god dag kunne slippe af sted med at gå i en kort top, hvis jeg bar den med stolthed. Men det ville jeg bare ikke kunne gøre, fordi jeg ikke selv synes, det er kønt, når man er ældre end 25 år."

Læs også: Se den afviste video: Denne undetøjsreklame må ikke vises på tv - uden grund

Ikke to kroppe er ens

For et par år tilbage blev Sascha spurgt, om hun ikke ville skrive en bog med gode råd og tips til plus size-kvinder. Det sagde hun ja til.

”Der var ikke rigtigt noget for os med kurver dengang. Jeg googlede og researchede, men fandt ikke det store. Og jeg syntes, at det kunne være interessant. Selv undgår jeg altid noget, der er stramt omkring maven. Det bliver så voldsomt, synes jeg, også fordi jeg har den her store barm. Jeg har været meget ovre i boheme-stilen, den føler jeg mig godt tilpas i. Men jeg ved jo godt, at hvis man har noget på, som er alt for løst, så gør det bare én endnu større. Og så er det vigtigt at huske på, at plus size ikke bare er plus size, der er ikke to kroppe, der er ens.”

Vær din egen ven

Vi skal til at runde af, derfor føles det som et passende tidspunkt at spørge ind til, hvad Sascha føler, at livet har lært hende.

”At man ikke skal bekymre sig så meget. Det har jeg ellers været god til før i tiden. Men jo ældre jeg bliver, jo bedre bliver jeg til at lægge afstand til det, jeg alligevel ikke kan ændre på. Man bruger alt for lang tid på bekymringer, og det nytter som regel ikke noget alligevel. Så nogle gange skal man bare tænke ”pyt”, når de melder sig."

"Min veninde har de her træbogstaver stående, så de danner ordet PYT. Og det er en god reminder, for vi skal have det godt, mens vi er her. Ingen ved jo, hvor længe livet varer – så nyd det, spis god mad og kys hinanden. Og husk så at gå til lægen til det årlige tjek. Pas på dig selv. Der er ikke andre, der gør det. Vær din egen ven, det er en vigtig lektie.”

Læs også: Den 'perfekte' krop gjorde mig ikke glad

Kort om Sasha

Sascha Dupont Conner er født 3. februar 1975 i Vejle. Gift med Bryan og mor til Timothy Anker på 3 år. Bosat i Simi Valley, Californien. Uddannet rytmisk musikpædagog og arbejder i dag som musiker og sanger. Kendt fra ”Hit med Sangen” på DR.

Læs også