Noah Skaalum
Selvudvikling

Sarah blev landskendt i X-Factor - nu hedder hun Noah: ”Jeg har altid været den, jeg er”

5. juli 2019
af Susanne Cordes
Foto: Panthermedia
Noah Skaalum, der i 2011 vandt ”X Factor” som Sarah, har altid vidst, at han var dreng – men som barn havde han ingen ord at sætte på den følelse. Heldigvis voksede han op i en familie, hvor der altid har været plads til, at han kunne være præcis, som han var.

Hele Danmark lærte i 2011 15-årige Sarah Skaalum at kende, da hun vandt ”X Factor”. I dag er navnet skiftet ud med Noah, han er gift med Sika og skal lige om lidt være far. De to kommende forældre har bl.a. YouTube-kanalen Helt Almindelige Unormale Forældre, hvor de fortæller åbent om både Noahs transition til transmand, deres kærlighed og deres tanker om det kommende forældreskab.

Åbenheden kommer nemt til nu 23-årige Noah, for han er opvokset med en meget stor grad af frihed til altid at være den, han følte, han var.

– Jeg stillede ikke mig selv spørgsmålet om, hvorvidt jeg var transkønnet, da jeg var barn. Jeg er vokset op i en meget rummelig familie, hvor jeg var, som jeg var. Det var ligegyldigt, om jeg kom hjem med sort hår, trefarvet hanekam, eller da jeg sprang ud som lesbisk. Jeg har altid vidst, at jeg var dreng, men det var ikke så vigtigt at definere i forhold til de mennesker, der var omkring mig. Et lille års tid efter ”X Factor” begyndte jeg at lege med tanken om, at jeg var transkønnet, men jeg lagde det væk igen. Jeg tænkte, at det kom, når det kom, hvis det var sådan, det skulle være.

Faktisk var det Sika, der først gjorde Noah opmærksom på, at der var ting i hans kropssprog, han måske skulle være opmærksom på. For eksempel forsøgte Noah altid at skjule sin overkrop.

Noah er ikke i tvivl om, at erkendelsen ville være kommet tidligere til ham, hvis han havde vidst, det var en mulighed, da han voksede op.

– Hvis jeg var opvokset med, at jeg f.eks. i skolen var præsenteret for, at man kunne være transkønnet, ville jeg helt sikkert være gået hjem til min mor og have stillet nogle meget nysgerrige spørgsmål. Og det er jeg sikker på ville have givet mig en meget anderledes opfattelse af mig selv som barn. For jeg manglede jo dengang ord for, hvad jeg var.

LÆS OGSÅ: Kender du de 9 forskellige kønsidentiteter?

HORMONERNE

Noah er stadig undervejs i sin transition, og det både er og har været en kompliceret proces, der har givet mange tanker. Hormonbehandlingen har givet en gradvis udvikling, som han har skullet vænne sig til. F.eks. voksede hans kropsbehåring meget hurtigt frem, da han først startede på hormonbehandlingen, men samtidig havde han stadig bryster.

– Det har jeg kæmpet en del med. Jeg har længe været i en proces, hvor jeg ikke følte mig tilpas, fordi der skete ændringer i min krop, selv om det var de ændringer, jeg ønskede. Det har været et paradoks. Det har lært mig, hvor vigtigt det er at tage en dag ad gangen. Jeg skal nok nå det hele, jeg skal nok få min operation, men lige nu tager jeg én dag ad gangen.

Det har også været med til at bestyrke Noah i, hvor vigtigt det er, at han bruger sin platform som kendt til at sprede mere viden om transitionsprocessen, og hvordan det er at leve som transkønnet.

Det har til tider været kontroversielt – f.eks. da Noah ville lægge før og efter-billede op i forbindelse med sin brystoperation, men han er ikke i tvivl om, at det kan være afgørende for andre, der står over for at skulle igennem processen.

– Da jeg selv skulle finde råd, googlede jeg alt muligt, men der kom kun ting op, jeg ikke kunne bruge til noget som helst. Der er ikke særligt mange transkønnede i Danmark, der står frem, og det betyder, at der ikke er specielt meget information.

Ved siden af sofaen i Noah og Sikas lille lejlighed, står der allerede en flot ny barnevogn og troner. Senere i 2019 bliver de forældre, men Noah kommer ikke til at blive registreret som barnets far. Han vil juridisk få betegnelsen med-mor.

– Det er ikke noget, der generer mig personligt, for jeg kommer jo til at være mit barns far. Han eller hun kommer til at kalde mig far, og der er ingen i børnehaven, der vil være i tvivl om, at jeg er faren, når jeg til den tid forhåbentlig kommer og henter mit barn med et kæmpe fuldskæg. Men principielt synes jeg, lovgivningen skal ændres, så alle de par, der er meget mere private end mig, ikke skal ud og forklare sig selv hele tiden.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

FLERE HENVISES TIL SEXOLOGISK KLINIK

I løbet af de seneste fem år er der sket en voldsom stigning i antallet af mennesker, der ønsker at skifte køn. I 2013 blev under 20 personer om året henvist til hormonbehandling på Rigshospitalet i København mod 230 personer i 2018. En del af forklaringen på stigningen kan findes i, at transkønnethed i 2017 blev fjernet fra listen over psykiatriske diagnoser.

Transkønnede under 18 er siden 2016 blevet henvist til Sexologisk Klinik i København, hvor Mette Haahr er læge. Før det var der stort set ingen muligheder for at blive henvist som mindreårig. Nu oplever klinikken, at omkring 100 børn henvises på årsbasis.

– Det betyder rigtig meget for den enkeltes forløb, at de kan blive henvist så tidligt. Det er en meget stor belastning at leve som det køn, man ikke er udadtil. Mange oplever, at det ikke fungerer for dem at leve et normalt liv. Gruppen af transkønnede har derfor i forvejen en større risiko for psykiatriske lidelser, end man ser i samfundet generelt. Ved at starte et forløb tidligere kan man undgå flere psykiatriske lidelser. Vi kan også give de unge stop-hormoner, når de når puberteten, hvilket gør det nemmere at foretage et egentligt kønsskifte senere. Det er også ofte i puberteten, den uønskede krop opleves som mere uønsket.

Læs også