psykologi
Liv

Kender du de 9 forskellige kønsidentiteter?

19. december 2016
af Sara Skaarup
Foto: Pantherstock
Hvad er en kvinde, og hvad er en mand? Og hvem elsker hvem? 1 procent af befolkningen føler sig hverken som mand eller kvinde, og definitionen af køn og seksualitet er i gang med at udvide sig i disse år. Her kan du få et hurtigt overblik over det (nye) flydende køn.

Hvordan kan du egentlig være sikker på, at du ikke er biseksuel, hvis du aldrig har udforsket og udfordret, om du måske kunne være til både mænd og kvinder? Jamen, det kan man jo mærke, om man er – eller ej, ville de fleste af os sige. Men igen, hvordan kan man vide sig sikker, hvis man netop aldrig har turdet mærke ordentligt efter? Det tør de unge i højere grad. Der er flere tegn på, at de meget skarpt definerede køns- og seksualitetsbegreber, vi har kendt til, er under udvikling.

De seneste år er der flere mennesker med atypisk kønsudtryk i medierne. Conchita Wurst, en dragqueen med skæg, vandt Eurovision i 2013, og sangerinden Miley Cyrus er også ”genderfluid”, altså ser ikke sig selv som fastlåst på kønsskalaen. Det kan virke som om, der er flere og flere mennesker, der oplever sig selv som noget andet end traditionel mand eller kvinde.

– Der er ikke flere og flere … der er flere, der står frem, korrigerer Karina Lins, der er psykolog og har speciale i transkønnethed.

– Det er ligesom med homoseksualitet: Man troede tidligere, at en ud af 1000 var homoseksuel, nu ved man, at det gælder mindst ti procent af befolkningen. I dag regner man med, at en procent af alle mennesker er nonbinære – altså transkønnet, flydende eller føler sig hverken som mand eller kvinde eller midt imellem.

Men hvorfor er det netop nu, at vi ser en nuancering af køn?

– Efter feministernes kamp for frigørelse og de homoseksuelles kamp for anerkendelse, er der kommet mere plads nu til at diskutere, hvad kønsidentitet er. Vi har fået øje på, at vi lever i et heteroseksuelt samfund, hvor vores tænkning om køn og seksualitet er ensidig. I kølvandet af det tør nu andre grupper stå frem og kræve at blive anerkendt.

Det er os andre, der har et problem

Karina Lins mener, der er flere aspekter, der er vigtige at forstå om flydende seksualitet og kønsidentitet.

– En del af det pres, mine klienter føler, kommer fra omverden. Vores hjerner vil gerne kategorisere for at holde orden. Det er svært for nogle at tåle ikke at vide, hvad den anden er eller er til. Andre gør krav på at vide folks identitet – altså både hvad de oplever sig som, lever som og evt. får fjernet. Man kan ikke altid se, hvem folk føler sig som indeni. Det er resten af samfundet, også kaldet de cis-kønnede (folk, der føler sig som det køn, de har fra fødslen, red.), der må justere deres opfattelse og blive mere rummelige. Det er ikke de andre, der skal ændre sig. Vi skal lære at sige: Det er et menneske. At være respektfulde trods ængstelse og frustration og selv tage ansvar for vores reaktioner i steder for at køre dem af på andre. Hør på, hvad folk siger, i stedet for at dømme på, hvordan de ser ud, siger psykolog Karina Lins.

LÆS OGSÅ: Sexredaktøren: Sex, kærlighed og rollespil

9 af de nye kønsbegreber

Akønnet: Person, der ikke identificerer sig med noget køn. Ofte interesserer disse personer sig ikke for det køn, der blev dem tildelt ved fødslen, og søger et androgynt kønsudtryk.

Ciskønnet: Person, hvis oplevede køn og kønsudtryk svarer overens med det køn, personen blev tildelt ved fødslen. En ciskønnet person identificerer sig som enten mand eller kvinde.

Flydende kønsidentitet (genderfluid): Oplevelse af, at ens kønsidentitet kan variere. Kønnet opfattes af disse personer ikke som en konstant, men som noget, der kan skifte gennem livet.

Intergender: Engelsk udtryk for personer, der føler, at deres kønsidentitet ikke kan beskrives klart som enten mand eller kvinde, men mere som værende ”mellem kønnene” eller som en kombination af kønnene.

Interkønnet: Person, der har en medfødt variation i anatomisk køn. Det vil sige variation i kønskromosomer og/eller kønshormoner og/eller primære kønskarakterer og/eller sekundære kønskarakterer, der ikke kan defineres som entydigt maskulint eller feminint.

Transkvinde (MTF): Person med kvindelig kønsidentitet, som ved fødslen blev tildelt mandligt køn. Foretrækker som regel at blive omtalt i hunkøn.

Transkøn/transkønnet: Fællesbetegnelse for personer, hvis kønsidentitet eller kønsudtryk i større eller mindre grad ikke er i overensstemmelse med det køn, de blev tildelt ved fødslen. Transkønnede personer kan lige så vel have en binær kønsforståelse som en non-binær.

Transmand (FTM): Person med mandlig kønsidentitet, som ved fødslen blev tildelt kvindeligt køn. Foretrækker som regel at blive omtalt i hankøn.

Transseksuel: Person, hvis kønsidentitet adskiller sig fra det køn, pågældende blev tildelt ved fødslen, og som derfor ønsker at leve og blive anerkendt som tilhørende det modsatte køn. Anses af nogle transkønnede personer for at være et stødende ord, da transseksuel er et medicinsk udtryk.

Kilde: www.lgbt.dk

Læs også