https://imgix.femina.dk/media/article/sanne_neergaard_0.jpg
Selvudvikling

Sanne Neergaard: Kvinder tænder ikke på en mand i forklæde

22. september 2016
af Jo Brand
Foto: Pantherstock
Hvorfor går det så galt i mange parforhold? Hvorfor gider kvinder ikke have sex med deres mænd? Og hvad er det, der gør os tilfredse – sådan helt ned i maven? Hvis der er én, der har nogle kvalificerede bud på det, så er det den 69-årige psykolog Sanne Neergaard.
Efter i 35 år at have haft sin egen praksis, hvor psykolog Sanne Neergaard har hjulpet kvinder, mænd og par og sideløbende skrevet om kvindeliv og parforhold i bl.a. feminas brevkasse, deler hun her ud af sin viden om nogle af de typiske udfordringer i et parforhold:

… om hvad kvinder tænder på

Mændene er kommet ud at køre med barnevognen og er på barsel og indtager kvinderollen, samtidig med at mødrene også skal være supermødre. Og så kommer børnene til at fylde alt for meget. Vi arbejder så meget, og så har vi dårlig samvittighed, og så kommer det hele til at dreje sig om børnene, når vi er hjemme. Men vi kvinder skal lige huske, at vi ikke tænder på børnenes far, vi tænder på vores mand. Det kan godt være, at vi kvinder gerne vil gerne have en blød mand, men vi gider ikke have sex med ham. Vi kan elske en mand i forklæde, men det tænder os ikke. Det gør os ikke liderlige, hvis man skal bruge et grimt ord. Så selvom kvinder gerne vil have en moderne mand, vil de også gerne have en rigtig mand, der sidder for bordenden og som kan slå i bordet – en Asger Aamund til alle.

… om parforholdets største problem

Den store bandit i parforholdet i dag er forestillingen om den romantiske kærlighed. Den gør, at der er så mange forventninger til et parforhold, og de kan simpelthen ikke indfries. Det kan ikke lade sig gøre. I dag bliver hele parforholdet bygget op om forelskelsen. Men det går ikke. Man må sætte sig sammen og sige: Hvad har vi at operere med? Hvad ved vi om hinanden? Hvordan kan vi få det til at fungere? For eksempel når der er børn med fra begge parforhold: Dér er man altså nødt til at tage den svære samtale, om hvordan man får det til at hænge sammen, i stedet for bare at dyrke forelskelsen.

… om utroskab

Tidligere har jeg haft det sådan ”UD!” hvis en mand var mig utro. Men så kompromisløs er jeg ikke længere. Utroskab ville stadig gøre mig fortvivlet og forsmået, men i dag ville jeg sige: ”Se at få knaldet færdig, og kom så hjem igen.” For man mister så meget, når man går fra hinanden.

… om kvinder der har affærer med gifte mænd

Der er kvinder, som har forelsket sig i en gift mand, som de har en affære med, og i deres forelskelse idealiserer de ham og ser kun det, der passer ind i deres planer. Det er ikke virkeligheden. Derfor spørger jeg også: Hvad ved du om ham? Og det, de ved, er, at han lyver for sin kone. Og hvis de bliver gift med ham, bliver de selv hans kone en dag. LÆS OGSÅ: Gør noget ved din drømme i dag

… om nødvendigheden af at tale økonomi

Økonomi er så vigtigt. Det er sikkerhed, og sikkerhed er det behov, der kommer lige efter vand og mad. Så det skal dækkes. Men i dag får folk børn, før de får talt om økonomi. Der er kvinder, der bliver gravide med en mand og først bagefter finder de ud af, at han ikke vil skrive dem på skødet af sit hus. Og nej, det er ikke romantisk at tale om økonomi, men det er man nødt til. Der er jo ikke blevet holdt et prinsessebryllup herhjemme, uden at der har været blandet jura ind i det. Det kan du være sikker på. Man er nødt til at diskutere, hvad man bringer ind i parforholdet, og sørge for at begge er sikret. For faktum er, at mange kvinder stadig tjener mindre end manden.

… om konfliktskyhed

Når man går ind på en café, så sidder kvinderne og taler om deres mænd og rakker dem ned, men i stedet for at gøre det skulle de jo tale med deres mænd om det. Men der er sådan en konfliktskyhed og alt for få kærlige og gode skænderier. Vi skal skændes, og så skal vi have et forsoningsknald bagefter.

… om at prioritere det forkerte

Der er læsset alt for meget op på parforholdet. Det er hårdt at være en ung gift mor i dag: Der er karrieren, der skal passes, moderskabet, som er vokset ud over alle grænser, venner, der skal ses – både ens egne og dem, man har som par. Og så er der også kroppen, som skal trænes. Jeg ser folk løbe rundt herude på gaden kl. 5.30 om morgenen, og jeg tænker: ”Hvorfor ikke bruge den tid derhjemme på at ligge og holde om hinanden?” Hvis vi brugte lidt mere tid sammen, ville det være godt for parforholdet. LÆS OGSÅ: Hvad er værst? At din partner er utro eller forelsket?

… om at bevare sin værdighed

Det vigtige er ikke at miste sin værdighed i sit parforhold. Den er så svær at få tilbage. Der er ikke noget menneske, der er så meget værd, at man mister sig selv.

… om det der gør dig glad

Lær at holde af dig selv, som du er. Det er noget af det sværeste for folk at gøre, men når vi gør det, så er det, at livet begynder. Når vi forsøger at være noget andet, så er vi hele tiden utilfredse. Det er først, når vi tør være dem, vi er, at forandringen sker.

Læs også