Selvudvikling
4. maj 2011

Sådan taler du uden at blive nervøs

Få retorikerens tips til at holde taler uden at gå i sort på grund af nerver
Af: Lisbeth Madsen
https://imgix.femina.dk/media/a3145a95f9504f9882372e323942c4d1.jpg

Foto: All Over Press

Får du koldsved, rystende hænder og tør mund alene ved tanken om en jobsamtale, en præsentation eller en eksamen?

Det er faktisk muligt at få styr på din nervøsitet, også selvom du står midt i situationen og synes, det hele virker håbløst. Nøglen er at have forberedt sig godt og så ellers acceptere, at man ikke er perfekt ifølge retoriker Søren Marquardt Frederiksen. Han underviser blandt andet i at holde tale og i at begå sig i medierne.

- Før du stiller dig op, hvad enten det er en jobsamtale eller du skal holde en tale, så skal du være godt forberedt. Det, at du ved, du er godt forberedt, er en af de bedste forudsætninger for ikke at gå kold, fordi du er usikker, siger Søren Marquardt Frederiksen til Alive.dk og fortætter:

- Derudover skal du lave research på målgruppen. Find ud af, hvem de er, og hvad de formentlig vil tænke om det, du præsenterer. Nogle gange bliver man meget nervøs, fordi man ikke ved, hvem man taler til, siger han.

Spænd dine muskler af
Hvis du ved, at du nemt bliver ramt af nervøsitet, når du først står i situationen, så kan du hjælpe kroppen med at løsne op på forhånd.

- Lav nogle øvelser, inden du går ind og taler. Sving fx med armene, og træk vejret dybt. Når man bliver nervøs, så låser overkroppen. Derfor kan du få god gavn af at lave bevægelser med den for at løsne. Kæben kan også låse, så den kan man løsne ved at lave mundbevægelser og lave lyde og bevægelser med tungen, siger Søren Marquardt Frederiksen.

Du er god nok
Har du stillet dig op og mærker langsomt de forskellige tegn på, at kroppen er ved at få overtaget, så handler det om en usikkerhed i forhold til din egen præstationsevne ifølge retorikeren.

- Du kan blive nervøs, hvis du tror, at tilhørerne opfatter dig som dum. Derfor skal du overbevise dig selv om at du er god nok og tro på dig selv, siger han.

Træk vejret roligt
Hvis du begynder at blive stakåndet, er det fordi, du ikke trækker vejret dybt nok. Og det kan du også godt gøre noget ved i situationen, siger Søren Marquardt Frederiksen.

- Du kan få styr på din vejrtrækning, hvis du er begyndt at hyperventilere, og din tale er begyndt at blive staccato-agtig. Træk vejret helt ned i maven langsomt, for på den måde får du ro på vejrtræningen, siger han.

4 veje til det gode skænderi. Se dem på Femina.dk

Optimister får hurtigere et job. Læs mere om, hvordan du kommer til at fremstå positivt.

Læs mere om:

Læs også