Selvudvikling
15. marts 2017

Sådan informerer du på sociale medier om livskriser

For mange af os er det naturligt at dele både baby-lykke, bryllupsbilleder, jobstart og andre skelsættende begivenheder på de sociale medier. Men hvad med livskriserne? Hvordan får vi fortalt om skilsmisser, fyringer eller dødsfald – og er det overhovedet noget, vi skal?
Af: Benedicte Wessel-Holst, oversat og versioneret af Charlotte Kobberøe Fink
Livskriser sociale medier

foto: Shutterstock

Det er ofte de positive livsbegivenheder, der fylder mest i feeded, når vi scroller gennem Facebook. Men ind i mellem dukker der også et personligt opslag om en skilsmisse, en depression, sygdom eller dødsfald op.

For når livet for en stund føles meningsløst, kan mange af os have en tendens til at føle, at vi må ”gøre noget”. Sige noget, for at informere om den nyhed, der alligevel spreder sig som steppeild, for at få støtte eller for måske at mindes. Men hvordan griber vi det bedst an? Og er det altid ubetinget en god idé, at Facebook afspejler alle aspekter af vores liv?

Marianne Vinjevoll og Hedvig Montgomery, henholdsvis krisepsykolog og psykolog og familieterapeut med speciale i mediehåndtering, fortæller her, hvilke ting vi bør overveje, inden vi indvier de sociale medier i vores livskriser.

Læs også: Skaber sociale medier flere narcisster?

Informér de nærmeste først

Det er meget vigtigt, at alle familiemedlemmer og nære venner bliver underrettet, inden en begivenhed bliver delt på de sociale medier. Tænk på, hvor ked af det du ville blive, hvis Facebook var det første sted, du blev konfronteret med en venindes skilsmisse eller en nær vens død. Hvis det er en skilsmisse, der skal informeres om, og hvis der er børn involveret, så husk også, at barnets omgangskreds, som for eksempel skolen, skal have besked, inden skilsmissen bliver ”offentlig”.

Overvej, hvorfor du vil dele begivenheden

Tænk igennem, hvorfor du ønsker at indvie de sociale medier i det, der er svært. Ofte hænger det sammen med et behov for at informere og få støtte fra andre, men sørg for at få fordøjet det hele selv, inden du måske kommer til at skrive noget i afmagt eller frustration. Tag også i høj grad hensyn til, om andre involverede kan være imod, at nyheden bliver delt på nettet, for eksempel din ekspartner, hvis I for eksempel står midt i en skilsmisse.

Overvej, hvordan du vil støttes

Hvis alt information kun går gennem de sociale medier, kan man risikere, at den støtte, man får, også primært kommer fra den digitale verden i stedet for gennem direkte personlig kontakt. Måske udtrykker folk deres medfølelse ved at skrive en kommentar i stedet for at ringe eller dukke op, hvor det egentlig er det sidste, man har brug for. Overvej derfor, hvis du vælger at skrive eksempelvis et opslag på Facebook, om du skal skrive, hvilken form for hjælp eller støtte, du ønsker, så det bliver lettere for folk også at støtte dig uden for de sociale medier.

Læs også: Sådan tackler du parforholdskrise

Vær ekstra forsigtig i forbindelse med børn og sygdom

Hvis det drejer sig om et sygt barn er det ekstremt sårbart, og her skal man som forældre være meget opmærksomme på at være tilstede, så barnet oplever, at fokus er på dem, og ikke på at forældrene skal håndtere sociale medier.

Vær bevidst om, at du ikke ved, hvordan andre vil reagere

Inden du deler noget, så gør det klart for dig selv, at du ikke ved, hvordan andre vil reagere på dit opslag. For det første mister du hurtigt overblikket over, hvem der egentlig har set dit opslag på de sociale medier, og det kan skabe usikkerhed, hvis du møder dine Facebookvenner i virkeligheden. Derudover risikerer du også at blive skuffet, hvis nogle personer ikke tager emnet op eller viser sympati for den situation, du er i.

Læs også