Narcissister
Selvudvikling

Skaber sociale medier flere narcissister?

16. februar 2017
af Af Stine Tunstrøm, oversat og redigeret af Charlotte Kobberøe Fink
Kan det være tegn på, at der gemmer sig et par narcissister på din venneliste, hvis din startside på Facebook eller Instagram bugner over af selfies eller (for) pralende statusopdateringer?

I dag er det helt normalt at lægge sit liv ud på sociale medier, hvor selvportrætter og overskuds-opdateringer er blevet dagligdag i Facebook-feedet.

Indrømmet: Vi gør det også selv. Men er det muligt, at delekulturen gør os til narcissister?

Læs også: 50 tegn på, at din partner er narcissist

Narcissister på Facebook

Et studie fra Brunel-universitetet i London viser, at dem med narcissistiske træk ofte er dem, der lægger flest billeder op fra træningscentret og udbasunerer deres sunde livsstil. Men hvis de sociale medier ikke fandtes, ville disse personer stadig have de samme træk.

"Delekulturen skaber ikke flere narcissister. Derimod kan de sociale medier synliggøre trækkene hos dem, der allerede har dem," siger Svenn Torgersen, der er professor og forsker i personlighedspsykologi.

Det kan handle om usikkerhed

Hvis man praler uhæmmet eller har et stort behov for at nedgøre andre på de sociale medier, kan det også være tegn på narcissisme, mener psykolog og ekspert i sociale medier Svein Øverland.

Men delekulturen kan også føre til, at vi bliver utrygge og får et dårligere selvbillede.

"De fleste, der deler billeder af sig selv, oplever ikke, at de er bedre end andre. De prøver snarere at overbevise sig selv og andre om, at de er gode nok, fordi de er usikre."

Der er nemlig forskel på selvtillid og selvværd – selvtillid handler, hvad vi tror, vi kan, mens selvværdet bygger på, hvad vi tror, vi er værd. Man kan sagtens have et lavt selvbillede, selv om man objektivt virker til at have styr på det hele. Omvendt vil en narcissist opleve sig selv som perfekt uden at have en objektiv grund til det.

Læs også: Sådan regulerer du dit selvværd - og lærer at elske dig selv

Kilde: www.KK.no

Læs også