https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/karriere-og-penge/2012/10/1240-ligeloen/1240-ligeloen-swi.jpg
Selvudvikling

Sådan får du løn som en mand

7. oktober 2012
af Kasper Skov, alive.dk
Foto: Panthermedia
Mænd bliver generelt bedre betalt end kvinder for at udføre det samme arbejde, men du kan selv gøre noget for at udligne forskellen

Som kvinde er der stor sandsynlighed for, at du ikke tjener det samme som dine mandlige kollegaer - selvom i arbejder lige meget og udfører det samme arbejde. Ifølge næstformanden i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg, får mændene på det danske arbejdsmarked 18 procent mere i løn end kvinderne. For at komme uligheden til livs, skal der være mere åbenhed omkring det, mener hun.

- Det er et spørgsmål, som burde optage både mænd og kvinder. Man skal gøre sig bevidst om, hvordan man fordeler arbejdet i de enkelte familier, og især på arbejdspladsen. Man skal snakke om, hvordan lønforskellene er, og om den forskel er rimeligt. Det er vigtigt, at problemet ikke bliver væltet over på den enkelte kvinde, siger Dorte Steenberg.

Læs også: 10 tips til din næste lønforhandling

Næstformanden fortalte på weekendens Femina-messe i Forum, at der er mange historiske og kulturelle forklaringer på, at mænd bliver bedst betalt. Lovgivningen er dog på kvindens side. Så hvis du ved, at den er gal på din arbejdsplads, skal du gribe ind, mener hun.

- Jeg anbefaler, at man tager sin fagforening med. Hvis man kan sandsynliggøre at en mand og en kvinde udfører arbejde i den samme virksomhed, men ikke får den samme løn, kan domstolene bruge ligelønslovgivningen til at sikre lige løn for det samme arbejde, siger Steenberg.

Læs også: Hvad gør man, hvis manden er flov over at tjene mindst?

Du kan læse meget mere om messen i Forum her

Læs også