Sådan får du god sex - hele livet
Foto: Shutterstock
Der findes mange skræmmehistorier, men går sex virkelig ned ad bakke, når vi bliver ældre?
1. Er det rigtigt, at sex fylder mindre med alderen?
Både ja og nej. Når vi bliver ældre har vi ofte mindre fokus på sex, fordi der skal være plads til mange andre ting i vores hverdag.
Men der, hvor sexlivet til gengæld kommer til at fylde rigtigt meget, er når vi oplever, at det ikke fungerer. Og hvor mænd i den situation reagerer med at blive meget frustrerede, går kvinder ofte i en slags sexdvale.
Vi har tendens til at sætte vores sexliv på standby og tillader ikke, at det fylder så meget i bevidstheden - selv om det faktisk konstant ligger og lurer i underbevidstheden. Men uanset alder er det vigtigt at huske på, at sex stadig er utroligt vigtigt og har en meget stor betydning for vores velbefindende og for følelsen af glæde og lykke.
2. Hvilke fordele er der ved sex efter 40?
Med alderen har de fleste gjort sig både gode og mindre gode seksuelle erfaringer, og derfor ved man også, hvad man vil have - og hvad man i hvert fald ikke vil have.
Er du singlekvinde og skal ud på markedet, har du bl.a. den fordel, at du ikke længere behøver at kigge efter en potentiel far til dine børn, men i stedet kan kigge efter, hvem der er gode elskere.
Man ser også at flere og flere modne kvinder tillader sig at eksperimentere lidt mere, de bliver bedre til at være til stede og nyde sex og til at lægge den pæne pige-attitude af sig og i højere grad følge deres hjerte og lyster.
Endelig har mange modne kvinder også mere selvtillid. De hviler mere i sig selv og føler, at de ikke skal leve op til så meget, som da de var yngre.
3. Hvordan holder man liv i lysten?
Use or loose! For at holde liv i lysten gælder det dels om at være seksuel aktiv enten med din partner eller ved at tilfredsstille dig selv, dels at give plads til lysten.
Kvinder er tit tilbøjelige til at ignorere kroppens lystsignaler og skubbe lystfølelserne fra sig eller undlade at give plads til seksuelle fantasier, fordi de kommer på alle mulige »ubelejlige« tidspunkter. F.eks. synes vi, at det er forkert at tænke på sex, når vi er på arbejde, gør rent eller er sammen med vores børn.
Det er utrolig vigtigt at give plads til den lystfølelse - også selv om du ikke kan have sex her og nu. For hvis du skruer helt ned for blusset i dagens løb, kan det være rigtigt svært at vække lysten, når du kommer i seng om aftenen.
Tag ansvar for din lyst og sørg for selv at vedligeholde den, for hvis du lukker af for din lyst og dine seksuelle tanker, så mister du simpelthen lysten.
4. Hvad betyder et aktivt sexliv for sundheden?
Sex er naturens egen medicin, og et velfungerende sexliv er en af de gratis glæder, som man ikke må snyde sig selv for. Sex er utroligt vigtigt for både livsglæden og livskvaliteten. Desuden frigives der under sex en mængde endorfiner, signalstoffer og hormoner - blandt andet kærlighedshormonet oxytocin, som påvirker både kroppen og psyken positivt.
Flere undersøgelser har vist, at sex blandt andet modvirker stress, angst og depression, styrker immunforsvaret, nedsætter risikoen for blodpropper og holder underlivet sundt og velfungerende. Desuden siges sex også at virke foryngende på kroppen, holde hjernen i form og styrke din selvtillid og kvindelighed.
5. Hvad kan man gøre ved ubehag og smerter ved samleje?
Det er først og fremmest vigtigt at finde årsagen til generne eller smerterne, og der er ingen grund til at skamme sig over at opsøge hjælp. Når årsagen er fundet, skal man finde ud af, hvad der eventuelt kan afhjælpe dem.
Hvis generne er af fysisk art, kan man opsøge sin egen læge, en gynækolog eller en fysioterapeut. Hvis smerterne eller ubehaget er af psykisk art, kan man overveje at søge råd hos en sexolog. Det er nemlig utroligt vigtigt, at man ikke bare affinder sig med generne, før man har forsøgt at finde en løsning på dem.