https://imgix.femina.dk/media/article/1553_sexvaerd.jpg
Selvudvikling

Sådan får du bedre SEXværd

5. januar 2016
af Charlotte Hallbæck
De fleste af os har noget, vi gerne vil ændre ved vores krop, men for nogle kvinder er utilfredsheden med udseendet så stor, at det hæmmer dem seksuelt – de har dårligt sexværd. Men der er hjælp at hende, mener sexolog Viktoria Handberg, der selv har kæmpet med kropsskam

Er du typen, der går hurtigst muligt forbi spejlet? Faker du orgasmer, og har du svært ved at mærke lyst til sex? Så er det muligvis, fordi du skammer du dig over din krop – det gør mere end halvdelen af alle kvinder, fortæller sexolog Viktoria Handberg, der har specialiseret sig i at hjælpe kvinder, som lider af kropsskam, til FEMINA.

Årsagen til kropsskam har du sikkert hørt før: Alt for mange af os ligger under for et ideal, som handler om, at man skal se ung og veltrænet ud for at være attraktiv.

– Vi spejler os i damebladsmodeller, men i virkeligheden er det jo de færreste kvinder, der bruger størrelse 34 i tøj og har en fedtprocent på under 10. Er du en størrelse 44, er ”Mad Men”-stjernen Christina Hendricks måske et bedre ideal end myndetynde Victoria Beckham, foreslår Viktoria Handberg.

Læs tre eksperters bud på, hvordan du styrker dit selvværd

Fra Viktoria Handberg var 10 år og mange år frem, led hun af anoreksi. I dag er hun rask og hjælper andre med at acceptere deres krop.

– Bag kropsskammen gemmer sig en angst for kritik og for ikke at være lækker nok, men du får jo ikke lyst til at gøre noget godt for dig selv, bare fordi du skammer dig. Det er først noget, du har overskud til, når skammen forsvinder.

Hvordan får man den til det?

– I første omgang handler det om at lære at elske sig selv, som man er. Når jeg spørger mine klienter, hvad de tænder på seksuelt, er der mange af dem, der slet ikke ved det. De er flove over deres drifter, og når de er sammen med en mand, vil de hellere lade, som om de nyder sex, end indrømme, at de ikke gør. Mange får aldrig orgasme, og der er også nogle, der får overskredet deres grænser, fordi de ikke kan finde ud af at sige til og fra.

Det gode sexværd

Faktisk bliver skammen kun værre af, at mange kvinder forestiller sig, at andre kvinder har et meget bedre sexliv, mener Viktoria Handberg.

– Hvis du i forvejen skammer dig over din krop og læser en artikel om sex i damebladene, er det svært at se den som en kilde til inspiration, selv om det er det, der er hensigten. I stedet vil du måske være tilbøjelig til at se den som et eksempel på, at alle andre kvinder har et bedre sexliv, end du har, og så bliver skammen kun større.

Har du lavt selvværd, lyver du også. Få forklaringen på femina.dk

For at hjælpe sine klienter til at finde glæden ved deres krop, som den er, arbejder Viktoria Handberg med det, hun kalder for sexværdet.

– Dit sexværd er dit selvværd på det seksuelle område. Når du har et godt sexværd, er du stolt af dig selv og din krop, og så tør du godt fortælle, hvad du tænder på. For at nå dertil er kvinder nødt til først at forstå en vigtig ting, understreger Viktoria Handberg.

– Mænd går ikke op i, hvor meget du vejer. Selvfølgelig er der nogle, der tænder på det androgyne look, men det er faktisk de færreste. Det, der betyder noget for dem, er, hvordan du bærer dig selv. Lyser selvglæden ud af dig, virker du dødsexet, uanset hvordan du ser ud, og de vil hellere se former og fedt, end at du skjuler dig selv i sort oversize-tøj.

Vejen til bedre sexværd er, at du lærer at tænke og tale positivt om dig selv.

– Når jeg beder mine klienter om at nævne én ting, de elsker ved deres krop, siger mange, at det kan de ikke. De hader det hele. Så insisterer jeg på, at der altid er noget, og når de er gået med på den præmis, skal de lære at fremhæve det, de godt kan lide.

For at de kan finde ud af, hvad de tænder på, og lære at lytte til deres lyst, anbefaler Viktoria Handberg desuden sine klienter at begynde at lege med deres udseende og tænke over, hvordan de kan blive bedre til at pleje deres krop.

Ligger i vores kultur

Men hvad er egentlig årsagen til, at vi er så selvkritiske omkring vores udseende og så påvirkelige af, hvad vi tror, andre mener om os?

– Det handler om vores kollektive og individuelle selvværd. Allerede fra vi er helt små, vænner vi os til, at udseendet er det, vi får allermest belønning for: ”Nej, hvor er du sød, når du gør sådan ..,” sagde din mor måske. Mellem veninder er en af de største komplimenter, man kan give: ”Ih, hvor har du tabt dig!”, og på de sociale medier får en selfie typisk meget mere opmærksomhed end en opdatering, der siger noget om dine personlige egenskaber.

Skal vi så passe mere på med at give komplimenter for udseendet?

– Nej, det synes jeg ikke. Det ligger i vores kultur, at udseendet betyder meget. Det kan man ikke tone ned, men man kan være mere bevidst om at tone de personlige egenskaber op og få en bevidsthed om, at skønhedsidealer er noget, der er skabt, og at virkeligheden er lige så succesfuld.

Se kvinders fem mest almindelige løgne

10 tegn på dårligt sexværd

1: Du faker orgasmer, enten for at slippe hurtigt igennem sexakten eller for at gøre din partner tilfreds.

2: Du holder dig tilbage seksuelt – måske efter at du er blevet mor.

3: Du kan ikke mærke din lyst til sex og har ofte følt dig ”brugt” i seksuel sammenhæng.

4: Du får ikke den store nydelse ud af sex, og aldrig orgasme.

5: Du accepterer, at dit sexliv er dårligt, og siger ikke noget til din partner.

6: Du ikke siger nej eller stop, hvis sex ikke er rart, eller du ikke har lyst.

7: Du er passiv under sex og er nærmest som en robot.

8: Du gemmer din krop væk for at skjule de fejl, du selv synes, du har.

9: Du ikke kan slappe af under sex og tage imod nydelse, fordi tankerne farer rundt.

10: Du har sex med mænd, som du slet ikke har lyst til, eller som misbruger dig, overskrider dine grænser og ikke behandler dig som en ligeværdig seksuel partner.

Kilde: viktoriahandberg.dk

Læs også