https://imgix.femina.dk/media/bcc0f316b6524dcdaf598e9df2a12f4a.jpg
Selvudvikling

Renée Toft Simonsen: Jeg er ikke let at forarge

14. april 2010
af Lene Rode
Foto: Ditte Capion-Damgaard
Rå sex, stoffer og sprut og svigtede sjæle fylder meget i Renées nye ungdomsroman "Dømt til frihed". Selv er hun mor til tre teenagere, og det kan man lære meget af...

- Arj-j-j, jeg er altså kommet til at se "Paradise Hotel", fordi en af mine ældste veninders datter er med. Og nu er jeg hooked og ser det hver aften! Jamen, det er jo frygteligt ... men nu forstår jeg, hvorfor det drager sådan: Det er jo drama og humørsvingninger og sex - ligesom at være teenager! Men det er lidt pinligt at indrømme, ikke?

"Dømt til frihed"
Og så er vi ligesom i gang og varmet op til det, vi egentlig skal snakke om - nemlig Renée Toft Simonsens nye roman, som også indeholder alt det ovennævnte. "Dømt til frihed" handler om to epokegørende uger i fire teenageres liv.

Repræsenterer Renées egen ungdom
Især de to piger Liv og Johanne, som hver især repræsenterer noget af den 15-årige Renée. Søde, smukke, uskyldige og lidt naive Liv, hvis forældre bliver skilt, og som føler sig alene og svigtet. Og barske, rebelske, omsorgssvigtede Johanne, der giver alle autoriteter fingeren og flytter fra institution til institution hele sit liv.

Læs også: Renée om kønsbehåring

Skriver nærmest sig selv
"Dømt til frihed" voksede ud af Renées fingre forrige sommer i familiens hus i Malaga, mens resten af Helmig-Toft Simonsen-klanen sov længe. Renée stod tidligt op og skrev, mens hun drak kaffe og røg smøger. - Jeg er egentlig holdt op, men når jeg har ferie, må jeg ryge, og så får den ikke for lidt! Og så kom historien bare, som den altid gør, når jeg går i gang med en bog. Jeg har en idé som udgangspunkt, og resten skriver nærmest sig selv. Det er meget mærkeligt faktisk. Og svært at forklare.

Sex sat på spidsen
Der er masser af sex i Renées bog. Både den fine slags og den slags, man bestemt ikke ønsker for sit barn. Nogensinde. Den voldelige, grænseløse slags. Men er de 15-årige virkelig sådan? - Det er selvfølgelig sat på spidsen. Det er jo det, litteraturen kan. Men jeg er helt overbevist om, at det findes.

Ikke langt fra sprog til handling
- Der er en sprogliggørelse af sex i dag, som ikke eksisterede, da jeg var teenager - det ved jeg fra mine unger. De ved for eksempel godt, hvad et blowjob er. Det vidste jeg fandeme ikke, da jeg var 15! Men de ser det på nettet og på TV - som i programmer som "Paradise Hotel", og de får et sprog for det, og så er der ikke langt til handling.

Læs også: Utro kvinder er ofte over 40 år

- Hvordan er du selv som mor til teenagere?
- Det at være forælder er jo selvudvikling på højt plan. Det er helt klart det, jeg har lært mest af i mit liv - om mig selv og andre ... og om grænser. Det kan godt være, jeg selv tror, jeg er smart og cool og ung med de unge, men det er jeg ikke nødvendigvis for mine børn. Og så er det, jeg må sige til mig selv, at jeg med alle mine krav, formaninger, enetaler og indblanding har givet dem en mur at spille op ad, og at det er, som det skal være. De ved slet ikke, hvor forkælede de er ved at have mig som mor!

RELATEREDE LINKS

https://imgix.femina.dk/legacy/media/websites/femina-dot-dk/website/mode/garderoben/1014-25-webshops/1014-25-webshops-kopi3.jpg

https://imgix.femina.dk/legacy/media/2f119069027041d892d6c769f582f398.jpg

https://imgix.femina.dk/legacy/media/e27c7c4887cd4c309e85710d69679c28.jpg

BLÅ BOG

Renée Toft Simonsen er psykolog og forfatter til bl.a. de populære og anmelderroste bøger om Karla, hvoraf flere er filmatiseret, samt voksenromanen "Tirsdag formiddag". Hun har skrevet bidrag til en del antologier og har sin egen brevkasse i FEMINA. Renée er gift med Thomas Helmig og mor til Ulrikke på 16, Jens Christian på 14 og Hugo på 11 og bonusmor til Ida Marie på 17.

Læs også