https://imgix.femina.dk/storage_1/media/1337_renee_maend_i_cykelshorts.jpg
Selvudvikling

Renée: Kender du en hverdagspsykopat?

4. juni 2014
af Renée Toft Simonsen
Hverdagspsykopaten er oftest en mand, der klæder sig pænt, og som umiddelbart fremtræder psykisk sund, med god øjenkontakt og charme. Men han handler altid efter det, der tjener hans eget behov for magt og beundring

Jeg læste forleden om hverdagspsykopaten i den nye bog ”Forklædt – pæne psykopater og deres ofre” af psykolog Irene Rønn Lind. Hverdagspsykopaten er IKKE et menneske, der er langt ude eller syg i sindet. Næ, han/hun er ”bare” den slags menneske, der gør stor skade på de mennesker, han/hun er i tæt kontakt med.

En hverdagspsykopat er, ifølge Irene Rønn Lind, oftest en mand, der klæder sig pænt, og som umiddelbart fremtræder psykisk sund, med god øjenkontakt og charme.

Men han handler altid efter det, der tjener hans eget behov for magt og beundring. Derfor kan han virke uforudsigelig i sine holdninger og opfattelser af andre mennesker, og man ved aldrig helt, hvor man har ham følelsesmæssigt.

Irene Rønn Lind remser nogle træk op, der i samspil med hinanden er med til at give hverdagspsykopaten magt over andre.

1) Selvcentrerethed: Han har opmærksomhedssøgende adfærd og skal hele tiden være i centrum og styre tingenes gang.

2) Umiddelbar behovstilfredsstillelse og dårlig impulskontrol: Han vil konstant søge at få tilfredsstillet egne behov. I dagligdagen gør han, hvad han vil, uanset om ægtefællen eller ungerne har brug for hjælp. Han kan blive uforudsigeligt vred, og det er ikke usædvanligt, at den vrede ses som vold i familien.

3) Fejlsøgning: Sammen med manipulation er dette adfærdstræk hovedårsag til, at man som offer for en psykopat bliver pillet i stykker indvendig. Han påpeger konstant andres fejl, skaber tvivl om andres duelighed og integritet og ødelægger andres glæde. Han har tendens til at give andre skylden for træk, han selv besidder, men ikke evner at rumme, fordi de ville anfægte hans urealistiske og idealiserede billede af ham selv.

4) Manipulation: Her handler det om at nedbryde offeret psykisk for at kunne opnå kontrol over vedkommende. Ved at afsløre en persons svage sider og mindreværdsfølelse gør man personen mere modtagelig for manipulation. Hverdagspsykopaten kører et uforudsigeligt mønster med at rose, skælde ud og ydmyge folk. Det ene øjeblik fortæller han, hvor meget du betyder for ham, det næste nedgør, kritiserer eller udnytter han dig. Til sidst ved du ikke længere, hvad du selv føler eller mener.

Listen over træk var lang ... Løgnagtighed, manglende empati, promiskuitet, konfliktskabelse osv. Her er slet ikke plads til dem alle sammen. Men jeg tænkte, det var fint med en lille smagsprøve, for jeg er sikker på, at de fleste mennesker har mødt en i deres liv.

Ja, måske lever du sammen med en lige nu?

Kærlig hilsen

Renée

LÆS OGSÅ: Verdens smukkeste kvinder uden makeup - kan du kende dem?

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også