https://imgix.femina.dk/storage_1/media/1337_renee_maend_i_cykelshorts.jpg
Selvudvikling

Renée: Hvorfor ikke bare gå all-in?

30. oktober 2013
af Renée Toft Simonsen
Hvis vi mener det, vi siger, og gerne vil have, at de unge skal holde med at ryge, så er der kun én vej: Sæt prisen på cigaretter så højt, at de ikke har råd

Overskriften, der fanger min opmærksomhed, lyder: ”57 kroner for en pakke cigaretter er mere, end fire unge vil give”. Selvfølgelig handler artiklen om prisen på cigaretter, som jo har været til debat i mange år efterhånden. Baggrunden for artiklen er en undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen står bag. Den konkluderer, at unge rygere er de mest prisfølsomme, og at det er langt nemmere at kvitte smøgerne, når du kun har røget få cigaretter i en kort periode, end hvis du har røget mange cigaretter i mange år.

Ifølge rapporten vil langt flere unge enten ikke begynde at ryge, eller stoppe fuldstændig, hvis prisen på cigaretter bliver sat op, og derfor ser begge organisationer gerne et politisk tiltag i den retning! No shit, Sherlock! får man lyst til at udbryde. Politiken har så lavet deres egen mini-undersøgelse og spurgt en masse unge, hvad det ville betyde for deres cigaretforbrug. Her lyder det nærmest enstemmigt fra de unge, at de ville stoppe med at ryge i hverdagen og måske kun ryge til fester. Beskeden er ret tydelig fra de unge selv, prisen på smøger ville være afgørende for deres cigaretforbrug.

Renées klumme i sidste uge: Afskaf det idiotiske og meningsløse karaktersystem

Nu har jeg jo selv fire styk unge mennesker i min meget nære omgangskreds, og ærgerligt nok må jeg indrømme, at de ryger hele banden, OG – det gør alle deres venner faktisk også. OG – jeg ved med sikkerhed, at de ikke ville have råd til at ryge 10 eller 20 cigaretter hver dag, hvis prisen på cigaretter blev sat markant op, for de skal nemlig selv tjene til deres forbrug.

Og her kommer min pointe: Hvad er det for noget fedtspilleri at foreslå at sætte cigaretter op til 57 kroner for en pakke? Det er slet, slet ikke godt nok. I Norge koster en pakke cigaretter knap 100 kroner, så hvad forhindrer os i at sætte prisen tilsvarende op her i Danmark? Efter min mening sover de i timen i den her debat, og jeg forstår overhovedet ikke de argumenter om grænsehandel etc., der altid følger i kølvandet. Vi betaler skat og told og enorme afgifter på så meget andet i vores lille land, hvorfor ikke bare fyre fuldstændig uhæmmet op på cigaretområdet?

Hvis vi mener det, vi siger, og gerne vil have, at de unge skal holde med at ryge, og hellere end gerne forhindrer dem i overhovedet at begynde på den sport, ja, så er der kun én vej: Sæt prisen så højt, at de ikke har råd. Og det her må gerne opfattes som en direkte opfordring til de ansvarlige politikere – put your money where your mouth is, som de siger over there. For af skade bliver man klog, sagde skaden, den var en klog fugl, som vi siger over here!

Kærlig hilsen
Renée

Læs også