https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/november/pernillemelsted-prim.jpg
Selvudvikling

Pernille Melsted: Derfor sidder du fast

5. november 2013
af Forfatter, foredragsholder og shadow coach Pernille Melsted
Foto: Robin Skjoldborg
”Det værste er næsten ikke, at jeg skal skilles. Det værste er, at jeg ved at blive skilt, giver min mor ret. Og det kan jeg næsten ikke holde ud. Virker det bekendt? Hvor mange ting gør du i trods? Læs Pernille Melsteds nye klumme …

Der kan jo være mange grunde til at sidde fast. Man lad mig præsentere dig for én, som kan være ret overset og virkelig snedig.

OM PERNILLE MELSTED

Pernille Melsted er forfatter og coach og foredragsholder med speciale i skyggearbejde. Hun er uddannet af, har undervist hos og haft et tæt, personligt samarbejde med Debbie Ford i mange år.

Pernille skriver i øjeblikket på en bog om skyggearbejde, som udkommer i starten af det nye år og afholder Debbie Fords anerkendte workshop The Shadow Process på dansk i København den 17.-19. Januar, 2014.

Få Pernilles 16 siders gratis guide til skyggearbejde på www.pernillemelsted.com.

I sidste uge talte jeg med en kvinde, der skal skilles. Hun har kendt sin mand i 10 år og de har to børn sammen. Og hun er forståeligt nok rigtig ked af det. De har gået i masser af parterapi, men det fungerer bare ikke (primært for hende) mere. De er for forskellige. Vil ikke det samme. Interesserer sig ikke for det samme. De lever som to ensomme sammen, siger hun.

Midt imellem tårer og Kleenex og varm te kiggede hun op på mig og smilede hovedrystende:

"Men ved du hvad, der er det værste? Det værste er næsten ikke, at jeg skal skilles. Det værste er, at jeg ved at blive skilt, giver min mor ret. Og det kan jeg næsten ikke holde ud".

Kvindens mor har altid ment, at de var et dårligt par. Alt for umage. Alt for forskellige. Hun har også tit givet udtryk for det. Og for hver gang har kvinden indædt og stædigt sat sig for at bevise, at DER IKKE VAR NOGET I VEJEN MED DERES PARFORHOLD. OVERHOVEDET!

Min pointe er ...

at nogle gange bliver vores kamp for at trodse vores forældres (eller veninders eller kollegaers eller andres) holdninger eller fordomme så indædt og blind, at vi glemmer at mærke efter. De skal BARE ikke have ret. Koste hvad det vil. Også 5 år for meget i et parforhold, der (hånden på hjertet; faktisk) var dødt.

Måske har din far altid sagt til dig, at du ville egne dig til at arbejde med noget kreativt, ligesom ham. Måske er du blevet revisor. Måske mærker du nu en dyb længsel efter rent faktisk at arbejde med noget kreativt, men trodsen forbyder dig at følge den vej. For så får din far jo ret.

Måske har din supersporty søster altid prikket til dig, for at få dig til at dyrke noget sport. Du vejer 10 kilo for meget og har nu faktisk fået lyst til at melde dig ind i en løbegruppe, men det GØR du bare ikke. Hellere være for tyk end at se din søster få ret.

Hvem taber? Det gør du.

Hvem sidder fast? Det gør du.

Hvorfor?

Fordi du er blevet et offer for din trods.

Overvej ...

Om du er stuck nogle steder i dit liv lige nu - på grund af trods.

Hvis du kan nikke genkendende (eller bare mærke en svag følelse af kvalme) ved at læse ovenstående, så vil jeg invitere dig til at se din trods i øjnene - og vælge det, der vil tjene dig bedst. Det valg, der vil føre dig længst i den retning, du længes efter at gå. Det valg, som du inderst inde godt ved, er det rigtige.

Vil det være grænseoverskridende? Sikkert.

Provokerende? Oh yes.

Nødvendigt? Uden tvivl.

Trods tjener os aldrig. Trods gør os rigide, fastlåste og ufleksible. Vil du leve dit sådan - rigidt, fastlåst og ufleksibelt - eller åbent, nysgerrigt, foranderligt og frit?

Læs også