Pernille Højmark: jeg vil bruges til noget
Foto: Henrik Bjerg
Pernille Højmark, som for tiden kan opleves på Aarhus Teater i teatrets stjerneroste Leonard Cohen Teaterkoncert, er ikke medlem af den danske folkekirke og har aldrig været det. Alligevel er den 51-årige skuespiller og sanger ambassadør for Folkekirkens Nødhjælp. Og det er hun glad for, fortæller hun her.
Ateistisk opdraget
Aktuelle Højmark
Frem til 17. december står Pernille Højmark på Store Scene på Aarhus Teater i Leonard Cohen Teaterkoncerten.
- Forestillingen holder pause fra 17. december til 13. januar. Men spiller så igen frem til 28. januar.
- Til efteråret 2012 rykker Aarhus Teater til København, hvor forestillingen sættes op som åbningsforestilling på det nye Aveny-T, der igen er ledet af Jon Stephensen.
- Det er holdet bag den Reumert-belønnede Nick Cave Teaterkoncert, der står bag Leonard Cohen Teaterkoncerten med instruktør Rolf Heim i spidsen.
- Ud over Pernille Højmark medvirker Jens Jørn Spottag, Thomas Bang, Helene Gjerris, Theresa Sølvsteen og Carsten Svendsen.
- Den canadiske sanger og musiker Leonard Cohen, født 21. september 1934, var kendt som digter og forfatter, inden han debuterede som sanger og sangskriver i 1967
Pernille Højmark er ikke medlem af folkekirken. Hun har aldrig været det. Hendes for længst afdøde forældre var det heller ikke. Og hun siger om sig selv, at hun er "rimeligt ateistisk opdraget".
Alligevel er den teateraktuelle skuespiller meget, meget glad for at være blevet ambassadør for netop Folkekirkens Nødhjælp, som hun opfatter som en stor velgørende organisation, "der om nogen hjælper de allersvageste i verden og gør det på det helt grundhumanitære plan".
Ambassadør for Folkekirkens Nødhjælp
Om forhistorien fortæller hun:
- Jeg blev ringet op af Folkekirkens Nødhjælp for to år siden. Bare en almindelig opringning, der gik ud på at høre, om jeg ville være medlem og støtte med en 50'er om måneden, som mange gør. Men vi kom til at snakke så godt, at jeg endte med at sige at hvis organisationen kunne bruge mig til et eller andet, skulle de bare ringe igen. For som jeg sagde: "Jeg vil gerne bruges til noget".
Kort efter blev Pernille Højmark ringet op. Igen. Denne gang var det folk højere oppe i organisationen, der gerne ville have en snak med hende. Og inden længe var hun altså blevet ambassadør for Folkekirkens Nødhjælp.
Ryster røv i Brasilien og Afrika
Siden har Pernille Højmark været i Afrika, i det sydlige Malawi, og har efterfølgende været rundt for at holde foredrag om sine oplevelser dér. Hun er også blevet blevet præsenteret på Folkekirkens Nødhjælps landsmøde, hvor hun fra talerstolen lagde ud med at sige, at det var godt, at hun, inden hun kom til Afrika, allerede havde lært "at ryste røv" i Brasilien, for at kunne "ryste røv" giver altså anseelse hos de afrikanske kvinder som hun sagde. (De senere år har Pernille Højmark boet i Brasilien i januar og februar, mens der er koldt og kedeligt i Danmark).
- Jeg spurgte selvfølgelig på forhånd i Folkekirkens Nødhjælp, om det betød noget, at jeg ikke er medlem af folkekirken. Men de sagde bare, at der ikke fra deres side var noget krav om tilknytning til folkekirken. Og det kan jeg godt lide dem for. De er ikke spor frelste i Folkekirkens Nødhjælp. Der er bare masser af gode hjerter derinde, siger hun.