pension,pensionsopsparing
Selvudvikling

Pension: 3 ting du SKAL vide, hvis du er kvinde

3. september 2014
af Charlotte Kobberøe Fink
Foto: Pantherstock
For mange kvinder er pensionssnak ren volapyk. Men det kan give bagslag ikke at spare nok op eller vide, hvad man især som kvinde skal være særligt opmærksom på

Kvinder går tidligere på pension end mænd, vi lever længere, og vi sparer mindre op. Pensionsligningen for den gennemsnitlige kvinde kan få svært ved at gå op. For mange af os kan det virke uoverskueligt at sætte os ind i ratepension og opsparingsformer, men det giver altså bonus at tage pensionstyren ved hornene, så der også kan blive råd til lidt charter og champagne, når vi har rundet de 65.

LÆS OGSÅ: Har du styr på pensionen? Se, hvordan din økonomi i dag vil påvirke din alderdom

De kvindelige udfordringer

Det er ikke nogen hemmelighed, at mænd sparer mere op end kvinder. Forskellige ting spiller ind, og her er nogle af de faktorer, vi kvinder skal være opmærksomme på, kan påvirke vores pensionsopsparing:

Barsel: Hvis du skal have børn, er det en god ide at tjekke din overenskomst, inden du går på barsel. Det er nemlig ikke altid, at den dækker hele barselsperioden, og så skal du måske i gang med selv at spare ekstra op.

Deltid: det er oftest kvinder, der går ned i tid for at tage sig af børn og hjemlige pligter. Det medfører mindre indbetalinger til pensionen, men som reglerne er nu, bliver der kompenseret for forskellen via folkepensionen og tillæg. Det er dog langt fra sikkert, at reglerne stadig er de samme om 20-30 år, så det er værd at være opmærksom på, at det måske kan have betydning for din opsparing.

Skilsmisse: Skilsmissestatistikkerne er ubarmhjertige. 40 procent af alle ægteskaber går i stykker, så derfor er det værd at være opmærksom på, hvad der sker med din pension, hvis du skulle gå hen og blive skilt. Medmindre I har lavet en ægtepagt, er jeres pensionsopsparinger ikke en del af jeres fællesformue, så derfor skal de heller ikke deles ligeligt, hvis I bliver skilt. Det gælder dog kun, hvis jeres opsparinger er ’rimelige’ på den måde, at størrelsen på jeres pensioner svarer til det samme, som andre personer med samme uddannelse, løn og job har indbetalt.

pension

Log ind på www.pensionsinfo.dk og få et samlet overblik over dine pensionsopsparinger.

Gå ind på www.pensionforalle.dk og bliv klogere på pension, og om du sparer nok op.

Kilder: www.danskebank.dk, www.atp.dk

I et pensionsselskab drikker man te af fine kopper!

Pensionsselskabet ATP arbejder for at gøre pension forståeligt for alle. En nylig undersøgelse har vist, at danskere synes, at pension er betydningsfuldt og fornuftigt, men også uoverskueligt, svært at forstå og forvirrende. Derfor har ATP sat sig for at gøre det indviklede forståeligt i en kampagne mod pensionsvolapyk. Som et led i kampagnen har ATP lavet små film med en række børn, som giver deres ærlige og tankevækkende bud på, hvad pension er – som et bevis på, at pension kan være kompliceret, uanset alder.

Er de ikke søde?

Læs også