pension
Selvudvikling

Sådan bliver dit liv

9. april 2012
af Tine Bendixen –
Foto: All Over Press
Er du forberedt på pensionisttilværelsen? Vi fortæller dig, hvordan din økonomi i dag kommer til at bestemme din fremtid

Kvinder sparer væsentligt mindre op til de sidste år, hvor vi skal nyde, rejse og forkæles, end mænd, så måske er der ikke penge til det, vi drømmer om?

Er du en Carla, en Mille eller en Laura? I stærkt forenklet form kan du her se, hvordan det bliver at være dig på pension efter et arbejdsliv fra du er 30 til 67 år, alt efter hvordan du forbereder dig.

Bliver det grød eller Gucci? Du har selv en del af ansvaret. Tag det.

Fattigrøvsmodellen
Carla tjener 45.000 om måneden.
Hun får 24.500 udbetalt efter skat hver måned og bruger hver en krone. Livet skal jo leves, mens vi har det, ikke? Pension sparer hun ikke op til: Det løser sig nok til den tid. Men medmindre Carla vinder i lotto, så bliver den tredje alder en BRAT opvågning. 9.750 kr. om måneden efter skat rækker ikke langt. Hun får ikke råd til andet end husleje og mad og må i værste fald flytte i en billigere bolig. Vi anbefaler: En toværelsers på Nøjsomhedsvej...

Er du en Carla?

Sådan bliver pensionistlivet:
Ferie:
Glem alt om Goa - det var dengang ... Men en cykeltur til Holbæk med overnatning hos tante Ellen i hendes gæsteværelse med dejlig fjordudsigt kan det sagtens blive til.

Fornøjelser: En tur i Dyrehaven er da også dejligt, ikke? Med DSB naturligvis. Husk lige termokanden, for pensionen rækker ikke til latte to go. Biblioteket og Facebook er heldigvis gratis. Frisør: Selvklippet er (vel?) klippet. Runde fødselsdage kan fint holdes derhjemme. Alle ta'r en ret med!

Shopping: Giv den gas - i den lokale genbrugsbutik. Helst når den har udsalg! (Og måske hænger der stadig et par ting i dit klædeskab med prismærker på fra dengang, pengene sad løst.) Ellers kan vi anbefale: Tøj & Sko, Rimmel, Biva, Lidl, Tiger ...

Dyr: Farvel, Fido - kæledyr koster. Eventuelt kan det blive til en vandrende pind. Spiser brombærblade, som gratis kan indsamles om efteråret og fryses.

Motto: Minderne har man da lov at ha'.

Middelvejen
Mille tjener 30.000 om måneden.
Hun har 17.500 udbetalt efter skat hver måned og har en 9-procents pensionsopsparing. Hun ville gerne spare mere op, men får ikke rigtig gjort det. Så i den tredje alder har hun 13.250 kr. om måneden efter skat, hvilket er okay, for udgifterne falder med alderen, hvor man som regel HAR fået anskaffet sig varige forbrugsgoder. Men det giver ikke meget luft i økonomien til store investeringer som bil, sommerhus og rejser. Det er også surt, når vaskemaskinen går.

Er du en Mille?

Sådan bliver pensionistlivet:
Ferie:
Sommeren i Danmark er da skøn, så vi napper lige en uge eller to i det lejede sommerhus på Bornholm - igen. Charterafbudsrejser kan også klemmes ind i kalenderen. Og hvis det virkelig går højt: Langtidsrejse til Thailand, hvor leveomkostningerne er meget lavere. Varmeregningen med!

Fornøjelser: Jo, du HAR råd til både bif-ture og blomsterbuketter. Og en ordentlig klipning. Du har også råd til at se Madonna optræde som velopstrammet pensionist i Parken.

Shopping: Penge har du nok af, så længe du ikke skejer voldsomt ud. Har du dyre vaner, må du spare op til dem. Eller forelske dig i H&M, Ikea, MAC og Føtex.

Dyr: Hvaffer en hund vil du ha'? Du KAN også finde penge til at sende Fido på hundehotel, når du selv er i udlandet.

Motto: Tror du, penge vokser på træerne?

Overhalingsbanen
Laura tjener 35.000 om måneden.
Hun har 19.000 udbetalt efter skat hver måned og har en 15-procents pensionsopsparing. Mange udgifter bliver afholdt undervejs, så der er god luft i økonomien, når hun når den tredje alder og får 16.500 kr. om måneden efter skat. Livet er jo en fest, ikke? Og med lidt omtanke kan det snildt blive ved med at være det, til hun stiller de velholdte Gucci-sko.

Er du en Laura?

Sådan bliver pensionistlivet:
Ferie:
Sku' det være et cruise i Middelhavet? Trænger du til at se pyramider i Egypten? Eller orangutanger på Borneo? Go for it, Honey! Det kræver lidt opsparing, men du har faktisk noget at spare op af.

Fornøjelser: En lille tur i spa må man da ha'. Noma? Ja tak. Og søndagsbrunch med vennerne. Du ta'r bilen derhen - og den lugter stadig ny.

Shopping: Du kan stort set fortsætte dit liv, som du plejer. Har du altid elsket Dior, Irma, SuperBest, Magasin? Så bliv bare ved med det. Er du madmæssigt kun til lidt dyrere økologi? Det går nok også.

Dyr: "Den pels har jeg altid ønsket mig!" Okay, du får den - men det bliver alligevel nok først næste år. HVIS du havde sparet bare lidt ekstra op i løbet af dit liv, havde tilværelsen været endnu nemmere. Hver eneste tusindlap luner stadig.

Motto: Kun det bedste er godt nok.

Carla, Mille og Laura er baseret på tal fra PFA.

Læs også