Selvudvikling

Ny Kvinde kend din krop giver syn for sagen

28. november 2013
af Rikke Lund
Små eller store, hængende eller struttende. Billeder af bryster, røve og kusser springer ud i hovedet på dig i den nye udgave af Kvinde kend din krop

”Vi vil udvide rammerne for, hvordan en kvindekrop må se ud. Vi gider ikke ligne kvinderne fra reklamer, musikvideoer og film. Ikke hver dag i hvert fald. Vi vil opfattes som ligeværdige mennesker, uanset om vi har mascara på eller ikke går med BH. Vi vil gerne have sex og en masse orgasmer – med eller uden hår på kroppen, og uden at skulle lægge ansigtsmimikken i særlige folder undervejs. Vi vil være frie.”

Sådan lyder indledningen til den nye Kvinde kend din krop, der netop er udkommet som den femte i rækken af de ikoniske bøger. Du har sikkert siddet med en af udgaverne i hånden og kigget forundret, fascineret eller nysgerrigt på tegninger og billeder af kvindekroppe. Men Kvinde kend din krop anno 2013 er anderledes.

LÆS OGSÅ: Til kamp mod porno: Kvinde kend din kusse

Masser af holdninger og eksplicitte billeder

I modsætning til forgængeren fra 2001 er der ikke lagt fingre imellem i den nye udgave. Bogen giver svar på spørgsmål om den første menstruation, eller hvordan du har god analsex, fortæller om ligestilling, prævention og overgangsalder, viser nærbilleder af bryster, kusser, maver, ansigter og røve, og indeholder ord som polygami, strap ons og analblegning.

Men er det nødvendigt med en ny Kvinde kend din krop, kan vi ikke bare bruge de gamle?

Ja, det er nødvendigt med en ny udgave, mener kvinderne bag bogen, for verden har ændret sig siden 2001:

- Så længe der er kvinder, der chikaneres seksuelt i det offentlige rum, at der ikke er ligeløn, at folk tror på myten om jomfruhinder, og at vi som samfund i stigende grad er bange for at se på et ammebryst, er der brug for at slå på tromme for sund fornuft. Alle vinder på ikke at være bundet af snævre kønsstereotype rammer for, hvordan en kvinde eller mand kan se ud og opføre sig.

Ifølge redaktionen bag bogen handler det ikke om at forbyde botox, hårfjerning eller retten til at amme sit barn i enerum. Det handler om, at det er muligt at vælge det andet alternativ. For der er tusindvis af måder at være kvinde på. Heldigvis.

LÆS OGSÅ: Mor og datter: Sådan har vi det med vores krop

Femte udgave af Kvinde kend din krop koster 299 kr. og kan købes fra d. 28. november 2013.