https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/januar/nuet-prim.jpg
Selvudvikling

NUET er vejen til indre ro

15. januar 2013
af Miriam Risager
foto: All Over og PR
Eckhart Tolle - Oprahs yndlingsguru - har skrevet nogle af de bedst sælgende spirituelle bøger i verden. Er du stresset, usikker, deprimeret eller bare nysgerrig, så læs med, når han viser vejen til indre ro.

Ifølge det engelske Watkins Review er han den mest indflydelsesrige åndelige lærer i verden, efterfulgt af Dalai Lama på andenpladsen. Hans filosofi om Nuet har talt til mennesker overalt i verden, hans bøger er oversat til 33 forskellige sprog, og de er hver solgt i op mod fem millioner eksemplarer.

OM ECKHART TOLLE

Født: i 1948 i Tyskland. Flyttede som 19-årig til England, hvor han blev uddannet i psykologi, filosofi og litteratur. I dag bor han i Canada.

Fra depression til indre ro: Tolles ungdom var præget af depression og angst, indtil han som 29-årig oplevede et gennembrud, der blev udgangspunkt for hans filosofi i bogen Nuets Kraft. Tolles bøger handler om at opnå indre ro og en kollektiv bevidsthed.

Har udgivet: en række bøger med spirituel lærdom. De mest populære er Nuets Kraft (1997), som er solgt i 3 millioner eksemplarer, og En Ny Jord (2005), som er solgt i 5 millioner eksemplarer.

Glem selvudvikling
I 1997 udgav Eckhart Tolle selvhjælpsbogen Nuets Kraft. Ligesom de fleste new age-bøger har også Nuets Kraft klare paralleller til religionens verden, især til zenbuddhisme, hinduisme, Bibelen og sufisme (islamisk mystik). Alligevel er Tolles bøger anderledes. Han afviser nemlig den traditionelle new age-tænkning om, at man gennem personlig udvikling kan bevæge sig hen imod et højere mål. For det eneste, der findes, er Nuet. Derfor er det en flugt at leve i fortidens problemer eller i håbet om en bedre fremtid.

Inspireret af mindfulness
At være tilstede i nuet og acceptere tingenes tilstand er ikke en ny og banebrydende tankegang, men kendes især fra mindfulness, der stammer fra buddhismen og fokuserer på at være nærværende i nuet, blandt andet gennem meditation. Eckhart Tolle mener, at mennesker i dag påfører sig selv og andre unødigt meget smerte i form af stress og krav. Pointen med at være i nuet er, at vi skal blive frie for følelsesmæssig smerte og opnå indre ro og balance.

Du er ikke dine tanker og følelser
Indre ro opnår man ved at være fuldt ud tilstede i nuet. Det er også, hvad man i buddhismen kalder oplysning. Ifølge Tolle identificerer langt de fleste sig med sindet, tankerne og følelserne, og det skaber et slør mellem os og vores selv. Tolle beskriver det som, at du er besat uden at vide det, og så tager det væsen, der har besat dig, for at være dig selv.

Har du for eksempel hovedpine, betyder det ikke, at du ved tankens kraft kan få smerten til at forsvinde, men ved at acceptere smerten som nu engang er der, skaber du ikke yderligere mental lidelse oven i den fysiske smerte.

LÆS OGSÅ: Brug dine skygger - og bliv et helt menneske

Slip fri af smertekroppen
Når man ikke er til stede i nuet, vil al den smerte, man har oplevet gennem livet, hobe sig op og leve videre i sindet som et selvstændigt væsen. Tolle kalder det smertekroppen. Smertekroppe er forskellige, og de aktiveres af følelsesmæssige dramaer og negativitet. Mens nogle ligner et barn, der ikke vil holde op med at jamre, er andre voldelige eller forestiller måske en forpint Gollum, der desperat vil have fingrene i dit 'dyrebare' sind.

Hver gang du er oppe at skændes med nogen, er usikker eller har godt ondt af dig selv, får smertekroppen næring. Kun ved at være 100 procent til stede i nuet og acceptere tingene som de er, mister den kontrollen over dig.

Sådan måler du, om det virker
Fuld opmærksomhed og meditation kræver ikke nødvendigvis, at du sidder i lotusstilling med tungen lige i munden. Du skal bare være opmærksom på det, der sker i og omkring dig. Når du for eksempel vasker hænder, så vær opmærksom på alle de sanseindtryk, der er forbundet hermed; for eksempel følelsen og lyden af vandet, dine hænders bevægelser og duften af sæbe.

Du kan måle succesen på denne øvelse ved at spørge dig selv: Føler jeg indre fred? Gør det til en vane altid at spørge dig selv: "Hvad sker der i mig lige nu?" Lyt til og observer dine følelser og tanker uden at analysere dem, så vil du, ifølge Tolle, opleve et bevidst nærvær.


LÆS OGSÅ: Spiritualitet gør dig lykkelig

Brug Nuet i dit parforhold
Filosofien om Nuet kan bruges i alle livssituationer, også i parforholdet. Når du først er holdt op med at vurdere dig selv, kan du gøre det samme med din partner. Tolle forklarer, at man i et parforhold tit aktiverer hinandens smertekrop, og det skaber problemer. I stedet bør man hjælpe hinanden og være opmærksomme på hinandens smertekrop, når den prøver at overtage kontrollen. Når du er bevidst om din smertekrop og ikke længere identificerer dig med sindet, og din partner gør det samme, så vil I opleve at forholdet blomstrer.

Tolles gode råd til et sundt forhold:

1. Lær at give udtryk for, hvad du føler, uden bebrejdelse
2. Lær at lytte til din partner på en åben måde uden at gå i forsvarsposition
3. Giv din partner plads til at forsvare sig
4. Vær nærværende, når I taler sammen og er uenige

Læs mere om Eckhart Tolle på hans hjemmeside: eckharttolle.com. Hans spirituelle lære fås via seminarer, video, foredrag, inspirationskort, lydbøger og bøger.

Læs også