https://imgix.femina.dk/media/skyggerprim.jpg
Selvudvikling

Brug dine skygger – og bliv et helt menneske!

2. januar 2014
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Du behøver ikke bruge så meget tid på at fremstå så perfekt som muligt. Dine mindre heldige sider er nemlig mindst lige så interessante - og gør dig bare mere autentisk.

Gavmild? Elskelig? Omfavnende og givende? Det er da lige dig, er det ikke? Eller er der også rester af mindre flatterende tillægsord, der med rette kunne bruges om dig, hvis du nu var HELT ærlig: Det er vi sjældent, for mange af os er utrolig dygtige til at forsøge at give folk et indtryk af det meget ordentlige og perfekte. Vi bruger krudt på at fremstå så gode som muligt, men vi må i virkeligheden gerne vise en lille flig af det knapt så pæne, siger psykolog Mette Holm. De er nemlig en del af os, og vi må gerne vise, hvis vi - også - er dovne, manipulerende, grimme og ligegyldige af og til. Og det er vi. Heldigvis.

Højere selvværd, hele mennesker!
For når vi begynder at se på de sider, forandrer vi os tilsyneladende. På den gode måde.
"Der sker noget helt magisk … du bliver mere dig selv, og dine omgivelser kan tydeligt mærke dig. Sådan er det med folk, der tør hvile i både det gode og det dårlige, man har med sig," forklarer Mette Holm.
Og vi får det såmænd også selv bedre.
"Din energi bliver højere, og det samme gør dit selvværd, fordi du accepterer de sider af dig selv, du tidligere har nægtet at kigge på," siger Mette Holm.
"Og på den måde bliver du også meget tydeligere, når du ikke længere fremstår som en 'halv' person - men som hele dig."

Mellem godt og dårligt
Og vi kan roligt stræbe efter at lære skyggesiderne bedre at kende - og oven i købet flashe dem. Det er ofte de beundringsværdige, karismatiske typer, der tør stå ved sig selv, som er rigtig gode til at være i deres skygger.
"Den slags mennesker kan du aldrig ramme, for de hviler så befriende meget i sig selv på godt og ondt."
Og også imellem det gode og det onde. Det er nemlig der, i mellemtonerne, alt det interessante ligger. Og man kan nå dertil med små skridt, lover psykologen.
"Du skal jo ikke blive dine dårlige sider, men inviter lidt af dem indenfor .. spørg dig selv, hvordan livet ville være, hvis du tillod dig selv at være lidt mere krævende, lidt mere grådig - eller noget helt tredje - uden at det pludselig bliver til 'hele' dig.

Verden er i farver
Men hvad får man så ud af dét? Svaret er: Et bedre liv, simpelthen.
"Når man har gjort sig det stykke bevidsthedsarbejde, der ligger i at finde ud af, hvor meget tid, man bruger på IKKE at være noget, kan man i små, afgrænsede områder begynde at handle på det, integrere det - og være det LIDT," siger Mette Holm.
"Ofte handler det jo om noget fra din barndom eller noget, vi har analyseret os frem til ikke er superfedt at være, og så gør vi det modsatte. Men det er jo ikke sort-hvidt … hvis man ikke er doven, skal man være superaktiv … og hvis du ikke er grådig, skal du være totalt ydmyg. Men der sker ikke noget dårligt ved at være det hele i det små. Tør du?

Læs også