https://imgix.femina.dk/media/article/kraeft.png
Selvudvikling

Ni kendte kvinder, der knækkede cancer

20. oktober 2014
af Britta Bjerre, redigeret af Karen Munk Ebbesen
foto: All Over Press
Hvert år rammes omkring 35.000 danskere af en kræftsygdom, og kun omkring halvdelen overlever. Vi har samlet et galleri med ni stærke kvinder, der har kæmpet mod kræften. Husk at du kan være med til at støtte Knæk Cancer-kampagnen i uge 42-43 2015.

En række kendte, danske kvinder er i tidens løb stået frem og har fortalt om deres kamp mod cancer.

En af dem er tidligere minister og EU-parlamentariker Lone Dybkjær, der i 2011 oplevede, at en rutinemæssig mammografi-undersøgelse pludselig afstedkom, at hun dagen efter stod på Rigshospitalet for at få lavet en biopsi af en knude i brystet.

Lone Dybkjær holder pause fra efterbehandlingerne på grund af bivirkninger. Læs hele historien her

Derfra gik det hurtigt. Diagnosen var brystkræft, og tre uger senere havde hun fået fjernet det ene bryst og stod overfor at skulle i gang med en række strålebehandlinger. Hun tænkte dog ikke den tanke, at det her var noget, hun skulle dø af.

– Mine piger blev meget påvirket, da jeg fik kræft. Jeg har aldrig set mig selv som et omdrejningspunkt. Men selvfølgelig har jeg været det for dem. Og det er også klart, at de blev bange og ramt af: Hvad stiller vi op, hvis ikke hun er her mere og gør det, hun plejer, og sørger for det, hun plejer at sørge for. Det var hårdt at se den reaktion, fortæller Lone Dybkjær.

Hjælp os med at støtte Knæk Cancer-kampagnen i uge 42-43 2015

https://imgix.femina.dk/kc_620x300px_1015.jpg

»Mine ar er medaljer«

Skuespiller og komiker Søs Egelind fortæller også, at hun aldrig var bange for at dø. Den dag i dag er hun derimod taknemmelig for den øjenåbner, de to omgange kræft, hun har været igennem, har været for hende.

LÆS MERE: Søs Egelind: Hvorfor skulle jeg glemme, at jeg har været syg?

– Det er en gave, at jeg har overlevet. Det er en gave at vide, at jeg skal dø. Det er der ikke ret mange mennesker, der egentlig husker på, at de skal. Men det er en vidunderlig gave. Når man husker dét, bruger man virkelig livet, siger hun til SØNDAG og fortsætter:

– De ar, jeg har fået på kroppen, ser jeg som mine medaljer. Der er nogle, der spørger: »Skal du ikke have fjernet dit?« og »Skal du ikke have fjernet dat?« Men hvorfor skulle jeg det?! Når jeg kigger ned ad mig selv og ser de ar, tænker jeg: »Hurra, vi klarede den!!!«

Stærkere end nogensinde

Fitnessdronningen Charlotte Bircow er også en af dem, der er kommet godt ud på den anden side af en hård sygdomsperiode.

– I dag føler jeg mig stærkere end nogensinde. Jeg føler mig stærk og sund og rask. Og det er en fed følelse, når man har været gennem et sygdomsforløb og har fået kemo og stråler. Jeg siger ikke, at alle skal kaste sig ud i en ironman, som jeg har gjort. Jeg gør det, fordi det har været vigtigt og rigtigt for mig, siger hun.

https://imgix.femina.dk/kc_620x300px_1015_vers2.jpg

Læs også