Lone_Theils
Jul

For monarkister er julen i år svær

13. december 2022
Af Tine Bendixen
Foto: Mew
Skal du holde en anden slags jul i år? Du er ikke alene. Blandt andet for Lone Theils bliver julen 2022 meget anderledes, end den var sidste år. Det er livet, der har sat ind på helt forskellig vis og i forskellig grad. Og dét sætter tanker i gang.

Lone Theils skal holde jul med sin familie. Som de plejer. De skal have flæskesteg. Og and, hvis hun er heldig, hun er desværre den eneste i familien, der virkelig elsker and, så hvert år må hun kæmpe for fuglen.

Det hele er, som det plejer at være. Bortset fra én ting. I år skal Lone holde sin første jul uden dronning Elizabeth.

For det har i årevis været same procedure for Lone, som efterhånden er ukronet kongehus-kommentator herhjemme: hun skal selvfølgelig lige se dronning Elizabeths juletale på BBC.

– Jeg plejer lige at kigge ind og høre hende for at se, hvordan det går. Men i år bliver det så kong Charles i stedet for. Det bliver mærkeligt.

Lone har faktisk mødt dronning Elizabeth i virkeligheden. I mere end 16 år var hun korrespondent i Storbritannien.

Allerede tre uger efter, hun var flyttet derover, fik hun chancen for at komme til The Royal Ascot – hestevæddeløbet, hvor publikum har flot-flottere-flottest hatte på. Lones var et møllehjul af en stor, sort stråhat med pyntebånd.

– Jeg kom sørme ind i The Royal Enclosure, og dér var hun, fordi hun havde en af sine heste med i løbet, så jeg kom ganske tæt på hende. Senere i min karriere var jeg til Garden Party hos hende på Buckingham Palace.

– Man kom ind i den brede korridor, man tit ser i film og derfra ud i haven, hvor der var scones med clotted cream og jordbærmarmelade og små sandwicher og te. Så gik man rundt sammen med 600-700 mennesker fra hele verden. Ambassadører, folk fra velgørende organisationer.

Og Lone Theils.

– På et tidspunkt kom den kongelige familie gående derud. Så stod man ligesom dér, mens de defilerede forbi.

– Jeg havde fået en meget fin invitation, hvor der stod, at man SKULLE have handsker på, hvis man ville hilse på dronningen, så jeg havde selvfølgelig handsker på. Det var så alligevel ikke mig, hun valgte at snakke med, men jeg snakkede lidt med prinsesse Anne.

Prinsesse Anne: ”It’s rather windy today, isn’t it?”

Lone: ”Yes, it is indeed”.

– Og så var hun videre, siger en skraldgrinende Lone.

Dronning Elizabeth døde på Windsor Castle den 8. september i en alder af 96 år. På den offentliggjorte dødsattest står det eksakte tidspunkt: klokken 15.10 om eftermiddagen.

Selv dødstidspunktet tilhører alle. Pligten frem for alt.

Lone Theils husker præcis, hvor hun var, da hun fik nyheden om dronningens død.

– Jeg sad i en sofa ude på TV 2 News sammen med Ulla Terkelsen. Jeg havde været lidt adviseret om, at der havde været alvorlige nyheder fra paladset, havde fulgt med hele dagen og havde bidt mærke i beskeden om, at hun var ”comfortable”, der var ikke noget om, at hun var på vej til hospitalet.

– Så jeg tænkte: Nu prøver de ikke at helbrede hende mere, nu ved de, det er de sidste timer. Da der så kom én løbende fra News-rummet og sagde, ”okay, nu har de bekræftet, at hun er død”, gik der halvandet minut, så sad vi inde i studiet!

Kort om Lone Theils

51 år.

Krimiforfatter – senest til ”De usynlige”. B

or sammen med sin kat i parcelforeningen Konge­lund på Amager.

Lone Theils har aldrig selv valgt at blive royal reporter, det skete ligesom bare, fordi det var en del af stofområdet, da hun var korrespondent i England, og da hun flyttede hjem igen i 2016, blev DR og TV 2 bare ved med at ringe.

– Det er meget sjovt, for jeg er faktisk ikke selv superroyalist. Jeg er heller ikke republikaner, det er fint nok, at vi har et kongehus. Men det er et fascinerende stofområde, jeg har stor respekt for.

– Der er ikke så mange, der respekterer det, det er egentlig synd. Der er noget grundlæggende forfatningsmæssigt interessant i det.

– Der kan selvfølgelig også være et sladderelement, men når man mister dronning Elizabeth, er det ikke på nogen måde en sladderhistorie, det er simpelthen historie med stort H.

– Hendes regeringsperiode strakte sig over 70 år, hun var ved roret i en tid, hvor det britiske imperium var under stor forandring. Hun fik sit land igennem meget svære tider ved at være et samlende og utroligt forbillede, så løfter historien sig op og bliver dybt interessant. For hvad var det, hun kunne, hvad var det for en tid, hun tegnede i sin regeringsperiode? Dét, synes jeg, er spændende.

Lone_Theils

Nu er hun væk. Og Charles har overtaget jobbet.

– Ja… de har gjort alt, hvad de kunne for at lave en blød overgang, men det er jo ikke det samme. Jeg tror, mange inderst inde tænker, at han bliver en overgangsfigur. Så må vi se, hvordan det bliver med kong William.

Under dronning Elizabeth har de indre linjer været præget af uskøn og u-royal ballade. Dianas ulykkelighed og død. Andrews pinlige #metoo-historie. Harry og Meghans farvel.

Det er nye tider. Også herhjemme hvor der, i Lones udlægning, i år har været ”kurrer på tråden” i det danske kongehus.

Begge kongehuse er i en overgangsfase. Dørene til den gamle royale verden lukker sig med de gamle monarker.

Når Lone sidder ved julebordet i år og forhåbentlig kan stikke gaflen i en stegt and, ved hun, at dronning Elizabeths tale er aflyst i år og i al fremtid. Spørgsmålet er, om dronningen repræsenterer noget uerstatteligt.

– Altså dronning Elizabeth var om nogen pligtopfyldende, det ser vi faktisk ikke ret mange mennesker, der er i dag – mennesker som sætter sig selv til side og siger, ”Jeg har en pligt, der er større end mit eget behov”. Det, ville jeg ønske, vi så lidt mere af, ikke mindst også i det politiske liv.

– Men igen … hvis man skal have et nuanceret blik på det, så havde det også omkostninger for dronning Elizabeth at være så pligtopfyldende. Især i forhold til hendes familie. Jeg synes, hun var et forbillede, men hun gjorde altså ikke alting rigtigt, hvis man kigger på, hvordan hun var familieoverhoved. Men som monark – der ofrede hun virkelig sit liv og ofrede også sine egne behov. På den måde vil jeg savne hende.

Læs også