Bolette Balling
Selvudvikling

Modelbossen: Min mission er at udfordre de traditionelle fortællinger om alder og skønhed

12. marts 2019
af Margrethe Vadmand
Foto: Peter Nørby, Martin Dam Kristensen, PR
Bolette Balling har skabt et ”statement-modelbureau” med ægte mennesker på 45+ for at udfordre fortællinger om alder og skønhed og det evige fokus på ungdom. Voksne kvinder ønsker at spejle sig i lækre kvinder på vores egen alder, siger hun.

TEMA: Hvilken værdi er vigtig for dig?

Hvilke tendenser vil præge danske kvinder de næste år? Hvilke værdier vil vi prioritere i vores liv? I denne temaserie fortæller tre kvinder om, hvordan de aktivt lever med hver deres værdi, der giver mening til deres liv. I denne artikel kan du møde grundlæggeren af det nystartede modelbureau B. Old Unity, Bolette Balling.

Prøv at kigge på reklamer i bybilledet, forsiden af et dameblad eller se en mainstream- TV-serie – hvad er fællesnævneren for langt de fleste modeller og skuespillere? Deres unge alder. Det er stadig i 2019 noget særligt, hvis en model er over 50 år – ud over i medier eller produkter, der specifikt er til den ældre målgruppe. Ungdom er det, vi alle indirekte bliver sporet ind på at begære. – Vi er igennem mange år blevet indkodet, at ungdom er smukt, og alderdom er grimt. Og fordomme om, at dem over 50 ikke er sexede eller lækre, lever i bedste velgående. Det er på høje tid, mediernes billedsprog bliver mere mangfoldigt, og at vi voksne kvinder kan spejle os i jævnaldrende, siger Bolette Balling.
Hun har derfor skabt et ”statement-modelbureau”, B.Old Unity, udelukkende med modeller over 45 år. En rundtur på hjemmesiden viser mænd og kvinder med udstråling, gråt hår, rynker og kant. Et klik på billedet af hver enkelt model afslører en lille tekst, der illustrerer, at de er voksne mennesker med levet liv i bagagen. – Min mission med bureauet er at udfordre de traditionelle fortællinger om alder og skønhed, og gøre det almindeligt at se modeller over 45 reklamere for alle de produkter, som vi voksne kvinder bruger. Vi kan ikke identificere os med 20-årige, der reklamerer for briller eller tasker, men savner at kunne spejle os i og lade os inspirere af jævnaldrende. Timingen er helt rigtig for det nye modelbureau. Ifølge Danmarks Statistik stiger antallet af ældre danskere hvert år, og samtidig bliver vores sundhed og økonomi generelt bedre. 45+ er en købekraftig målgruppe med et stort rådighedsbeløb. Samtidig holder stadig flere over 50 fast i en ungdommelig livsstil med rejser, dating, karriere og børn, som de har fået langt senere end deres forældres generation. LÆS OGSÅ: Den tidligere præst: For mig er tro noget, der kaster lys ind over mit liv

Vis din kvindelighed

Bolette har selv været model, siden hun var 17 år. Da hun var 35, opdagede hun, hvordan opgaverne blev færre, og hun har siden arbejdet med mennesker på mange forskellige måder. Hun har ved siden af modelarbejdet været akut-plejemor for spædbørn og har stadig kontakt med mange af dem. Derudover har hun selv to voksne drenge, Max og Saxo. I dag bor hun i Espergærde og på Mallorca, og det sidste har virkelig åbnet hendes øjne for, hvor usynlige danske kvinder bliver – eller gør sig. – Jeg synes, at vi nordiske voksne kvinder kan lære meget af de sydlandske, der tror på deres femininitet. De ifører sig gerne høje sko og skruer sig ned i stramme, ærmeløse kjoler. De sætter håret til narrestreger og dufter lækkert. De går på café og ud og danser. Det er, som om alderen ingen betydning har, eller tværtimod som om seksualiteten og kvindeligheden bliver mere udtalt og raffineret med alderen. Det er skønt at se på og meget inspirerende. LÆS OGSÅ: Bettina flyver markant mindre: Det er faktisk ikke noget savn at droppe vinterferien i Asien – Jeg oplever desværre tit herhjemme, at kvinder på 50+ gemmer sig i dækkende tøj for at skjule ”mormorarme” og løs hud. Jeg tror, det er en ond cirkel, der gør, at de heller ikke føler sig lækre og sexede. Jeg håber, at voksne danske kvinder ranker ryggen, løfter hagen, skyder brysterne frem og finder inspiration til at give den gas og vise sig frem som dem, de er, med selvtillid og selvkærlighed.
– Modellerne kommer nok ikke til at kunne leve af jobbet. Men bureauer for modne modeller er store i London, Paris og Sydney, og det satser vi også på at blive, for det må meget gerne løbe rundt og mere til. – Det vigtigste for mig er dog min mission med at gøre voksne, erfarne mennesker synlige i mediebilledet – og dermed være med til at give kvinder i plusalderen en wow-følelse og modet til at stå ved deres krop i stedet for at gemme den væk.
https://imgix.femina.dk/vaerdier-skoenhed-bolette.jpg
Bolette Balling, 51 år, grundlægger af det nystartede modelbureau B. Old Unity med modeller på 45+.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også