https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/november/martinprim.jpg
Selvudvikling

Min vej ind i misbruget var forbavsende let

7. november 2014
af Martin B. Fritzen
foto: Privat
Hvordan ender man som stofmisbruger? Det ved Martin Fritzen alt om. Gennem 14 år af sit liv udviklede han et massivt misbrug af piller, stoffer og alkohol. Men heldigvis endte hans historie ikke dér. Han kom ud på den anden side og hjælper nu andre i samme situation. Læs hans gribende fortælling her.

Min vej ind i mit misbrug var forbavsende let og kom bag på mig i en sådan grad, at der skulle gå mere end 5 år før jeg forstod at det var forkert at indtage alkohol, kokain, amfetamin og smertestillende piller i de mængder jeg gjorde. Det er mine personlige meninger, erfaringer og ideer jeg deler - de metoder som virker for mig. Min hensigt er at min åbenhed og ærlighed kan skabe håb og inspiration hos andre mennesker. Det er på eget ansvar at anvende den information jeg deler.

Opvækst, vold og frikadeller
Jeg er opvokset i en lille provinsby med ca. 900 indbyggere i Nordsjælland. Byen havde en tankstation, en Lokalbrugs, en slagter, en kirke, en skole og en sportklub. I 1976 kom jeg til verden. Et års tid efter blev mine forældre skilt og jeg voksede primært op hos min mor. I en alder af 13 år var min mor og jeg flyttet hele 10 gange. Min mor var alkoholiker og afhængig af beroligende -& smertestillende piller og sovemedicin, så når hun gennem en periode havde drukket meget kunne hun ikke betale husleje mere og så flyttede vi.

Med baggrund i min mors misbrugsproblemer synes jeg alligevel at hun var verdens dejligste og bedste mor. Ingen anden kunne lave frikadeller med kartofler og brun sovs, som hun kunne. Hun elskede mig og jeg elskede hende og netop fordi vi var sammen om som mange vanskelige og forfærdelige situationer, var vi enormt tætte på hinanden. I mine første 13 år oplevede jeg min mor få gedigne tæsk af voldelige og afstumpede mænd.


Martin, 7 år

Da jeg var 7 år vågner jeg en nat og kan fra min varme seng på 1.sal høre at min mor og en fremmed mand skændes nedenunder i stuen. Det var ikke første gang, men min mave knuger sig alligevel sammen og jeg græder stille for mig selv i frygt. Jeg vover mig ud af min varme seng med min bamse knuget tæt ind til mig - og lister mig ud i den iskolde gang og hen til trappen der leder ned til køkkenet. De sidste meter kravler jeg derhen, for jeg kan hører at min mor og manden råber af hinanden for enden af trappen. Jeg føler mig skrækslagen og angst - kan hører min mor skrige af sine lungers fulde kraft: "Neeeej! Stooop! Vil du ikke nok stoppe?!".

Herefter er der helt stille et sekund eller to, hvorefter manden skubber min mor ind i trappen med al sin kraft. Hun synker sammen og græder. Hun afværger i refleks mod de slag hun ved der vil komme nu. De er begge berusede. Usammenhængende sætninger og høje skældsord flyver i mellem dem. Manden tager et skridt tilbage så han med sine træsko kan sparke min mor hårdt i maven flere gange. Hun siger ikke mere nu. Hun ligger bare stille og græder.

Han bukker sig ned og trækker hende lidt op fra gulvet hvorefter han ser på hende og spørger: "Er du SÅ færdig tror du?!?". Han slår hende hårdt flere gange i ansigtet og smider hende fra sig på gulvet. I samme sekund får de begge øje på mig. Jeg sidder stadig sammenklemt og krammer min bamse af angst og magtesløshed. En træt bange dreng på 7 år, for enden af trappen. Jeg får øjenkontakt med min mor og hun skriger instinktivt til mig: "GÅ IND I SENG MARTIN!".

Det eneste jeg husker er at jeg skynder mig tilbage af den kolde gang, ind på værelset, lukker døren bag mig og kravler ned under den varme dyne, krammer min bamse hårdt mens en titanisk magtesløshed blandet med en ubeskrivelig ensomhed overvælder mig og jeg græder ustoppeligt. Især følelsen af ensomhed er så stærk og kraftfuld, at ord ikke kan beskrive hvor alene jeg følte mig. Hoveddøren bliver smækket med et højt brag. Der bliver ro. Min mor drikker videre alene nede i stuen og jeg falder på et tidspunkt i søvn alene, med min bamse, i min seng under min varme dyne.

Det er oplevelser som denne og flere andre der er med til at jeg bliver formet som en modstandsdygtig lille dreng. Jeg skabte mine egne leveregler: "Hvis Verden er så ond, at jeg skal se min elskede mor blive sparket til blods med træsko; Så skal jeg nok lærer at klare mig selv". Det var (set i bagklogskabens lys) ikke så smart, da jeg ikke helt vidste hvordan jeg skulle klare mig selv - men det var en måde at overleve på.

FRA NARKOMAN TIL ROLLEMODEL

I bogen "Fra narkoman til rollemodel" deler Martin ud af sine tanker, mening og holdninger omkring det at være narkoman. Martin håber, at han med denne roman kan skabe både håb og inspiration.

Teenager, piger og alkohol
Mine år fra jeg var 13 år til jeg blev 18 år var fyldt med skole, fodbold, piger og ekstreme eksperimenter. Jeg har været heldig, at jeg var ok i skolen og rigtig god til fodbold. Det gav mig en masse succesoplevelser og det gav mig noget at tage mig til, når jeg ikke kunne være hos mor.

Jeg drak mine første to øl til min konfirmation den 22. April 1990. Sommerferien derefter (til 8.klasse) blev een stor lang fest med klassekammerater og venner. Jeg fandt ud af at jeg drak meget mere og mere ekstremt, end mine venner. Jeg oplevede blackouts og vågnede steder jeg ikke anede hvordan jeg var kommet til.

Men jeg fandt også ud af at jeg var glad og at min ensomhed var bedøvet når jeg var til fest og drak. Jeg var fri for at skulle forholde mig til min mor og min mors mænd og deres druk og stofmisbrug. Når jeg var til fest forsvandt alle problemerne, bare for en stund. Det kunne jeg godt lide. Det samme skete når jeg var sammen med en pige. Det betød at jeg tidligt fik mange kærester og elskede at være sammen med piger. De gav mig tryghed og anerkendelse - også når jeg ikke var påvirket.
Op igennem årene blev festerne vildere og vildere og alkoholen forplantede sig til omklædningsrummet til fodbold, hvor jeg på en normal torsdag aften efter træning kunne drikke 5,10,15 øl uden problemer.

Pludselig var der alkohol i mit eget liv mange gange om ugen, og jeg lod ikke mærke til det - for jeg drak aldrig alene. Alle de andre drak jo også. Det var helt normalt at drikke øl efter fodboldtræning tirsdag, torsdag og så til fest fredag og lørdag aften.
I flere år var det sådan. Det var normalt for mig og for den omgangskreds jeg var i. Folk passede deres skole og arbejde - og jeg havde "glæden" ved at være beruset 4 af ugens 7 dage og dermed en dejlig bedøvelse af al den sorg og ensomhed jeg bar rundt på, men jeg havde ikke den mindste idé om at jeg var i gang med et alvorligt alkoholmisbrug.

Læs mere om Martin og få de 5 første kapitler fra hans bog gratis på MartinFritzen.dk

Voksen, misbruger og blind
Da jeg var 19 år kom jeg i lære i den lokale Brugs. En dag havde jeg en voldsom hovedpine og min mor var altid meget behjælpelig med piller og medicin af forskellig slags - og jeg tog gladelig i mod hendes hjælp. Så denne dag fik jeg to styk kodein piller. De hjalp på hovedpinen. Men ikke nok med det. De gjorde præcis det samme som alkoholen gjorde, nemlig, de gjorde mig glad, ligeglad og jeg følte mig oven på - i overskud. Blodet bruste lystigt gennem mine årer og jeg følte mig så godt tilpas, når jeg spiste kodein piller.

Min mor ønskede ikke at fylde en masse piller i mig, så jeg fandt selv hurtigt løsningen. Nemlig at ringe til min læge og sige at jeg havde slået mit knæ til fodbold og så kunne han udskrive de samme kodein piller som jeg fik af min mor, og efter nogle måneder udskrev han også en masse andet jeg synes godt om. På min opfordring selvfølgelig. Samtidig fandt jeg også ud af at hvis jeg spiste 10-20 kodimagnyl fra apoteket dagligt, så følte jeg samme glæde, samme ligegyldighed, samme bedøvelse, samme overskud.

Det blev hurtigt nødvendigt for mig at spise 10-15 kodein piller dagligt og 10, 20, 30, 40 kodimagnyl dagligt. Alt afhængigt af hvor stort mit lager var. I vennekredsen fik jeg en introduktion til amfetamin, hvilket bare øgede min følelse af glæde og overskud endnu mere - og så længe jeg dagligt indtog en god blanding af kodein, ketogan, nobligan, kodimagnyl, amfetamin eller kokain - så var jeg faktisk ret glad og ret meget i overskud. Troede jeg.
Lige så stille begyndte min verden at falde sammen. Inden for 2 måneder blev jeg fyret fra mit arbejde og blev sygemeldt pga. depression. Min kæreste forlod mig. Jeg flyttede til Ikast og isolerede mig, uden fodbold, uden venner, uden arbejde - uden noget andet end mig selv, mine få ejendele og mine piller og stoffer. Pludselig gik mit alkohol og stof overforbrug fra at være socialt betinget sammen med vennerne til fodbold og fest - til at være mig der indtog en blanding af alkohol, piller, medicin og stoffer - helt palle alene i verden.

Først i oktober 2004 går det op for mig at den er gal - jeg går til egen læge og beder om hjælp, en hjælp jeg ikke får, men faktum var at jeg var misbruger og afhængig - det blev jeg klar over nu. Jeg oplevede abstinenser og at jeg ikke kunne leve uden mine stoffer og piller.

Vejen ind i mit misbrug, var en rejse der startede ved min konfirmation i april 1990 og først i oktober 2004 indså jeg at jeg havde et problem. Dette på trods af gode venners, families og kollegaers mange henstillinger til mig gennem årene. Som afslutning på historien kan jeg berette at det skulle tage mig 4 forsøg at komme ud af mit misbrug og at det først lykkedes rigtigt i marts 2010.

Tusinde tak fordi du har læst med helt her ned til. Det sætter jeg stor pris på.

Kærlig hilsen
Martin Fritzen

Læs også