https://imgix.femina.dk/media/8c994c872ff34e1d859c3ef083c71685.jpg
Selvudvikling

Min eksmand vil ikke dele fællesbo

27. januar 2010
af Mette-Marie Davidsen
Foto: Colourbox
Jeg har meget svært at forstå, at der ikke automatisk i forbindelse med en skilsmisse træder regler i kraft, som sikrer, at jeg får min andel af overskuddet fra hussalget

Jeg blev skilt i 2005 på grund af min mands utroskab. Min mand ønskede ikke skilsmisse og har derfor intet gjort for at få afviklet vores fællesbo. Siden skilsmissen har der været nogle - efter min mening - små uenigheder, som har gjort, at vi stadig ikke har fået gjort vores fællesbo op. Han mener alt i alt, at jeg skylder ham et sted mellem 10.000 og 20.000 kroner, samt at jeg skylder ham penge for et halvt års abonnement på avisen.
Disse uenigheder har betydet, at han ikke vil være med til at dele overskuddet fra salget af vores hus, ligesom han ikke vil dele sin pension med mig. Jeg har haft en advokat på sagen, men nu efter flere år, hvor vores advokater blot har skrevet frem og tilbage, uden at der er kommet noget ud af det, har jeg givet op. Sagen står nu således, at min eksmand stadig ikke vil være med til at dele overskuddet fra salget af vores fælles hus. Jeg har forgæves forsøgt at få banken til at udbetale min andel af overskuddet fra huset, men det kan kun lade sig gøre, hvis han skriver under på, at det er i orden. Han vil heller ikke, sådan som loven foreskrev på daværende tidspunkt, dele sin pension og kapitalpension med mig. Jeg har meget svært at forstå, at der ikke automatisk i forbindelse med en skilsmisse træder regler i kraft, som sikrer, at jeg får min andel af overskuddet fra hussalget samt min andel af hans pension, sådan som loven foreskrev på daværende tidspunkt. Er der slet ikke andet, jeg kan gøre end gå rettens vej? Har Statsforvaltningen ikke mulighed for at hjælpe? Jeg finder det meget urimeligt, at min eksmand stadig efter så mange år kan spænde ben for, at jeg får mine penge.
Lis

Det lyder, som om der er behov for, at du får en anden advokat til at hjælpe dig med at få sagen afsluttet, og derfor er du nødt til at se bort fra din uheldige oplevelse med skriverierne frem og tilbage. Udgangspunktet er, at fællesboet skal deles ved bodelingsoverenskomst. Det lyder ikke umiddelbart, som om I er blevet enige om bodelingen. Først når dén er afsluttet, kan der bevilges skilmisse.
For så vidt angår pensionernes deling, er det rigtigt, at der er kommet nye regler. De gamle regler bruges kun, hvis ansøgning om separation eller skilsmisse er indsendt inden 1. januar 2007.
Hvis I ikke kan blive enige, er du nødt til at gå rettens vej, så fællesboet kan blive endeligt delt og skilsmissen afsluttes. Du kan til at begynde med få hjælp i Statsforvaltningen - men når jeg læser din historie, lyder det, som om I er så uenige, at det kunne ende i skifteretten.
Læs mere på www.statsforvaltning.dk og www.domstol.dk
Mette-Marie Davidsen

https://imgix.femina.dk/legacy/media/03555b0d0a7b45cb9fd02db60a795288.jpg

Spørg om økonomi
Mette-Marie Davidsen er økonomisk rådgiver og forfatter. Har du et spørgsmål til Mette-Marie, kan du skrive til hende på mettemarie@femina.dk, så kommer dit brev måske i FEMINA og på femina.dk. Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder, dog besvares spørgsmål ikke her.

Læs også