Michael Falch: Vi er alle dybt urolige og skide bange!
Fotos: Claus Boesen
Eksistentielt urolig… Kan man være det? Ja, siger Michael Falch i et stort interview med magasinet PSYKOLOGI.
- Det er vi alle sammen, tror jeg. Dybt urolige og skide bange. Ikke for at male et skræmmebillede op, men vi har så lidt begreb om, hvad vores dybeste motiver i virkeligheden er. Vi spiller smarte, livskloge, men vi ved ingenting. Vi har nogle fornemmelser og nogle forhåbninger og en hel masse selvbedrag, der bilder os ind, at vi ved, hvorfor vi gør, hvad vi gør. Siger, hvad vi siger, har de holdninger, vi har, prioriterer, som vi gør. Men det er bluff - hold da kæft! Vi ved SÅ lidt om, hvad der i virkeligheden bevæger os.
Hvad mener du? At der er et helt andet lag?
- Som vi ikke har adgang til, ja. Som vi kun lige kan dykke ned i og få en fornemmelse af. Så kan vi have gået nok så meget i terapi, beskæftiget os nok så kritisk med vores egen historie, opvækstvilkår, personlighedsdannelse - alt det er også fortællinger. Vi tror, vi kender vores fortid, men vores vinkel på den er gennemcensureret og stærkt redigeret. Der er så meget, vi har en blind vinkel på, vi ser kun ud ad en lille sprække.
Vi kan vel ikke andet?
- Nej, og der er ikke nogen steder, man kan købe den indsigt. Det er vores lod. At vi er nødt til at leve på et eller andet hav af uvished. Jeg tror ikke på, at vi nogensinde lærer os selv rigtigt at kende, ligegyldigt hvor dybdepsykologisk vi griber os selv an. Vi er jo i bund og grund så mutters alene, og vi bliver kun os selv i kraft af vores medmennesker. Vi er nødt til at have hinanden for at blive menneskelige væsener. Tag en hvilken som helst visdomstradition: De handler alle om at frigøre os fra vores selvcentrering, og begynde at få sans for vores medmennesker og det fælles bedste. At rykke ud af ensomhedsfølelsen og blive en del af helheden.
Er det dét, du er i gang med? At sætte dig selv uden for centrum?
- Ja, der ligger en bevægelse væk fra den evige selvcentrering. Hen imod at erkende mig selv som en del af en langt større sammenhæng.
Har du da følt dig ensom?
- Vi ER jo ensomme individer. Alle har nok en grundlæggende ensomhedsfølelse, som vi forsøger at dulme, flygte fra, gemme os i alle mulige passioner og besættelser og fikse ideer for. Når man er misbruger, er man garanteret ensomhed på den lange bane. For der er ingen, der kan holde folk, der drikker for meget, ud. Mennesker, der er fanget i afhængighed, er desværre »a pain in the ass« for alt og alle. Inklusive en selv.
Du kan læse hele interviewet med Michael Falch i PSYKOLOGI 07/13. Find det på biblioteket eller køb det som PDF i appstore.
Kom endnu tættere på Michael Falch
Michael Falch turnerer lige nu landet tyndt med sit seneste album, "Sommeren kom ny tilbage". Find koncertdatoer og meget andet godt på Falch.dk