Mette Blomsterberg
Selvudvikling

Mette Blomsterberg: Julen skal være, som den plejer

5. december 2016
af Rikke Hast
Foto: Heidi Maxmiling
Mette Blomsterberg og familien holder altid jul hjemme. Det har familien brug for efter travlheden op imod jul, og så synes Mette i øvrigt, det er skønt, at forventningerne til julen er så enkle, at alting skal være, som det plejer.

For efterhånden en del år siden mærkede Mette Blomsterberg og hendes familie efter, hvordan de havde det bedst med at fejre julen. Efterfølgende valgte de at melde ud, at julen tilbringer de hjemme, men dem, som har lyst til at komme, er altid velkomne.

Både professionelt og privat Mette og hendes mand Henrik travlt fra oktober til december. - Vi høvler derudad, og det koger løs på alle fronter. Og så er det vigtigt at vide, at der er en bagkant, og at vi ved, at når vi kommer frem til julen, så skal vi bare hygge os derhjemme med god mad og gæster.

– Mit hjem er min tankstation. Jeg elsker at være ude, men jeg lader op hjemme. Og jeg er blevet meget opmærksom på, at jeg selv skal fyldes op indimellem, for jeg er et menneske, der deler ud dagen lang. Bare at være derhjemme med brændeovn og stearinlys og børn, der kommer hjem eller naboer, som lige kommer forbi, det er så godt for min sjæl, siger den travle tv-vært og konditor.

Åbent hus

Og der kommer mange gæster forbi familien Blomsterbergs hus i Ålsgårde nord for København juleaftensdag. Henrik har nemlig fødselsdag 24. december, og familien har gjort det til en tradition at holde åbent hus for venner og familie om formiddagen.

Faktisk er fejringen af fødselsdagen med brunch blevet så fast en tradition, at Henrik og Mette ikke længere behøver at invitere. Gæsterne kommer helt af sig selv. Når den sidste gæst er gået, bliver der hektisk aktivitet i huset. For så skal juletræet pyntes og den sidste hånd skal lægges på julemiddagen.

– Vi spiser and og flæskesteg med dejlig sovs og hjemmelavet rødkål. Til forret får vi kongekrabber, fordi Henrik elsker skaldyr, og så slutter vi af med risalamande. Lige præcis jul handler rigtig meget om traditioner for mig. Og det bliver mere og mere udtalt med alderen. Måske har det også noget at gøre med, at vores piger er blevet større – 14 og 17 år, og vi har præget dem med det, vi selv står for og dem, vi er. På en måde føler jeg, at børnene sætter mere og mere pris på, at højtiderne er, som de plejer at være. Og jeg har da også et måske lidt naivt håb om, at den måde, vi har fejret julen på hjemme hos os i årevis, det er noget, vi giver dem med videre.

Mette synes, det er hyggeligt, at man vender tilbage til de traditioner, som man glædes over. Og det, mener hun, handler rigtig meget om forventninger.

– Traditioner og højtider er jo forventninger, og de forventninger kan sagtens handle om, at sovsen skal smage, som den plejer. Ordet forventninger bliver ofte brugt om alt muligt helt uopnåeligt, og så er det da skønt, at forventningerne til julen er så enkle, at alting skal være, som det plejer: At maden skal smage, som den plejer, og at huset skal dufte, som det plejer. Det er helt fint med mig, for det giver noget ro, fortæller Mette.

Se hvad Mette Blomsterberg og familien spiser til forret juleaften

Nostalgi og natur

Mette kan godt lide nostalgisk julepynt, hun har en del arvet julepynt, som bare skal være der, og så er der også noget, som døtrene Laura og Maja lavede, da de var yngre, og som nu bare hører til.

– Jeg foretrækker en enkel, men hyggelig jul. I sommer lavede vi den her store juleoprydning, og den kan jeg virkelig anbefale. Pigerne og jeg tog kasserne med julepynt, som stod ude i garagen, og så hældte vi indholdet ud på nogle tæpper og sorterede op og smed ud. Det var tiltrængt, siger Mette, der af og til supplerer med nyindkøbt julepynt – gerne noget, hun har købt på rejser eller på den obligatoriske julehygge-tur i Tivoli.

– Og så har vi et lille julemarked tæt på, hvor vi bor. Det er på en gård, og vi er gerne derude et par gange i løbet af december. Vi køber altid vores juletræ der. Og så går vi der og hygger og får en kop gløgg. Der er kaniner derude, som går løse rundt. Maja fik en kanin med hjem sidste år. Det var hendes julegave. Den hedder Rolf og er hendes et og alt.

Få Mette Blomsterbergs opskrift på krydderkager her

Læs også