https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/januar/sundhedprim.jpg
Selvudvikling

Mental sundhed er vejen frem!

29. januar 2014
af Lonnie kjer
Foto: All Over
Danskernes mentale helbred skranter, og uligheden mellem landets rige og fattige er enorm. Det bliver der forhåbentlig lavet om på fra i dag, hvor der sættes fokus på vores mentale helbred. Endelig, siger ekspert i mental sundhed, Jane Rosengren.

Sundhed er meget mere end lange løbeture, 'seks om dagen' og veltrimmede kroppe. Det handler også om, hvordan vi har det inden i. Det vidste vi måske godt i forvejen, men nu sættes der fra politisk side fokus på vores mentale sundhed. Uligheden er nemlig til at tage at føle på

MENTAL SUNDHED ... blandt andet

Færre børn mellem 11 og 15 år skal være udsat for mobning

15 procent færre børn i samme aldersgruppe skal have lav livstilfredshed om 10 år

For danskere over 16 år gælder, at 10 procent færre skal være ensomme eller have lav livskvalitet

. Har du en kort uddannelse, har du f.eks. langt større risiko for at udvikle depression end en højtuddannet.

Sundhed … indeni!
Derfor skal vores mentale tilstand ha' et sundhedstjek, og sundhedsminister Astrid Krag lancerer i dag en række nationale mål for, hvordan mistrivsel og dårligt mentalt helbred kan mindskes. Det viser sig nemlig som stress, angst og usunde vaner.

"Det er vand på min mølle, at der kommer fokus på vores mentale sundhed, og det er virkelig på høje tid" siger NLP-træner Jane Rosengren, der gennem flere år netop har arbejdet på at få 'den mentale sundhed ud over rampen.'

"Det glæder mig, at man endelig får fokus på, hvad der sker inde i hovedet, for dét vi har gjort ind til nu, har jo ikke rigtig battet," fortæller hun til Oestrogen.dk.

"Flere og flere går ned med stress, og det har primært været de velstillede, der har haft råd til hjælp og fokus på selvudvikling."

JANE ROSENGREN

Er NLP-træner og stifter af MyOnlineNLP

Er uddannet på Life Mastery University i USA hosTony Robbins

Er tidligere kvalitets- og miljøchef for flere ingeniørfirmaer

Har beskæftiget sig selvstændigt med mental sundhed, ledelse og coaching i mere end ti år.

Besøg hende på HER

Og på www.myonline.dk

Forskel på folk
Forskellen på rige og fattige danskeres levealder er næsten fordoblet på et kvart århundrede. Det dårlige mentale helbred griber om sig, gør os dovne, får os til at ryge og drikke mere, spise dårligere og oftere blive ramt af fysiske sygdomme.

Tingene følges tilsyneladende ad - og dét i højere grad, end man tidligere har vidst - eller i hvert fald handlet på.

"Og personlig udvikling og 'hjælp' har ind til nu været noget frygtelig dyrt noget at komme i nærheden af. Det har været elitært og for cheferne, og det har jeg selv gjort op med for længe siden," fortæller Rosengren, som tilbyder de noget billigere kurser - for at kunne få alle med.

"Ellers kan man ikke nå dem, der virkelig har brug for hjælpen og ikke selv har styrken og overskuddet til at bryde ud af dårlige vaner. Dét kan man forhåbentlig bedre med de nationale mål."

Lev længere - og vær rask imens!
Og vi starter med de små. Vi skal mobning og mistrivsel i skolerne til livs, færre børn må være ensomme, og livskvaliteten skal øges for både de små - og de store - på vores arbejdsplads, f.eks.

De syv nationale mål for udviklingen af vores sundhed ligger på plads og forpligter os frem mod 2024. Fordi vi skal mindske uligheden, leve længere - og være raske, mens vi gør det. Og regeringen er på rette vej, siger Rosengren.

"Det er i arbejdet med det mentale, at det virkelig vil rykke. Alting sker i hovedet på dig, og når man begynder at rette fokus på vores indstilling, vil det dryppe på vores adfærd og hjælpe os mod et sundere mentalt helbred."

Fra tanke til handling
For vi ved det jo godt. At vi ikke må stresse, ryge, drikke alkohol, springe motionen over og spise fed mad. De virker bare ikke helt, som de skal, de løftede pegefingre. Og af og til helt modsat.

"Vi ved, hvad der er dårligt for os, og fleste af os vil faktisk gerne være sunde og gode mod os selv, men det er langt fra alle, der har styrken til det," mener Jane Rosengren.

"Med de nationale mål for den mentale sundhed hjælper vi i højere grad folk til at tage ansvar og være tro mod sig selv. Man styrker mennesket indefra til at træffe de rigtige beslutninger og kunne overskue at vælge det sunde liv til."

Og dét gælder altså også den sundhed, der kommer inde fra.

Foruden målene for den mentale sundhed uddeler regeringen 120 mio. kr. over de næste fire år til lokale projekter, som kan øge folkesundheden.

Læs også