Maria Rich
Selvudvikling

Maria Rich: "Man skal leve det liv, man gerne vil leve"

11. februar 2019
af Britta Bjerre
foto: Nellie Møberg
Maria Rich har været skuespiller i 20 år. Hun har fået flere priser og har selv skrevet forestillinger, der er blevet rost til skyerne. Men det er først nu med sin rolle i DR-serien "Bedrag", at den 45-årige skuespiller og mor til tre får sit brede gennembrud som den pæne bankdame, der med få klik på computeren pludselig er i gang med en kriminel karriere.

SØNDAG har mødt Maria Rich

Da Maria Rich fik rollen i ”Bedrag III” som den pæne, loyale og dygtige bankdame Anna Berg Hansen, der lige så stille kommer ud på en kriminel løbebane, slog det hende: Hvordan er det egentlig at blive bredt kendt for en karakter, der ikke ligefrem er gennemsympatisk?

– Jeg tænkte, fortæller den 45-årige skuespiller, - at jeg må lige prøve at ringe til en af mine kvindelige kolleger, der har været udsat for det samme. Men jeg kunne simpelthen ikke komme på nogen. Jeg kunne huske alle mulige forskellige mænd, men ikke en eneste kvindelig kollega, der var blevet kendt på at spille skurk. Og da begyndte det at gå op for mig: Gud, der sker faktisk noget nyt lige nu. Og jeg er med til at åbne ballet.

Maria Rich har været skuespiller i 20 år og har haft masser at lave. Hun var – bare eksempelvis – en af drivkræfterne bag forestillingen ”Kvinde kend din krop”, der blev en historisk publikumssucces for det nordsjællandske teater Mungo Park tilbage i 2010. Hun har to gange fået den fine teaterpris, en Reumert, senest som Årets Kvindelige Ensemblespiller 2017. Hun blev kåret som ”shooting star” ved filmfestivalen i Berlin det år, filmen ”Små ulykker” blev vist. Og så har hun faktisk haft mindre roller i en række tv-serier før, blandt andet ”Hotellet”, ”Forsvar” og ”Sommer”. Trods det er Maria Rich ikke blevet sådan ”rigtigt kendt” i den store offentlighed.

I hvert fald ikke før nu.

At Anna involveres i svindel, står hurtigt klart i serien. Og det er dét signal, Maria er glad for og kalder ”at åbne ballet”.

– Jeg føler mig heldig over at være en 45-årig kvinde lige nu, fordi jeg oplever, at der åbnes op for historier, som aldrig rigtigt er blevet fortalt før: Kvinder over 45, der tager beslutninger, kvinder, der vil noget med livet, kvinder, der har magt. Eller bare i det hele taget kvinder som omdrejningspunkt for historierne. Anna Berg Hansen er med til at åbne ballet for en helt ny type historier, der fortælles om kvinder. Historier, hvor kvinder kan få lov at være andet end arketyper, men mennesker på alle mulige måder. Og ja, altså også svindlere og bedragere.

LÆS OGSÅ: Derfor er tv-serier parterapi

Det tændte drømmen

Maria har vidst nærmest altid, at det var skuespiller, hun ville være.

– Drømmen blev tændt, da jeg var syv år gammel. Min bedstefars bror hed Martin Hansen og var kongelig skuespiller, og da han havde 50-års jubilæum på Det Kongelige Teater og spillede Christian 4. i ”Elverhøj”, skulle vi med til premieren. Hele familien, vi var en kæmpeflok, sad dér på første række, jeg i fin, ny kjole, som min mor havde syet. Og så dæmpedes lyset, og der blev mørkt i salen. Den følelse… Jeg får næsten gåsehud igen, når jeg fortæller om det… Den følelse satte et eller andet i gang i mig. En kæmpe kærlighed til teatret. Et kæmpe drive hen imod teatret. Og den følelse har jeg haft lige siden.

Mor til tre

Maria Kirstine Würgler Rich, som hun er døbt, har tre drenge i alderen 15, 11 og syv år. Deres far, David Zahle, er også arkitekt. Og også ret travl.

Men som hun tørt konstaterer: – Han har nogle andre arbejdstider end mine, så når jeg er på arbejde, er det ham, der er den derhjemme.

Og nej, hun har aldrig været i tvivl om, at hun ville have børn.

– Jeg kan bare gentage det budskab, jeg altid har, også fra scenen: Man skal leve det liv, man gerne vil leve, og man skal sørge for at tage fat i de mennesker, man holder af, og så skal man huske at udfordre sig selv, som man har instinkt til. Derfor var jeg aldrig i tvivl: Jeg ville have denne her mand, og jeg ville have de her børn. At jeg så er i fag, hvor det måske kan være lidt uhensigtsmæssigt, det måtte vi bare løse.

LÆS OGSÅ: Lone Hertz: Jeg egner mig til sololøb

Flyttede sammen fra day one

Hun mødte David til en fest på Filmskolen. De kendte ikke hinanden i forvejen, men da hun et par dage senere sidder og bladrer i nogle af hans fotoalbums, får hun øje på et billede af en ældre dame, som hun kender.

– ”Det er da Åse”, tænker jeg, ”hvad laver hun der?” For Åse er min mormors barndomsveninde, og jeg har drukket te med Åse mange onsdage sammen med min mormor. ”Åse er min farmor!”, siger David så. Og så viser det sig altså, at vores familier kender hinanden ud og ind.

Om der så ikke var noget ”meant to be” over det?

– Vi flyttede faktisk sammen fra day one. Han havde lige revet hele sin lejlighed ned og skulle til at bygge den om og foreslog, at vi da lige så godt kunne flytte sammen med det samme. Og så flyttede han over i min lejlighed. Byggede sin egen om. Og så flyttede vi derover. Det var i 2001. Og vi har været sammen siden.

LÆS OGSÅ: Ann Eleonora Jørgensen fra "Herrens veje"; Livet er nu og her

Den pæne Anna…

Som seer følger man spændt den pæne Annas skridt ud i svindel og hvidvask og undrer sig over, hvordan hun kan komme så langt ud.

Annas skred fra pæn til kriminel har været vigtig for Maria at fortælle på en måde, "så jeg ikke bare udstiller hende, for så ville jeg ikke have gjort mit arbejde ordentligt", som hun siger.

– Bevæggrunden for, at Anna Berg Hansen kommer ud i det kriminelle miljø er ikke, at hun skal høste penge til sig selv. Hun gør det for, at hendes familie skal have det godt. Hun er en meget dygtig og begavet dame. Hun har levet sit liv efter, at hvis man bare knokler på og bliver ved med at være pligtopfyldende og fair, vil man på et tidspunkt blive klappet på skulderen og få lov at tage det næste skridt op ad karrierestigen.

– Det sidste sker bare ikke i hendes tilfælde. Tværtimod er hun et sted i sit liv, hvor hun ser sig overhalet indenom, enten af mænd eller af kvinder, der er yngre end hende selv. Hun føler sig pludselig låst både arbejdsmæssigt og privat. Det er dér, hun er, da seerne møderhende i serien. Og hvad der så kan ske for et ganske almindeligt menneske, ligesom du og jeg, når svindlen kun ligger få klik væk, dét synes jeg er interessant, siger altså skuespiller Maria Rich.

Og det er de mange trofaste "Bedrag"-seere sikkert helt enige i.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også