Lone Hertz om kærlighed
Selvudvikling

Lone Hertz: Jeg egner mig godt til sololøb

10. oktober 2016
af Britta Bjerre
foto: Nellie Møberg
Jeg har haft dejlige mænd i mit liv. Jeg siger gerne: Jeg har elsket meget. Og det har jeg! Ordene kommer fra Lone Hertz, der alligevel har levet alene i mange år og kan lide at leve alene.

I en alder af 77 oplever skuespiller Lone Hertz en pludselig opblussen af sin karriere. Efter mange år uden roller, og hvor det har været foredragsvirksomhed, hun har haft mest travlt med, er hun nu aktuel både på teater og i tv.

For tiden er Lone Hertz på turné med Folketeatrets nyfortolkede udgave af "Frøken Nitouche", stykket, hun selv indspillede på film som ganske ung og blev berømt på, nu bare i rollen som klostrets priorinde. I tv-serien "Bedrag" dukker Lone Hertz også op i en lille rolle. Og når komedieserien "Ditte & Louise" vender tilbage her i efteråret, er hun også med der og spiller overfor skuespilleren Henning Jensen.
- Hvad jeg har fået tilbudt af roller, siden jeg fratrådte stillingen som rektor for Statens Teaterskole, og det var i 1990, kan tælles på én hånd. Jeg ved ikke, hvad der er hændt. Men er det ikke forunderligt, spørger hun.

Hvad med et stykke ”med Lone Hertz”? Få Ida Davidsens smørrebrødsopskrift:

Lone Hertz nægter at bruge ordet gammel

Alder er Lone Hertz ikke specielt optaget af. Hun lægger ikke skjul på sin alder. Men hun fremhæver den heller ikke. Ordet "gammel" nægter hun til gengæld at bruge.

- Og det er ikke fordi, ordet ikke er smukt. For det synes jeg, at det er, siger hun.

- Men så længe ordet bruges imod en, som det gøres i dag, nærmest som et skældsord og et ord, man nedgøres ved og frasorteres på, nægter jeg at benytte det. Der sættes også lighedstegn imellem gammel og vissen. Og JEG er ikke vissen. Det er så nedgørende, at man i min alder opfattes som en, der ikke har et eneste hormon tilbage i sig!

Lone Hertz bor alene, det har hun gjort i mange år, og det passer hende fint.

- Jeg har haft dejlige mænd i mit liv. Jeg siger gerne: Jeg har elsket meget. Og det har jeg!
- Men, forklarer hun, - helt reflekteret set har det også altid været fyldt med: Gør jeg nu dét rigtigt? Hvad tænker han nu? Den uro har jeg ikke længere i mit liv. Og det nyder jeg.

Læs også Emilia Van Hauen: Det dér resten af livet findes ikke i mig længere

Det eneste, jeg savner...

– Jeg egner mig godt til sololøb, fastslår Lone Hertz også.
- Jeg har et liv, hvor jeg er nødt til at flyve og fare. Så når jeg kommer hjem, elsker jeg at være alene. Fred. Ro. Ikke at skulle tage hensyn hele tiden.
– Det eneste, jeg for alvor savner, tilføjer hun, - er en fastboende handymand. Sådan én, der kan slå søm i og hænge billeder op. For det dur jeg ikke selv til. Resten finder jeg ud af fra dag til dag.

Lone Hertz har fire børn: Steen, Tomas, Micaëla og Maria, som hun fik sammen med henholdsvis teaterdirektør Stig Lommer, skuespiller Axel Strøby og ingeniør Sven Lindhardt.

Læs også