https://imgix.femina.dk/media/article/malene_schwartz.png
Selvudvikling

Malene Schwartz: Tisvilde er dybt forankret i mig

14. august 2017
af Rikke Hast
foto: Kristian Septimius Krogh, makeup: Ulla Jacobsen
Hun har netop i samarbejde med sin veninde begået en bog om sin barndoms Tisvilde. Vi har mødt Malene Schwartz til en snak om Tisvilde, rastløshed og Mojitos.

Den bugtede og hullede grusvej fører lige lukt ind i et klassisk sommerhusområde i Tisvilde, hvor skuespiller Malene Schwartz har sit sommerhus. Hvor ellers, når hun nu netop er aktuel med bogen ”Mit Tisvilde” om sine barndomserindringer fra området.

Bogen har hun fået hjælp til at skrive af sin mangeårige veninde; journalist og forfatter Cathrine Errboe. ”Mit Tisvilde” er den tredje bog, de to skriver sammen. Tidligere har de også skrevet ”Alba – en familiekrønike”, som har Malenes farmor som central skikkelse og biografien ”Malene”, som udkom i 2014. Sidstnævnte er den personlige historie om Malenes opvækst, liv, to ægteskaber og ikke mindst hendes karriere, der udover et menneskeliv som folkekær skuespiller i film, serier, revy og teater også handler om hendes tyve år som direktør for forskellige danske teatre. Bl.a. Folketeatret, hvor hun i øvrigt først traf Cathrine. For Cathrine var PR-medarbejder her, da Malene var direktør.

Malene Schwartz på sporet af en farmor

-Der var fra begyndelsen en god kemi imellem Cathrine og mig. Vores arbejde med bøgerne begyndte egentligt, da jeg kom på idéen med at skrive "Alba". Der måtte jeg se i øjnene, at nok kunne jeg fortælle, men jeg havde ikke talent nok til at skrive godt. Derfor måtte jeg finde ud af, hvem jeg så skulle spørge, påpeger Malene.

Mojitos

-Cathrine siger altid, at nu skal vi ud og drikke nogle drinks og ryge nogle cigaretter. Hun har lært mig at drikke mojitos, men ikke at ryge cigaretter. Det gider jeg altså ikke. Nej, jeg er hverken afhængig af alkohol eller af cigaretter. Eller af mænd for den sags skyld. Jeg tror, man kan sige, at jeg har haft de mænd, jeg skulle have. Og mange af dem har været virkelig dejlige, siger Malene, der har været gift to gange. Første gang med advokaten Christian Lillelund, med hvem, hun fik datteren Christina, som i dag er blevet 45 år. Siden blev Malene gift med journalist og forfatter Paul Hammerich, som hun mistede tilbage i 1992, hvor han døde i forbindelse med en hjerteoperation

- Jeg er en rastløs sjæl, tror jeg nok. Men Tisvilde er alligevel dybt forankret i mig, meget mere end jeg egentligt havde tænkt over. Det er en del af mit liv, som jeg har brug for og er afhængig af.

Malene Schwartz om tabet af sin mand

Det gamle Tisvilde

Malene kom første gang til Tisvilde i 1940 som ganske lille pige. Hendes far havde købt en mark, der lå brak. Han ville bruge noget af arven fra sin mor på at opføre et sommerhus. Familien boede ellers på Frederiksberg, men somrene blev tilbragt i Tisvilde.

-Jeg kan huske, at vognmanden Gustav kom og hentede os og vores kufferter, når sommeren kom. Vi havde alt med til Tisvilde – undtagen klaveret, som man siger. Dengang var det ikke almindeligt at tage på en Mallorca-rejse, det kom først senere. Min søster og jeg griner i dag meget af, at vi som børn var sikre på, at alt i hele verden foregik lige her i Tisvilde. Det var det bedste sted, man kunne være, syntes vi.

Keder sig aldrig

Når Malene ikke er i Tisvilde, bor hun i sin lejlighed i København. Uanset, hvor hun er, keder hun sig ikke. Der foregår altid noget omkring Malene, og man fornemmer, at hun kun yderst sjældent sidder stille. Hun har dog ikke længere de store planer om at stå på scenen:

-Min store lyst til at være på scenen er forsvundet. Jeg vil gerne have et otium, hvor jeg ikke skal arbejde for meget. Jeg har arbejdet rigtigt meget i mit liv. Og jeg nyder ikke at skulle noget om morgenen: At kunne læse min avis og drikke min morgenkaffe, uden at det rager nogen, hvor længe det tager. Men jeg kan godt lide at gå ud og holde foredrag og optræde i det små, hvis jeg kan overkomme det. Jeg har fået det privilegium at kunne gøre, hvad jeg har lyst til, og det agter jeg så at gøre.

Læs også