https://imgix.femina.dk/media/15c94a98155b4d39b1d60bcd2e6c8df9.jpg
Selvudvikling

Malene Schwartz på sporet af en farmor

25. maj 2012
af Britta Bjerre
foto: Bjørn Jakobsen
Skuespilleren Malene Schwartz har som mange andre danskere fået smag for slægtsforskning. For tre år siden besluttede hun at lære den farmor at kende, der døde, da Malene var lille. Det er der nu kommet bogen ”Alba” ud af

Alba Schwartz var borgmesterfrue i Skagen i begyndelsen af 1900-tallet og en skrap dame.

Kultiveret, begavet, ven med de kendte Skagensmalere, men altså også en skrap og dominerende dame, der lige til det sidste "bevarede en næsten uhyggelig følelsesmæssig magt over sin søn", som skuespilleren Malene Schwartz siger det i bogen "Alba".

Kunstmaler-far

Alba Schwartz' søn, Walter, var far til Malene. Han var en anerkendt kunstmaler, indtil han i en alder af 40 skiftede branche og blev kunstkritiker ved dagbladet Politiken, hvor han fik en karriere, der gjorde ham mindst lige så anerkendt som kritiker.

Alba Schwartz skrev også. Hun var den første, der skrev bøger om Skagen som by. Og i en alder af 75 debuterede hun som romanforfatter og fik oven i købet en af sine bøger, "Skilsmissens børn", filmatiseret i 1939, inden hun døde i 1942.

Malene Schwartz: Fascineret

- Jeg har været fascineret af min farmor hele mit liv, siger Malene Schwartz.

Men først for tre år siden tog hun beslutningen om, at nu skulle det være: Nu skulle Malene Schwartz på sporet af Alba.

Og så gik hun ellers ombord i arkiverne på Det Kongelige Bibliotek og i Rigsarkivet. Det var en helt ny verden og en helt ny måde at arbejde på for den nu 75-årige skuespiller.

- Men det har været en stor, stor oplevelse og noget af det sjoveste, jeg nogensinde har oplevet, siger Malene Schwartz.

Malene Schwartz har lavet bogen i samarbejde med journalisten og veninden Cathrine Errboe. De to lærte hinanden at kende på Folketeatret i sin tid, da Malene Schwartz var direktør for teatret, og Cathrine Errboe var PR-medarbejder. Det samarbejde blev starten på et venskab, og nu altså også en bog.

"Alba" udkommer på Politikens Forlag 1. juni.

Læs også