veninder snakker
Selvudvikling

Må man blande sig i andres parforhold?

14. marts 2019
af Charlotte Hallbæck
Andres kærlighedsliv er en følsom sag, og grundlæggende skal man lade folk elske hinanden, som de vil. Men hvad nu, hvis man ikke bryder sig om det, man ser?
Forleden dag på en café overhørte jeg en samtale mellem to veninder, der spiste frokost ved nabobordet: ”Hvor er det godt, I er blevet enige om at gå hver til sit. Jeg har længe tænkt, at han ikke var god for dig”, sagde den ene. Den anden svarede: ”Hvis du havde det sådan, hvorfor sagde du det så ikke til mig?”. Godt spørgsmål. I forhold til hvor vigtigt vores kærlighedsliv er, så kender jeg ikke ret mange, der kunne finde på at kommentere negativt på deres venners parforhold. Og det ER et kompliceret felt. Som hovedregel skal man ikke gøre sig til dommer over andres kærlighed. Selv mennesker, vi kender godt, kan have grunde til at blive sammen, som vi ikke kender. Men tænker man inderst inde, at ”det dér, det er ikke godt for hende”, så mener jeg, man skal bringe emnet op. Når man er i et forhold, kan det nemlig ske, man bliver blind for, hvad der egentlig er kærligt og rimeligt. Det sker for selv selvstændige og kloge, modne mennesker. LÆS OGSÅ: Jakob Olrik: Hvem er den rette for dig? Dine sanser kan fortælle dig mere, end du tror. Du behøver ikke at kunne bryste dig af et uproblematisk forhold selv – eller at have en partner overhovedet – for at åbne for den snak. Det er tid at tale med din veninde om hendes forhold, når din mavefornemmelse siger det – eller når du finder dig selv i en samtale med en tredjepart, og det handler om hendes partners opførsel, eller et eller andet ved deres måde at være sammen på virker forkert.

Måden, du gør det på, er afgørende, og her er nænsomhed kodeordet. Du kan starte med at sige, at du har noget på hjerte, der er lidt svært at tale om. Invitér hende til at dele frem for selv at køre frem med dine holdninger. Sig eventuelt, hvad du undrer dig over. Hvis du har noget konkret, der bekymrer dig, så sig det: At du har bemærket sådan og sådan, og at det bekymrer dig.

LÆS OGSÅ: 5 tegn på, jeres venskab holder

Undgå at kritisere hendes mand eller kæreste. Sjovt nok så fungerer det sådan for de fleste, at vi godt selv kan bitche lidt over folk, vi er tæt på. Men hvis andre er for ivrige til at støtte os i det eller selv begynder på kritikken, så går vi i forsvar.

Vov at tale om kærlighed med dem tæt på dig, også om det svære. Vi har alle brug for nogen at spejle os i. Måske er det netop dit input, hun har brug for for at se sig selv i et nyt perspektiv og tage hånd om at forbedre sin situation på den ene eller anden måde.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også