par på date
Kærlighed og sex

Jakob Olrik: Hvem er den rette for dig? Dine sanser kan fortælle dig mere, end du tror

18. januar 2019
af Jakob Olrik
Foto: Panthermedia
Dine sanser betyder mere, end du tror, når du er på udkig efter en potentiel kæreste.

Kender du det med, at du har mødt et menneske, der virker som den helt rigtige for dig. Udseende, status, værdier, alder – alt spiller!

Ønskelisten er indfriet, men når I er sammen, så er der noget i dig, der skriger nej?

Det kan være din biologi, der har noget at fortælle dig. Vores sanser betyder nemlig mere, end vi lige tror, når det drejer sig om, hvilke mennesker, vi falder for. Eller frastødes af.

Sanser og polerede Tinder portrætter?

Mange i dag får et første kig på en potentiel partner gennem en dating-app. Så står man der og skal vurdere et menneske ud fra et billede. Men vi går glip af meget, som først kommer i spil, når vi mødes. Nemlig biologiens visdom. Biologien handler om at mærke vores sanser, og det er en næsten dyrisk ubevist kraft, som vi alle besidder.

Vi kan træne os selv i at overhøre den og ikke reagere på den. Men den kan være vigtig at have med, når vi dater eller er i forhold, for den kan fortælle os noget.

LÆS OGSÅ: Jakob Olrik: Det er noget vrøvl, at du skal elske dig selv, før du kan elske andre

Synet vækker noget

Det er naturligt, at vi bliver tiltrukket gennem synet, og det er også denne sans, vi stiller skarpt på, når vi studerer potentielle dates profilbilleder. Men det er noget andet, uredigeret og live.

Synet er nok den sans, vi er mest bevidste om at benytte i starten af et forhold. Det er også ofte det fysiske, vi først beskriver overfor vennerne, når vi skal fortælle, hvorfor vi er tiltrukket af en person, og hvordan vedkommende er.

Men det behøver ikke være den vigtigste sans, og er det faktisk sjældent, den er det, når det kommer til stykket.

Stemmen kan fælde Adonis

Kender du ikke det med at kunne stå og beundre en Adonis-lignende mand, eller en kvinde, der er som skåret ud fra dine drømme, og når så vedkommende åbner munden, så falder hele tiltrækningen til jorden?

Det kan være, den muskuløse mand har den lyseste stemme, eller trækker vejret på en irriterende måde. Eller det kan være, at stemmen er så rusten, at du pludselig kun kan tænke på din gamle cigarrygende fysisklærer. Så er tiltrækningen væk allerede der.

Og omvendt kan en særlig stemme vende det hele. Det kan være tonen på stemmen, eller de ord, der bliver sagt, som kan have en helt utrolig tiltrækning på os.

Vi bløder op, og det kan være de ting, der bliver sagt, får os til at grine så meget, at vi kommer helt ned i kroppen og i underlivet.

Lyd skaber en grundlæggende sindstilstand for os, der har en kæmpe indflydelse på vores tiltrækning, om det så er ord, vi forstår, eller lyd, der bevæger sig gennem øret og direkte ind i hypofysen.

Dufter du til den glemte trøje?

Ud over synet og høresansen, så er lugtesansen vigtig, når vi taler om tiltrækning. Og nok den sans vi er mindst bevidste om.

Det er en urgammel sans, som blandt andet har hjulpet os til at overleve, fordi vi kunne lugte om mad var fordærvet. Men allerede som baby kan det hjælpeløse barn faktisk dufte forskel på sin mor og andre mødre.

Denne evne til at bedømme med duftesansen ligger dybt inde i os og styrer en helt masse ting ud i den mere bevidste del af vores hjerne.

I dag forvirrer vi så den sans med kemiske produkter og duftevand, der gør, at vi ikke rigtig er i den.

Men mon ikke de fleste af os kender til at have elsket med en, man er forelsket med eller elsker, og så ligger man der og nærmest dufter til personens armhule eller hud og synes, at det er en magisk og dejlig duft.

Dufte har en enorm stor virkning på os. Og dufter personen på en måde, der ikke tiltaler os, er det næsten umuligt at ikke reagere på. Bevidst eller ubevidst.

En krop at ligge i ske med

På samme måde kan din krop også prøve at fortælle dig noget, når du er tæt på et andet menneske. Igen kan du stå overfor det smukkeste menneske, men hvis I kysser mærkeligt, eller slet ikke kan holde i hånd, have sex eller ligge i ske sammen, uden det føles kejtet og helt forkert, så betyder det ydre ikke noget.

Det skal gerne i den indledende fase føles fedt at sove indflettet i hinanden eller i hvert fald at mærke hinanden hud mod hud. Vores krop har behov for at røre og blive berørt af andre kroppe. Men det er ikke alle kroppe, der instinktivt vil hinanden.

LÆS OGSÅ: Jakob Olrik: Sådan undgår du at tiltrække de forkerte typer, når du dater

Lyt til biologien – men ikke kun til den

Det kan være, at din biologi leder dig i en retning, du ikke havde tænkt dig.

På den ene side kan vi blive så draget af vores biologi, at vi bliver blinde for alt andet. Men vi skal også huske at lytte til den, når den sender alarmklokker gennem systemet, laver støj og indre demonstrationer. Den er klog og prøver på at gøre os opmærksomme på det, vi bliver påvirket af, glemmer eller fornægter.

Vores sanser reagerer på en måde, der er anderledes end den måde, vi har besluttet os for, at vores virkelighed er. Biologien lever lidt sit eget liv. Det er uundgåeligt, for vi er, om vi vil det eller ej, sensuelle mennesker.

Vi har et grundlæggende biologisk formål, der hedder at parre sig. Så dette er et urprincip for livet, som vi ikke kan sættes fri for, uanset hvor meget, vi tænker: Jeg er ikke en, der kigger efter andre mænd/kvinder.

Jo, det er du, af natur.

Men du skal selvfølgelig ikke handle på enhver lyst. Det ville være kaos. Vi er jo ikke som børn, der bare reagerer på enhver impuls. Men du skal huske at lytte og bruge dine sanser, når du dater og er sammen med et andet menneske. Det gælder om at komme fra hovedet og ned i kroppen.

Jakob Olrik

Sexolog Jakob Olrik er foredragsholder, debattør, podcaster og forfatter. Lige nu turnerer han med foredraget Den Eneste Ene i hele Danmark. Læs mere her

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også