https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/november/afhaengig-prim.jpg
Selvudvikling

Love-addict: Er du afhængig af kærlighed?

3. december 2012
af Susse Wassmann / Malene Fich Weischer
foto: All Over
Kender du det med, at besættelsen af en anden overtager dit liv? Ender du konstant i uhensigtsmæssige forhold? Mød Ingrid Ann Watson, der i 25 år har arbejdet med kærlighedsafhængige. Og test om du selv er ramt af fænomenet.

Lige siden den amerikanske psykolog Robin Norwoods bog ´Kvinder, der elsker for meget´ udkom i
80'erne, har Ingrid Ann Watson arbejdet med dem, der i dag bliver beskrevet som kærlighedsafhængige.
Som par- og singleterapeut, coach og samlivsekspert er hun den, der har størst erfaring med kærlighedsafhængige i Danmark.

"Kærlighedsafhængighed er en sygdom, der sidder i følelserne, og som gør, at følelserne vinder over hjernen og fornuften. Når man er kærlighedsafhængig, kommer følelserne altid hjemmefra - man har lært i sin opvækst, hvordan man skal være dysfunktionel i sine følelser. Det kan være synlige afhængigheder, men også subtile måder, tingene er sket på derhjemme", forklarer hun til vores venner på Psykologi.

FÅ MERE AT VIDE:

SLAA står for Sex and Love Addicts Anonymous. På dansk kalder fællesskabet sig Anonyme Sex og Kærligheds Afhængige.

SLAA startede i USA, 1976.
SLAA er baseret på AA's (Anonyme Alkoholikere) 12 trin og traditioner.

www.slaa-danmark.dk
Telefon: 70 20 06 36.

Sætter altid partneren først
"Jeg har haft mange kvinder i terapi, som mente, at deres mønster ikke kom hjemmefra, fordi de har haft et helt almindeligt hjem uden synlige misbrug eller dysfunktioner. Men kærlighedsafhængighed er rigtig svært at se som barn. Hvis mor for eksempel er mere obs på far end omvendt, kan det meget vel være sådan, at mor hele tiden forsøger at få fars opmærksomhed og bliver vred over, at han ofte vælger noget andet end hende. Og jo mere craving mor har på far, jo mindre opmærksomhed er der til børnene.

Fars opmærksomhed er det, der fylder mors hul indeni, og det betyder, at den altid vil være det vigtigste. Ligesom med en alkoholiker. Man kan sagtens være et skønt og kærligt menneske, men dét at drikke vil altid vinde over en aftale eller det, man har lovet børnene. Når man er kærlighedsafhængig, sætter man altid HAM først", forklarer Ingrid Ann Watson videre.

Den røde tråd
"Mænd, der vælger en kærlighedsafhængig kvinde, er ofte selv afhængige, og det, der er ulempen ved at finde en partner, når afhængigheden er i fuld blomst, er, at man stort set ikke kan andet end at finde en, der også er syg. Man udsender nemlig en masse signaler, som følelsesmæssigt raske mennesker vil lægge mærke til og betakke sig for. Livet handler jo om at lære og udvikle sig, og det er man nødt til at finde en, der vil være med til - ellers kan man ikke lære at sige ja tak og nej tak. Det er ikke sikkert, at man mærker
det lige, når man møder dem, men en del af helbredelsen er at finde ud af det hen ad vejen", siger Ingrid Ann Watson, der primært arbejder med kærlighedsafhængige i grupper.

"Mange tror jo, at de går alene med det her, og når man hører andre fortælle deres historie, opdager man, at man ikke gør, som man gør, fordi man er idiot eller uintelligent - det er nogle andre ting, det handler om. Det kan være en wow-oplevelse for mange. Og i starten går helbredelsen ret hurtigt, fordi man bare er så grydeklar."


LÆS OGSÅ: Tør du være sårbar?

Gab, hvor er han kedelig
Næste skridt i helbredelsen er, at kvinderne skal fi ned ud af, hvad de egentlig selv kunne tænke sig.
"Det har de ofte ikke tænkt over, fordi de er blevet valgt af mændene og ikke har tænkt på deres egne behov. Eller at de holder så krampagtigt fast i ham, at de slet ikke overvejer, om han overhovedet er god for dem. Så første gang, de skal sætte sig ned og beskrive, hvilken mand der vil være god for dem, aner mange kvinder det simpelt hen ikke."

Næste trin er at gøre tingene for deres egen skyld. Av, skal jeg gøre det for min skyld?! Jeg plejer jo at gøre tingene for andres skyld! Hvordan kan jeg sige nej tak til en mand, jeg får ondt i maven over at være sammen med? Det er jo det, jeg altid gør, fordi jeg tror, at kærlighed er lig med lidelse! Hvis ikke han giver mig ondt i maven, må der være noget i vejen?

Øvelsen er at gå ud med venlige og pålidelige mænd, der lytter til mig og gerne vil mig. Gå ud med denne her mand mindst fem gange. Ingrid Ann Watson tilføjer, at de fleste kvinder oplever disse »nye« mænd som enormt kedelige.
"Gaab, her sidder vi to civiliserede mennesker og drikker kaffe og taler om helt almindelige ting. Han er lyttende, nysgerrig og støttende og holder døren for mig. Og jeg sidder bare og keder mig, for der er ikke noget i gang i min krop! Der er ingen ondt i maven eller usikkerhed eller frygt, for denne her mand synes bare, at jeg er god nok.

Men øvelse gør mester. Går kvinden ud med ham mange gange nok, opdager hun en dag, at hun pludselig har det sjovt. Hun begynder at nyde den oplevelse, det er ikke at have ondt i maven hjemmefra og ikke at behøve at skifte tøj otte gange, fordi hun skal være perfekt. For i bund og grund giver han hende det, hun altid har ønsket sig: Han møder hende med rummelighed og en udtalt følelse af, at hun er god nok, som hun er.


LÆS OGSÅ: Hvad driver dig som menneske?

Langsom udvikling
Ingrid Ann Watson beskriver sin arbejdsmetode som meget grundig og praktisk orienteret, og at blive helbredt for kærlighedsafhængighed kan tage op til to år.

"God udvikling er, hvis du får sagt fra én ud af 15 gange og gør det, som er godt for dig. Så det går langsomt.
Men det er bedre end et hurtigt weekend-kursus, for det vil ikke holde i længden. Sidst i forløbet kigger vi også på andre sider af kvindernes liv, for når man er kærlighedsafhængig, er man det ofte også på andre områder end i forholdet til mænd. I starten opdager man det ikke, for det er jo mændene, der fylder - naturligt nok, kærlighed er jo en gave, vi alle ønsker at eje. Men derefter kommer arbejdet, fritiden, familien, vennerne - og man vil ofte opdage, at man også er kærlighedsafhængig der.

"Man kan meget nemt være den, der altid sætter sig selv og sine egne planer til side til fordel for andre, og så får man ophobet en masse vrede, fordi man ikke får sagt til og fra. Det kan være voldsomt provokerende at gå i gang med det arbejde, for kærlighedsafhængige kvinder er så bange for at blive forladt, de er totalt hudløse omkring det. Og der kan nemt ryge en veninde eller to i svinget, hvis hun er vant til en bestemt måde at være sammen med dig på, og du så pludselig kræver noget plads", forklarer Ingrid Ann Watson


Han kommer først
Men er grænserne ikke fl ydende? Mange kan nok genkende sig selv i disse ting - hvornår er man syg?
"Grænserne er fl ydende, ja, og i dag er kærlighedsafhængighed også blevet en mandesygdom, fordi mænd er blevet mere følelsesprægede. Men forskellen på »bare« at være opdraget som kvinde og så at være kærlighedsafhængig er, at når du er kærlighedsafhængig, kommer du altid før mig. Dine behov kommer før mine.
Hvis du har lyst til sex, og jeg ikke har, så gør jeg det. Hvis du synes, vi skal bruge vores penge ufornuftigt, så siger jeg ja, selv om det ruinerer mig. Hvis du kalder mig egoistisk, fordi jeg vil på weekend med veninderne, så bliver jeg hjemme."

"Som kærlighedsafhængig er man også altid overbevist om, at alting er ens egen skyld, derfor er man nem at manipulere med. Kærlighedsafhængige kan gifte sig med mænd, de ikke engang bryder sig om, fordi de ikke vil være bekendt at sige nej. Eller fordi de ikke er sikre på, om der overhovedet kommer en ny mand.
Hvis man har en kærlighedsafhængig veninde, bliver man altså noget træt i koderne! »Svend siger, og Svend gør, og forleden var Svend sur, og i dag jeg glad, fordi Svend har ringet.« Humøret er nemlig altid afhængigt af Svend", siger Ingrid Ann Watson og understreger, at kærlighedsafhængighed ikke er en psykisk sygdom.

"Kærlighedsafhængige er ikke syge i psyken, de er syge i følelserne. Og dem, der går hos mig i op til to år, bliver som regel helbredt. Eller: Jeg ved ikke, om man nogensinde bliver helbredt for kærlighedsafhængighed, men man bliver bedre i stand til at styre sig og træffe nogle kærlige valg for sig selv", slutter Ingrid Ann Watson.


Læs mere om Ingrid Ann Watson på hendes blog: Ingridannwatson.dk

TEST DIG SELV: Er du afhængig af kærlighed?

Er du afhængig af kærlighed, så kan du svare ja til mindst et af disse punkter

1) Du forelsker dig meget nemt og for hurtigt.

2) Du har mere end én gang været involveret med en, som ikke var i stand til at binde sig - og håbet på, at vedkommende ville ændre sig.

3) Når du er tiltrukket af en person, ignorerer du alle faresignaler om, at vedkommende ikke er god for dig.

4) Den umiddelbare tiltrækning er vigtigere for dig end alt andet ved en partner.

5) Når du er forelsket, stoler du på mennesker, som ikke er pålidelige. Resten af tiden har du svært ved at stole på andre mennesker.

6) Du tager mere ansvar, end du burde, for at dit forhold skal overleve.

7) Du bliver overvældet af ensomhed, når du ikke er forelsket eller i et forhold.

8) Du har mere end én gang prøvet at være involveret i en forkert person for at undgå at være alene.

9) Du føler dig utilstrækkelig, hvis du ikke er i et forhold.

10) Du prøver på at blive sådan, som din partner gerne vil have, at du skal være.

11) Du vil gøre hvad som helst for at behage din partner - også svigte dig selv og dine behov.

TAG HELE TESTEN PÅ WWW.LOVEADDICTS.ORG

Læs også