Selvudvikling

Lone Kühlmann: En virkelig dårlig idé at tage gravid til et militærkup!

af SØNDAG, redigeret af Louise Aarkrog, webredaktionen 23. september 2015
På trods af den åbenlyse fare, så var det alligevel netop det som Lone Kühlmann gjorde, da hun var gravid med tvillinger i 3. måned. Her fortæller hun om jobbets pris til SØNDAG.

Bodil Jørgensen om at blive mor som 47-årig: Troede det var overgangsalderen!

Du skal ikke sidde og vente…

Vil du have et godt og spændende liv, så må du selv sørge for at få det. 

Det er en af grundpillerne i journalisten og forfatteren Lone Kühlmanns verdenssyn. 

– Man skal lade være med at sidde og vente og tro, at tingene kommer til en, forklarer hun.

Selv har hun aldrig haft tålmodighed til at vente. Heller ikke nu, hvor hun er blevet 70. En alder, hvor andre ellers gearer ned. 

Ditte Hansen: Mit vilde tempo giver mig diskusprolaps! Læs hvorfor på søndag.dk

Militærkup og graviditet

I 1981 var hun ansat på TV Avisens udlandsredaktion og gravid i tredje måned – med tvillinger. Men ledelsen vidste ingenting. En mandag aften, hvor hun netop var kommet hjem fra arbejde, ringede telefonen. Der var et militærkup under opsejling i Spanien, som for nylig var blevet et demokrati. Lone skulle med det samme tilbage på arbejde og lave en ekstraudsendelse. Hendes mand var på arbejde, så i al hast måtte hun få nabodrengen til at passe sin søn på halvandet og for derefter af sted i en hyrevogn. 

Efter ekstraudsendelsen fik hun besked på, at der var bestilt et fly, og at hun skulle af sted til Spanien samme nat. Hun fik pas, tandbørste og rene trusser sendt ind til Radiohuset i en taxa og drog afsted. 

Lise Nørgaard undrer sig over, at hun er blevet så gammel. Læs interviewet på søndag.dk

Øl og spandepisseri

Jetflyet viste sig at være en lille model. Der var seks andre reportere og kamerafolk med, alle mænd.  

– Lige der begyndte jeg at huske, at jeg var gravid. Samtidig kom jeg i tanke om, at min mand havde lydt, som om han syntes, det var en temmelig dårlig idé at fare af sted midt om natten i et jetfly, fortæller hun.

Forplejningen om bord bestod af sandwich og øl, og der var intet toilet. Mændene tissede i en spand. Det nægtede Lone. 

– På den anden side begyndte det konstante spandepisseri og trykket på min blære at påvirke mig ret meget. Da vi mellemlandede i Marseille, løb jeg desperat rundt i en mennesketom lufthavn for at finde et toilet, fortæller hun til SØNDAG.

Virkelig dårlig idé!

Næsten morgen landede flyet i Madrid midt i den højspændte situation. Ud på eftermiddagen overgav oberst Tejero sig, og hun oplevede et af de mest bevægende øjeblikke i sit journalistiske liv, da parlamentsmedlemmerne, grøngrå-blege i ansigterne og med flakkende øjne, kom ud og blev mødt med jubel fra journalister og tilskuere. Demokratiet overlevede.

– Men jeg kan ikke understrege nok, at det er en virkelig dårlig idé at tage til militærkup i Spanien, når man er gravid, siger hun til SØNDAG.

Farvel til drømmejob

-Da jeg fik mine tre sønner, havde jeg mit drømmejob på TV Avisens udlandsredaktion, rejste rundt i hele verden og beskæftigede mig med alt det, der interesserer mig mest. Men når jeg sad på de dejlige hoteller, tænkte jeg kun på mine børn. Det tog jeg konsekvensen af, gik til min chef og sagde: »Jeg kan ikke rejse så meget.« Det var ikke et offer. Jeg kiggede på, hvad der var af muligheder, og traf et valg med åbne øjne.

En ung pige i huset

Så blev hun redaktionssekretær med lange arbejdsdage. 

– Med tre små drenge er man nødt til at have ordnede forhold. Kai og jeg havde begge aftenarbejde indimellem. Derfor faldt valget på en ung pige. Og hun skulle bo hos os, for den eneste grund til, at unge piger gider være i huset, er for at komme væk fra deres mor. Når jeg var hjemme, var jeg der. Men på mit arbejde ville jeg helst ikke forstyrres. Det sagde jeg altid til de unge piger, fortæller hun til SØNDAG.