https://imgix.femina.dk/media/article/frokost_med_fremmede_linda_gonzalez.jpg
Selvudvikling

Linda spiser frokost med fremmede: "Det er uformelt og uforpligtende"

7. maj 2020
af Malin Westerlund
Foto: Claus Peuckert.
Kunne du mødes med en Facebook-ven, du aldrig har mødt? Det gør Linda, der holder frokost med med fremmede. For at udfordre sig selv og træde ud af komfortzonen.

Sidste forår var Linda Heidemann Gonzalez ude for en mærkelig oplevelse.

Hun havde skrevet til en kvinde på Facebook, der havde været udsat for grov chikane, og inviteret hende på frokost.

De havde aldrig mødt hinanden uden for Facebook, men Linda havde medfølelse for kvinden, og invitationen var ment venligt, som en håndsrækning. Men kvinden opfattede den som en ydmygelse og takkede nej til invitationen og slettede Linda som Facebook-ven.

Frokost med fremmede

Det sidste lagde kimen til Lindas projekt, Frokost med Fremmede.

– Jeg sad tilbage med en meget mærkelig fornemmelse. Jeg har grundlæggende et stort ønske om, at vi mennesker ville holde op med at være så bange for det fremmede og det ukendte. Og jeg ville bare gøre noget godt for hende som medmenneske. Men hun opfattede det helt modsat. Og så tænkte jeg ”OK. Når hun ikke vil, så må der være andre. Sådan her skal det ikke falde til jorden. Så gør jeg noget andet.”

Dette andet blev til Frokost med Fremmede. Det går i al sin enkelhed ud på, at Linda en gang om måneden mødes med en Facebook-ven, hun aldrig har mødt uden for Facebook.

De mødes til frokost på et offentligt sted, og hver betaler for sig.

– Det er helt bevidst for at undgå, at nogen føler sig ydmyget eller utryg.

Snickers på fortorvskanten

Frokosten kan være lige fra en pizza på en italiensk restaurant til en fiskefrikadelle på en havnekaj eller en Snickers på en fortovskant. Penge skal ikke være et tema.

Alle skal kunne være med, og det er jo ikke frokosten, der er det vigtigste, men mødet.

LÆS OGSÅ: Heidi lever af at gå

– Det handler om at møde hinanden, helt uformelt, som mennesker. Det er her og nu, og det er helt uforpligtende, siger Linda og understreger, at det ikke betyder, at man aldrig ses igen. Det er bare ikke det afgørende.

At leve lidt mere

Linda spiste sin første Frokost med en Fremmed i juli. Det var med en kvinde fra Hørsholm, som Linda havde hilst på til en demonstration og bagefter var blevet Facebook-ven med. Linda hentede kvinden på hendes bopæl, og sammen kørte de til Rungsted Havn og spiste en fiskefrikadelle og fik en hyggelig snak et par timer i solen.

– Vi havde jo hilst på hinanden før, så det var ikke helt efter bogen. Men hun var den eneste, der meldte sig, da jeg første gang efterlyste deltagere, og vi kendte jo kun hinanden helt overfladisk. Jeg anede for eksempel ikke, at hun taler supergodt spansk, bedre end jeg selv gør, selv om jeg er halv chilener.

LÆS OGSÅ: Marina dater veninder: "Jeg er ikke den type kæreste, som de fleste mænd ønsker"

I begyndelsen af august slog Linda en ny efterlysning op på Facebook. Denne gang meldte der sig en hel håndfuld. Ingen af dem havde Linda mødt uden for Facebook, og nu havde hun frokostaftaler til ind i det nye år.

Træd ud af komfortzonen

Den første var en kvinde fra Valby. Hun havde lagt et helt program med gåtur, kaffe hjemme hos kvinden og frokost på en italiensk restaurant i Valby. Igen ikke helt efter bogen. Men Linda syntes, det var spændende og spillede bare med. Og de kom vidt omkring og talte både om arkitektur og om at lade sig styre af, hvad andre tænker.

– Det var superhyggeligt. Og det er sjovt nok. Man har jo tit en idé om, at man ved, hvem folk er fra deres opslag og kommentarer på Facebook, og når man så møder dem i virkeligheden, bliver det så meget mere nuanceret, siger Linda.

LÆS OGSÅ: 6 gode råd til dig, der er på vej på pension

Hun understreger, at det ikke bare er nemt og helt uproblematisk for hende sådan at tage rundt og mødes med nye mennesker.

– Jeg er typen, der bliver træt, når jeg har været sammen med mange mennesker. Så har jeg brug for at lade op, og det gør jeg derhjemme. Mit hjem er min komfortzone. Men jeg tror meget på det med en gang imellem at træde ud af sin komfortzone. For det er der, man bliver udfordret. Det er der, man lever. Eller man lever i hvert fald lidt mere. Jeg er også meget optaget af Ghandi, der sagde: ”Be the change you want to see in the world.” Du kan ikke bare gå rundt og prædike de forandringer, du gerne vil se i verden. Du er også nødt til at leve efter dem.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også