https://imgix.femina.dk/media/8558a59a96ee4c26ba7c51c191c12c98.jpg
Selvudvikling

Lider jeg af angst?

9. januar 2011
af
Byline: Renée Toft Simonsen, Colourbox
Renée, der selv lider af angst for at spise sammen med mennesker, hun ikke kender, hjælper her et andet menneske med at genkende symptomer på angst. Hun kommer også med forslag til, hvordan lidelsen kan behandles.

Kære Renée
Jeg har mistanke om, at jeg lider af angst. Jeg er bange for trapper, rulletrapper og højder. Når jeg bliver bange, bliver mine ben så stive, at jeg ikke kan bevæge dem. Skal jeg i biografen, er jeg nervøs flere dage inden. Engang var jeg til et møde på første sal. Da mødet var slut, og jeg så den åbne vindeltrappe ovenfra, blev jeg så bange, at jeg var nødt til at gå baglæns ned ad trappen, mens jeg klamrede mig til gelænderet.

Jeg er bange for at sige til nogen, hvordan jeg har det, da min angst nødig skulle føre til social isolation. Jeg har selvfølgelig prøvet at stå foran en trappe og sige til mig selv: Nu går du, for du ved, du fysisk er i stand til det ..., men jeg gør det ikke! Lider jeg af angst, og hvad skal jeg i så fald gøre?

Venlig hilsen
bangebuksen

Kære bangebuks
Jeg tror næsten, jeg kan svare ja til, at du lider af angst. Dine tanker gør, at du mister lysten til at gøre det, du har sat dig for, og der bliver angsten invaliderende, fordi den afholder dig fra at leve dit liv fuldt ud. Kognitiv adfærdsterapi er en terapiform, som skulle virke rigtig godt på angst. Måske du skulle begynde med at finde en kognitiv terapeut, som kan hjælpe dig i gang med at arbejde med de ting, der gør dig bange. Nogle gange går angsten væk, andre gange må man lære at leve med den.

Jeg lider selv af angst for at spise sammen med mennesker, jeg ikke kender, og min angst lever i bedste velgående. Undertiden tænker jeg, at jeg aldrig kommer af med den. Så bliver den lidt som en gammel ven, der også hjælper mig, når jeg for eksempel ikke er tro mod mig selv.

En anden ting, jeg kom til at tænke på, som måske kunne hjælpe dig, og som jeg selv har haft stor glæde af, er meditation og at prøve at finde ro indeni. Jeg synes i hvert fald, du skal få kigget lidt på din angst. Se at få den frem i lyset, og sørg for at være åben omkring den. På den måde vil du også bedre kunne bede om hjælp, når situationen opstår, og du har brug for det.

Kærlig hilsen
Renée?

Relevante links

https://imgix.femina.dk/legacy/media/f22c71648e58431caaceb356c9c5376b.jpg

Renée Toft Simonsen

https://imgix.femina.dk/legacy/media/fdaefc2293cb4bd0bd95406d62938167.jpg

Læs også