https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/sex-og-psykologi/klummer/renee-toft-simonsen/1011-renee/1011-renee-8-kopi-2_0.jpg
Selvudvikling

Lever vi i et gennem-vaginaliseret samfund?

28. juli 2010
af Renée Toft Simonsen
Kan der være noget om, at den forbudskultur, vi lever i lige nu, primært tager udgangspunkt i det kvindelige køn?

Forleden var vi samlet på mine ungers skole i min datters klasse, børn og forældre. Det var en hyggelig dag, med solen, der tittede frem bag skyerne. Jeg havde bænket mig i gården, og så fløj bemærkningen ellers ind over bordet med et smæld. Den kom fra en far til en pige i klassen, der veltilpas missede med øjnene mod solen, mens han tændte en autentisk cigar og blæste røgen ud med et fyrigt pust. "Ja, jeg er begyndt at ryge igen, nu har jeg ellers ikke røget i 15 år, men det her gennemvaginaliserede samfund giver mig lyst til at gøre oprør," lød det, og så blæste han ellers løs i cigaren. Gennemvaginaliseret?, spurgte jeg nysgerrigt. Jo, nu havde han fået nok af alle de forbud og påbud og sindssyge forslag til, hvad vi ikke må. Cigaren var hans eget personlige oprør, for vi levede jo i en verden, hvor alt skulle sikres, intet måtte gå galt, ulykker må ikke ske, og vi må bare ikke blive syge.

Tja, fornemmelsen kender vi måske alle sammen lidt efterhånden, i disse dage er det faktisk nærmest kun fantasien, der sætter grænser, for det er jo alt fra røg til knive over 10 cm, fra solarier for dem under 16 til parfume i daginstitutioner, fra længden på agurker til brugen af haveredskaber, der forbydes uden at blinke.

Hans pointe var, at vi efterhånden levede i en verden, hvor kvinderne har taget magten fuldstændig, eller i al fald de kvindelige værdier om at passe på, og det var han pissetræt af. Som han provokerende sagde: "Vi må ikke engang skyde nogen eller gå på jagt mere, og det er de eneste to ting, jeg er god til."
"Sig mig, hvor er det, som faktisk findes i os, efterhånden blevet af?", spurgte han pludselig. Jeg måtte blive ham svar skyldig.

Men kan der være noget om, at vi kvinder bare ikke vil leve i en verden, hvor ulykker kan ske, og ting kan gå galt? Kan der være noget om, at den forbudskultur, vi lever i lige nu, primært tager udgangspunkt i det kvindelige køn og de kvindelige værdier? Med andre ord: Lever vi i et gennemvaginaliseret samfund?
Kærlig hilsen
Renée

LÆS OGSÅ:

https://imgix.femina.dk/legacy/media/c5d25999e8c743cd812aa2778e6dd9ce.jpg
https://imgix.femina.dk/legacy/media/f22c71648e58431caaceb356c9c5376b.jpg

Læs også